ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σταρ Τρεκ: Πώς θα ήταν ο κόσμος της δημοφιλούς σειράς στην πραγματικότητα;

Σταρ Τρεκ: Πώς θα ήταν ο κόσμος της δημοφιλούς σειράς στην πραγματικότητα;
CBS Via Getty image

Αγαπήθηκε όσο ελάχιστες σειρές και μέχρι σήμερα το απολαμβάνουμε σε επαναλήψεις ή επανεκδόσεις. Ο λόγος για το Σταρ Τρεκ, στο οποίο όμως εντοπίζεται μία σταθερή αξία: Διαδραματίζεται σε έναν μελλοντικό κόσμο στον οποίον η συσσώρευση πλούτου δεν έχει την ίδια αξία με σήμερα.

Σε αυτόν τον κόσμο. οι χαρακτήρες ζουν σε μία...παράξενη οικονομία όπου το νόμισμα δεν είναι απαραίτητο.

"Ένα από τα πολλά που είναι ενδιαφέροντα στη σειρά είναι πως επιχειρεί να φανταστεί μία σπάνια οικονομία που δεν έχει χρήματα.Οι άνθρωποι δεν εργάζονται γι' αυτό. Οι άνθρωποι δεν εργάζonται γιατί πρέπει αλλά γιατί θέλουν", είπε η Annalee Newitz, υπεύθυνη του Gawker's io9 μπλογκ.

Η Newitz μαζί με τον διάσημο οικονομολόγο και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Paul Krugman, τον συγγραφέα των "Treknomics", Manu Saadia, τον καθηγητή οικονομικών Brad DeLong, της σύντηξης, Felix Salmon και τον Chris Black, συγγραφέα του "Star Trek", συζήτησαν για την οικονομία μέσα από τη ματιά όμως του κόσμου του Σταρ Τρεκ, στο κυριακάτικο πάνελ της συνάντησης των οπαδών των κόμικς στην Νέα Υόρκη.

Ο Krugman υποστήριξε πως ακόμα και εάν τα αγαθά είναι ελεύθερα σε όλους, αυτό δε σημαίνει πως όλοι είναι ευτυχισμένοι.

"Στο Σταρ Τρεκ υπάρχουν μηχανές αναπαραγωγής που κάνουν ότι θέλεις. Ξοδέψαμε μόνο 30% των εσόδων μας σε αγαθά και 70% σε υπηρεσίες. Η αναπαραγωγή δεν θα μας βοηθήσει με τις υπηρεσίες".

Πρόσθεσε πως εάν οι υπηρεσίες είναι ελεύθερες σε όλους, μέσα από servitors, (χωρίς υψηλή νόηση ρομπότ από μέταλλο και δέρμα φτιαγμένα μόνο να κουβαλάνε) τότε θα υπήρχε ένας κόσμος που θα ήταν δύσκολο να ξεχωρίσεις αυτούς τους servitors από τους...σκλάβους.

Η Newitz είπε πως το πρόβλημα "εμφανίζεται" σε ένα επεισόδειο της δεύτερης σειράς του Σταρ Τρεκ, η επόμενη γενιά, στο επεισόδιο "the Measure of Man". Σε αυτό οι πρωταγωνιστές συλλογίζονται και μελετάνε εάν ο Data, ένα αντρόιντ, είναι ον με ξεχωριστή προσωπικότητα και ύπαρξη ή "περιουσία".

"Θυμόμαστε συνέχεια ότι μπορεί να υπάρχουν άλλα συστήματα εργασίας όπως η σκλαβιά...που να υποστηρίζουν αυτή τη ζωή, είπε η Newitz.
" Αυτό είναι ένα από τα θαυμαστά πράγματα στο Σταρ Τρεκ. Επιτρέπει σε εμάς να έχουμε αυτού του είδους τις πειραματικές σκέψεις".

CNNMoney (New York)