ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χρήστος Τεντόμας: Η πόλη μας αλλάζει σταδιακά αλλά όχι τυχαία - Οι στόχοι και το σχέδιο δράσης

IN TIME

Ο Χρήστος Τεντόμας, αντιδήμαρχος κλιματικής αλλαγής του Δήμου Αθηναίων, μίλησε στο Act for Earth του CNN Greece για τους στόχους αλλά και τις προτεραιότητες που έχει θέσει στο επίκεντρο η Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου Αθηναίων.

Ο κ. Τεντόμας, μιλώντας για τις λύσεις που σκοπεύει να δώσει αναφορικά με τα ζητήματα του περιβάλλοντος, τόνισε πως το σχέδιο δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχετίζεται με την απελευθέρωση, την αναδιανομή, την επανάκτηση του δημόσιου χώρου, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα καθώς και με την ενίσχυση της πολυλειτουργικότητας και της πολυκεντρικότητας της πόλης.

Εν συνεχεία, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπλασης της Ακαδημίας Πλάτωνος με τη συνεργασία του Υπουργείου πολιτισμού, τονίζοντας πως απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός ζωντανού πόλου πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Καταλήγοντας, εξηγεί το πώς λειτουργεί το πλαίσιο συνεργασίας και σωστής επικοινωνίας μεταξύ των Δήμων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Χρήστου Τεντόμα στο CNN Greece:

Ασχολείστε πάνω από 30 χρόνια με τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωρίζοντας εκ των έσω τις ανάγκες και τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά. Ποια είναι τα βασικά θέματα που έχει θέσει σε προτεραιότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου Αθηναίων, δίνοντας λύσεις, αναφορικά με το περιβάλλον;

Είναι αλήθεια ότι - γνωρίζοντας τις ανάγκες και τα προβλήματα της Αθήνας - ήταν για μένα μεγάλη πρόκληση η ανάληψη της αντιδημαρχίας για την κλιματική αλλαγή και το πράσινο και χωρίς δεύτερη σκέψη είπα το ναι στην τιμητική πρόταση του Κώστα Μπακογιάννη.

Η πόλη μας για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισιού και κυρίως για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που επιδεινώνονται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, αλλάζει σταδιακά αλλά όχι τυχαία.

Έχουμε διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης που έχει να κάνει με την απελευθέρωση, την αναδιανομή και την επανάκτηση του δημόσιου χώρου, με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα καθώς και με την ενίσχυση της πολυλειτουργικότητας και της πολυκεντρικότητας της πόλης, κάτι που διαχρονικά αποτελεί και στοιχείο της ταυτότητας της Αθήνας, σχέδιο που θα αλλάξει την καθημερινότητά μας και θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της αλλαγής του κλίματος. Και δεν το διαμορφώνουμε σε κλειστά γραφεία αλλά με διαβούλευση με τους πολίτες και τους επαγγελματίες, με την ταυτόχρονη συμμετοχή στο παγκόσμιο δίκτυο πόλεων C40 και σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.

Υπάρχουν προγράμματα που ήδη «τρέχουν» και ευελπιστείτε να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2024 και κατά συνέπεια ποιες αλλαγές θα φέρουν στην καθημερινότητα των πολιτών;

Πολλά προγράμματα ήδη είναι σε εξέλιξη. Ο Δήμος Αθηναίων πλήρως εναρμονισμένος με τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές, αναλαμβάνει δράση για τη μείωση κατά 61% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

Θα υλοποιηθούν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος, καθώς και επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην πόλη. Μία από αυτές είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 50 σχολικά κτίρια, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουμε στη φύτευση οπωροφόρων δέντρων στους αύλειους χώρους των σχολικών συγκροτημάτων και στη φύτευση δέντρων σε όλη την πόλη, με στόχο να μειώσουμε τη θερμοκρασία της και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας που πλήττει σε μεγάλο βαθμό την Αθήνα.

Παράλληλα, τρέχουν δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας, πεζοδρομήσεις και πολλές άλλες πολεοδομικές παρεμβάσεις.

Ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» που έχετε θέσει στην ατζέντα των έργων σας, είναι η ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μπορείτε να μας σκιαγραφήσετε με λίγα λόγια τα βήματα του συγκεκριμένου έργου, πώς θα είναι η «επόμενη ημέρα» μετά την υλοποίησή του και πού αποσκοπεί;

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μια ιστορική και πολύ σημαντική περιοχή της Αθήνας μπήκε σε μια φάση ουσιαστικής αναβάθμισης αλλά και πολύ συγκινημένος γιατί είναι η γειτονιά μου. Εδώ γεννήθηκα, εδώ πήγα σχολείο, εδώ έκανα σχέσεις ζωής που διαρκούν ακόμη.

Πραγματοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπλασης της Ακαδημίας Πλάτωνος με τη συνεργασία του Υπουργείου πολιτισμού. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό πόλο πολιτισμού και ψυχαγωγίας που θα βελτιώσει αισθητά το επίπεδο ζωής των κατοίκων, ενώ παράλληλα θα αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο το κόσμο. Με πολύ λίγα λόγια, το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση του πάρκου, την αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων και τη δημιουργία του νέου μουσείου της πόλεως των Αθηνών.

Αναμφίβολα, κάθε αλλαγή σε μία γειτονιά και έναν Δήμο, λειτουργεί σαν ένα «ντόμινο», το οποίο θα επιφέρει επιπλέον αλλαγές και σε άλλους Δήμους. Θεωρείτε πως υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο συνεργασίας και σωστής επικοινωνίας μεταξύ των Δήμων, έτσι ώστε να λυθούν κάποια θέματα συλλογικά;

Οι Δήμοι της χώρας συνεργαζόμαστε θεσμικά μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Ως μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού έχω και την προσωπική εμπειρία αυτής της συνεργασίας. Άλλωστε, οι τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού είναι τομείς που προάγουν τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, ευνοούν τη σύγκλιση ακόμη και τη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης