ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Χαλούμι ή μανούρι; Το ελληνικό τυρί νικητής για έναν master chef στο Bloomberg

ottolenghi.co.uk

Μπορεί το χαλούμι να είναι το τυρί που άλλαξε τη ζωή της Ραζάν Άλσουσ από τη Συρία όταν από πρόσφυγας που ζήτησε άσυλο για την ίδια και τα τρία παιδιά της στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεταμορφωθεί σε επιχειρηματία της γαλακτοκομικής βιομηχανίας, κερδίζοντας βραβεία για τα προϊόντα της, το μανούρι όμως είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο.

Αυτό υποστηρίζει ο chef Γιόταμ Οτολένγκι που αποθεώνει το μαλακό τυρί από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία που ξεχωρίζει για τη λεπτή και γλυκιά γεύση του "ώς το ωραιότερο τυρί όλων των τυριών".

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που ζήτησε από κορυφαίους σεφ να επιλέξουν το τυρί που προτιμούν ο ισραηλινο-βρετανός σεφ Γιόταμ Οτολένγκι επέλεξε το μανούρι και επιχειρηματολόγησε γιατί.

"Το χρησιμοποιούμε πολύ στο εστιατόριό μας. Είναι λευκό και φρέσκο, με κρέμα που προστίθεται σε αυτό η οποία το κάνει πιο γλυκό και πιο κρεμώδες από τη φέτα. Ψήνεται πράγματι καλά, συνεπώς τείνουμε να το χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, σε πιάτα μαζί με ψημένα φρούτα ή λαχανικά. Σε αντίθεση με το χαλούμι που αναδεικνύει τη γεύση όταν σερβίρεται μόλις έχει ψηθεί, το μανούρι είναι τραγανό, συνεπώς μπορεί να καταναλώνεται και σε θερμοκρασία δωματίου", δήλωσε ο 48χρονος σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ottolenghi Notting Hill και συνιδιοκτήτης αρκετών delicatessen στο Λονδίνο όπου ζει, ο Οτολένγκι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ. Πολλά από τα καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων τα πέρασε στους λόφους έξω από τη Φλωρεντία, όπου ήταν το σπίτι των ιταλών παππούδων του.

Βέβαια η κουζίνα του Οτολένγκι έχει τις ρίζες της στη Μέση Ανατολή όπου μεγάλωσε.

Είναι ένα ξεχωριστό μίγμα μεσανατολίτικων γεύσεων --συριακής, τουρκικής, λιβανέζικης, ιρανικής, ισραηλινής και αρμενικής-- με μια δυτική παραλλαγή", αναφέρει ο ίδιος. Είναι "δεξιοτέχνης" στο πάντρεμα τροφών του Ισραήλ με γεύσεις από τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Υπογράφει πιάτα που περιλαμβάνουν σαλάτα με κίτρινη κολοκύθα, ξερό κρεμμύδι, ταχίνι και ζάαταρ, ψητή μελιτζάνα με γιαούρτι μαζί με κουρκουμά και ρόδι, ψητό στη σχάρα μπρόκολο με τσίλι και τηγανισμένο σκόρδο...

Χαλούμι ή μανούρι, το τυρί είναι εθισμός

Αυτό υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο Yale που επιβεβαιώνει ότι το τυρί εμπεριέχει χημικές ενώσεις παρόμοιες με αυτές των ναρκωτικών ουσιών οπότε και εθίζει όπως αυτές.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο U.S. National Library of Medicine και βασίστηκε σε 384 καταναλωτές που συμπλήρωσαν την Yale Food Addiction Scale -κλίμακα που ορίζει με ερωτήσεις τον βαθμό εθισμού σε τροφές- δείχνει ότι για όλα ευθύνεται μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα, η καζεϊνη, που εντοπίζεται κυρίως στο τυρόπηγμα. "Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη απελευθερώνει αργά αμινοξέα στην κυκλοφορία του αίματος και είναι ιδιαίτερα υψηλή σε γλουταμίνη, που ενισχύει με τη σειρά της το ανοσοποιητικό σύστημα. Η καζεϊνη επιπλέον ενεργοποιεί εκείνα τα κύτταρα του εγκεφάλου, που ενεργοποιούν και τα ναρκωτικά με αποτέλεσμα να προκαλεί εθισμό στα τρόφιμα που εμπεριέχουν τυρί" αναφέρει η Independent.

Καλή όρεξη με ευχές Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης