ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νύχτες Πρεμιέρας: Gros plan στον ηρωϊκό ακτιβισμό των χειραφετημένων ΑμεΑ

Απόψε στις 19.00 στη Στέγη το 23ο Φεστιβάλ Αθηνών "Νύχτες Πρεμιέρας" και η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: Μηδενική Ανοχή σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία κάνουν ανοιχτή πρόσκληση σε ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο προκλήσεις και ανθρώπινες διεκδικήσεις.

Στο "Προκλητικές Ζωές / Defiant Lives" η Σάρα Μπάρτον εξιστορεί το οδοιπορικό της που ξεκίνησε το 2010 Το 2010 όταν η σκηνοθέτιδα από την Αυστραλία ταξίδεψε στην Αμερική και την Αγγλία για να ερευνήσει την ιδέα της για μια ταινία σχετικά με το αναπηρικό κίνημα.

Μέσα σε 8 εβδομάδες με την κάμερα, το τρίποδο, το φωτισμό και τα ηχητικά εργαλεία κατέγραψε 27 συνεντεύξεις με ανάπηρους/ες ακτιβιστές/τριες.

Οι συνεντεύξεις αυτές αποτέλεσαν το βασικό σενάριο του ντοκιμαντέρ και τον οδηγό της ιστορίας του αναπηρικού κινήματος.

Σπουδαίο αρχειακό υλικό, σύγχρονη αφήγηση και τεκμηριωμένες συνεντεύξεις ακαδημαϊκών και ακτιβιστών της σπουδής της αναπηρίας υπόσχονται 90 απελευθερωτικά λεπτά για εκείνους και εκείνες που διεκδικούν αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

"Ανάπηροι/ες ακτιβιστές/τριες σε δράση"

Η ταινία μας καλεί να γνωρίσουμε τους ακηδεμόνευτους και χειραφετημένους ανάπηρους καθώς διεκδικούν κοινωνική δικαιοσύνη, απορρόφηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

"Περισσότεροι/ες από 30 ανάπηροι/ες ακτιβιστές/τριες από την Αυστραλία, ΗΠΑ και Βρετανία σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι διεκδίκησης των τελευταίων 50 χρόνων μέσα από το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας. Ιδρυματική ζωή, φιλανθρωπία, αποκλεισμός από την κοινωνική ζωή, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την υγεία. Οι 'Προκλητικές Ζωές' αποτελούν οδηγό για την απελευθέρωση των αναπήρων σε όλο τον κόσμο".

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με ακτιβιστές και ακτιβίστριες. Είσοδος ελεύθερη.

"Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς"

Φέτος για δεύτερη φορά στην ιστορία του, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας, στρέφει τη μεγάλη οθόνη του στη θεματική "Σινεμά και Αναπηρία" σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Με το Αφιέρωμα "Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς" (Nothing for us without us) δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο ο κινηματογράφος προσεγγίζει το ζήτημα της αναπηρίας.

"Το θέμα της Αναπηρίας στο σινεμά είναι τόσο παλιό όσο και η τέχνη του Κινηματογράφου, η οποία, σαν από ειρωνεία, υφίσταται χάρη στο μετείκασμα της όρασης, μια ανθρώπινη κατασκευαστική ατέλεια" σημειώνει ο Θοδωρής Καραμανώλης.

Ειρωνεία γιατί έχουμε συνηθίσει σε μία στερεοτυπική και στρεβλωτική απεικόνιση των Αναπήρων στη Μεγάλη Οθόνη, συνηγορώντας σιωπηλά στη διαιώνισή της. Ο συσχετισμός της με 'Οσκαρικές Ερμηνείες' είναι δημοσιογραφικό κλισέ, στη 'χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου΄' (που σημειολογικά λήγει με τη 'Μαρία της Σιωπής') ταυτίζεται με το 'εύκολο' μελόδραμα. Οι 'Νύχτες Πρεμιέρας' ανοίγουν παράθυρο σε μια διαφορετική πραγματικότητα, εκκινώντας τον διάλογο για το αυτονόητο δικαίωμα των ατόμων με Αναπηρία σε μία κοινωνία ίσης ευκαιρίας... Επίσης, χάρη στη συνεργασία τους, οι 'Νύχτες Πρεμιέρας' πραγματοποιούν την πρώτη προβολή ξένης ταινίας με ακουστική περιγραφή στη χώρα μας, διευρύνοντας την σινεφιλική της βάση σε ένα κοινό που στερείται συστηματικά την πλήρη κινηματογραφική εμπειρία".

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση" και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους και στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Από τις 21 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης