ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό

INTIME NEWS

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του CNN Greece για τον ελληνικό τουρισμό, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε για μία σειρά θεμάτων που αφορούν στον κλάδο -από την εκτιμώμενη πορεία του τουρισμού για τη χρονιά που διανύουμε μέχρι το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» και τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αρχικά, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε μία σύντομη ανασκόπηση για το 2023 χαρακτηρίζοντάς το «χρονιά αναφοράς για τον τουρισμό στη χώρα μας, κατά την οποία σημειώθηκαν ιστορικά υψηλές επιδόσεις ως προς τις αφίξεις και τα έσοδα», γεγονός που επιβεβαίωσε τη δυναμική και τη θέση της Ελλάδας, ως έναν από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά στο 2024, η ίδια επεσήμανε πως τα μηνύματα που λαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού δείχνουν ότι θα είναι «ακόμα μία εξαιρετική χρονιά» για τον τουρισμό της χώρας μας.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη:

Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το 2024 με δεδομένο πλέον ότι τα έσοδα ξεπέρασαν στο 11μηνο του 2023 τα 20 δισ. ευρώ;

Το 2023 αποτελεί πλέον τη χρονιά αναφοράς για τον τουρισμό στη χώρα μας, κατά την οποία σημειώθηκαν ιστορικά υψηλές επιδόσεις ως προς τις αφίξεις και τα έσοδα, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της Ελλάδας και τη θέση της ως ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε για το 2024 δείχνουν ότι θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Γνωρίζουμε, όμως, και αναγνωρίζεται και από τον τουριστικό κλάδο, ότι πρέπει να κοιτάζουμε πέρα από τις επιδόσεις μίας θετικής περιόδου.

Στο Υπουργείο Τουρισμού, εργαζόμαστε βάσει στρατηγικού σχεδίου για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος και των προορισμών μας στο μέλλον. Στοχεύουμε στον εμπλουτισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής μας προσφοράς, στην προστασία των προορισμών μας και της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους. Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να προωθήσουμε μία ισόρροπη και πολύπλευρη τουριστική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα και να επεκτείνουμε την τουριστική δραστηριότητα πέραν των μηνών τουριστικής αιχμής. Στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας βρίσκεται, βέβαια, η προστασία και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και η διάχυση των οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών του τουρισμού στην ελληνική κοινωνία.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που διευρύνατε τα κριτήρια της δράσης «Τουρισμός για Όλους»;

Στόχος μας, με το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», είναι η άμεση ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με την κάλυψη μέρους του κόστους διαμονής των δικαιούχων. Το πρόγραμμα έχει αναπτυξιακή στόχευση αλλά και ισχυρό κοινωνικό πρόσημο με τη σημαντική στήριξη των δικαιούχων.

Εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης για τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και στη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την προώθηση της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος. Ενισχύει, παράλληλα, τον στόχο μας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς αφορά και στους μήνες εκτός τουριστικής αιχμής.

Η βασική επιδότηση αυξάνεται από τα 150 ευρώ, που προβλέπονταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, στα 200 ευρώ ανά δικαιούχο.

Προσαρμόσαμε τους όρους του προγράμματος για να δώσουμε την ευκαιρία σε κληρωθέντες δικαιούχους όπως ΑμΕΑ, δικαιούχους με τέκνα με αναπηρία και συνταξιούχους όλων των Ταμείων να συμμετέχουν στην τουριστική δραστηριότητα, με αυξημένη επιδότηση που φτάνει έως τα 400 ευρώ για Άτομα με Αναπηρία.

Αυξάνουμε, επίσης, τα εισοδηματικά κριτήρια παρέχοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα και να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης;

Η πρόθεση της Κυβέρνησης για ρύθμιση του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων εκφράστηκε και με τον πρόσφατο νόμο 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε ένα πλαίσιο ελέγχου και φορολόγησης για την εφαρμογή και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις των φόρων και τελών που υφίστανται για τα καταλύματα όπως του ΦΠΑ, του Τέλους Παρεπιδημούντων και του Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αντιστοίχου, μάλιστα, για παράδειγμα, με των ξενοδοχείων 5 αστέρων για τα μεγάλα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο παρεμβάσεων για βιώσιμη και δικαιότερη τουριστική ανάπτυξη. Ο σκοπός μας, στο Υπουργείο Τουρισμού, είναι να υπάρξει διαφάνεια και αυστηροί κανόνες ανάπτυξης του προϊόντος αυτού της οικονομίας του διαμοιρασμού. Η θέση μας για τήρηση της νομιμότητας και αυστηροποίηση των κυρώσεων σε όσους παρανομούν είναι δεδομένη.

Στο επόμενο διάστημα, θα λάβουμε πρόσθετη νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να επεκταθεί και να εξειδικευτεί περαιτέρω το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, στο επίπεδο θέσπισης ελάχιστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών.

Σε ποιες αγορές θα στοχεύσει μέσα στο 2024 το Υπουργείο Τουρισμού πέρα από τις παραδοσιακές;

Στους κύριους στόχους της στρατηγικής προώθησης και προβολής του Υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνεται η εδραίωση της Ελλάδας ως διακεκριμένου προορισμού στη συνείδηση του ταξιδιωτικού κοινού, μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης της τουριστικής εικόνας και ταυτότητας της χώρας, και η ενίσχυση της φήμης της ως προορισμού αντιθέσεων και εναλλαγών, που μπορεί να προσφέρει μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Για το 2024 στοχεύουμε στην ενίσχυση των παραδοσιακών αγορών και ανάπτυξη νέων, κατόπιν στρατηγικής προτεραιοποίησης. Πέρα από τις μεγάλες αγορές κοντινής απόστασης, η στόχευση περιλαμβάνει μικρότερες αγορές κοντινής απόστασης, τόσο παραδοσιακές όσο και αναδυόμενες, όπως Αυστρία, Ελβετία, Ισραήλ, Κάτω Χώρες, Βαλκανικές χώρες. Αφορά, επίσης, αγορές μακρινής απόστασης (long haul) όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ινδία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Μέσα από επαφές που πραγματοποιούμε όπως, για παράδειγμα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στις ΗΠΑ και συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της τουριστικής αγοράς σε μεγάλες εκθέσεις τουρισμού, διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα από τις αγορές αυτές.

Η επέκταση της σεζόν έχει επιτευχθεί κατά την γνώμη σας, κι, αν όχι, τι πρέπει να γίνει;

Το Υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την άμβλυνση της εποχικότητας μέσω και της προώθησης ενός διαφοροποιημένου προϊόντος και μορφών τουρισμού που θα έχουν το χαρακτήρα της μοναδικής και πολυθεματικής εμπειρίας, ανάλογα με τις ευκαιρίες ανάπτυξης κάθε Περιφέρειας.

Ήδη, βλέπουμε ενίσχυση των τουριστικών ροών κατά τους λεγόμενους «πλάγιους» αλλά και τους χειμερινούς μήνες, ενώ σε κάποιους προορισμούς η θερινή τουριστική περίοδος ξεκινάει νωρίτερα και τελειώνει αργότερα από ό,τι στο παρελθόν. Συνεχίζουμε, βεβαίως, τις προσπάθειες μέσα από στοχευμένες προωθητικές ενέργειες και συνεργασία με την τουριστική αγορά τόσο στο εξωτερικό, με tour operators και αεροπορικές εταιρείες, όσο και στο εσωτερικό, με σκοπό την προώθηση μίας πιο ισόρροπης κατανομής της τουριστικής δραστηριότητας, χρονικά αλλά και χωρικά, προωθώντας την ελκυστικότητα της χώρας μας όλο το χρόνο, αλλά και την ποικιλία των ταξιδιωτικών εμπειριών που μπορεί να προσφέρει.

Τι να αναμένουμε μέσα στο 2024 από την πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού;

Στο Υπουργείο Τουρισμού αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και προωθούμε παρεμβάσεις βάσει λεπτομερούς σχεδιασμού, ώστε να θέσουμε ισχυρά θεμέλια για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Βασικό στοιχείο της πολιτικής μας είναι η προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των προορισμών, μέσω μίας προσέγγισης που εστιάζει στην ανάπτυξή τους με όρους αειφορίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, επεξεργαζόμαστε την εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, αλλά και ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο για τους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, το οποίο θα αφορά σε προορισμούς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Στο πεδίο των θεσμικών παρεμβάσεων, επεξεργαζόμαστε επίσης ρυθμίσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των λειτουργικών προδιαγραφών των καταλυμάτων. Επιπλέον, με στόχο την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, έχει δρομολογηθεί και η εισαγωγή νέου πλαισίου για την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση τουριστικών υποδομών της χώρας, όπως οι τουριστικοί λιμένες και οι ιαματικές πηγές.

Εργαζόμαστε, παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς για τη βέλτιστη αξιοποίηση της ευκαιρίας που παρουσιάζεται για τον ελληνικό τουρισμό με τους πόρους που είναι διαθέσιμοι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι Δράσεις που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται αφορούν σε υποδομές για την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο θαλάσσιος τουρισμός ο αγροτουρισμός, ο καταδυτικός και ο ορεινός τουρισμός, καθώς και η βελτίωση τη προσβασιμότητας σε παραλίες της χώρας μας.

Κεντρική προτεραιότητά μας αποτελεί επίσης η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με στόχο τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Υλοποιείται, για τον σκοπό αυτό, ειδική Δράση με πόρους του ΤΑΑ και με αντικείμενο την επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού.

Προωθούμε, παράλληλα, μία νέα προσέγγιση στην προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος και, προς τον στόχο αυτό, έχει ήδη ενταχθεί έργο του ΤΑΑ για την αναβάθμιση της πληροφόρησης των επισκεπτών μας με σύγχρονους επικοινωνιακά όρους.

Τέλος, σε ότι αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, βασικό στόχο για το Υπουργείο Τουρισμού αποτελεί, βεβαίως, και η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πόρων του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους».

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για τον τουρισμό ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης