ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Σήμερα, ο πλανήτης μας υποφέρει»: Ο ΝτιΚάπριο απέναντι στον Τραμπ

Ο ακτιβιστής σταρ Λεονάρντο ΝτιΚάπριο δεν θα μπορούσε παρά να αντιδράσει μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού.

"Σήμερα, ο πλανήτης μας υποφέρει. Είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναλάβουμε δράση" έγραψε στο Twitter ο 43χρονος ηθοποιός απογοητευμένος από την απόφαση αυτή. Μια μέρα νωρίτερα είχε γράψει: "@realDonaldTrump, Ελπίζω να λάβεις σήμερα την ηθική απόφαση να προστατεύσεις τις μελλοντικές γενιές".

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα του ΟΗΕ που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015, με αποτέλεσμα η συμφωνία να κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Η συμφωνία στο Παρίσι επιτεύχθηκε μετά τη δέσμευση των χωρών που την υπογράφουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους --η καθεμιά με το μερίδιο που της αναλογεί-- προκειμένου να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή και να προστατευτεί ο πλανήτης.

Ο Ντι Κάπριο, ο οποίος είχε μιλήσει κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της Συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή, είχε χρησιμοποιήσει την ομιλία του παραλαμβάνοντας το 'Οσκαρ καλύτερου α' ανδρικού ρόλου το 2016 για να μιλήσει για το περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, συμβαίνει τώρα. Είναι η πιο επιτακτική απειλή που αντιμετωπίζουν όλα τα είδη του πλανήτη και πρέπει να εργαστούμε συλλογικά, μαζί, και να πάψουμε να χρονοτριβούμε. Πρέπει να στηρίξουμε τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο που δεν μιλούν για τους μεγάλους ρυπαντές αλλά μιλούν για όλη την ανθρωπότητα, για τους αυτόχθονες λαούς παγκοσμίως, για τα δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων των μη προνομιούχων εκεί έξω, οι οποίοι θα πληγούν περισσότερο από αυτήν. Για τα παιδιά των παιδιών μας και γι' αυτούς τους ανθρώπους εκεί έξω των οποίων τις φωνές έπνιξε η απληστία των πολιτικών" τόνισε από τη σκηνή της Ακαδημίας Κινηματογράφου και Επιστημών περίπου 15 μήνες πριν.

Αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που ξεκαθάρισε ποιά πρέπει να είναι η ατζέντα όλων.

Ο ΝτιΚάπριο στο Παρίσι

Έχοντας δίπλα του τη γαλλίδα υπουργό Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ και τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό ο ΝτιΚάπριο απηύθυνε έκκληση από το Παρίσι για την ανάληψη δράσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς "ο χρόνος πιέζει" ήδη από τον Οκτώβριο του 2016.

"Ο χρόνος πιέζει, η Γη έχει τρομερή ανάγκη από τη βοήθειά μας", δήλωσε χθες βράδυ ο ηθοποιός καταχειροκροτούμενος από εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο Θέατρο Σατελέ στο Παρίσι --ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Μαριόν Κοτιγιάρ και Γκιγιόμ Κανέ, ο σκηνοθέτης Γουές 'Αντερσον-- για την προβολή της ταινίας "Before the Flood" ("Πριν από τον Κατακλυσμό").

"Για τον λόγο αυτό είμαστε εδώ απόψε, και γι αυτόν τον λόγο κάναμε αυτή την ταινία". Στο ντοκιμαντέρ που υπογράφει ο Φίσερ Στίβενς, ο ηθοποιός και παραγωγός --ο οποίος βραβεύτηκε φέτος με 'Οσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία "The Revenant" ("Η Επιστροφή")-- οδηγεί επί μιάμiσι ώρα τους θεατές σε όλο τον κόσμο σε μια συνάντηση με ειδικούς και πολιτικές ώστε να εκθέσει τις προκλήσεις του προβλήματος και τα μονοπάτια προς τις λύσεις.

"Για την ταινία αυτή έκανα ένα απίστευτο ταξίδι τριών χρόνων, που με οδήγησε, μαζί με τον σκηνοθέτη Φίσερ Στίβενς, στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη: στόχος μας ήταν να συγκεντρώσουμε τις αποδείξεις των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και να θέσουμε το ερώτημα για το κατά πόσο η ανθρωπότητα μπορεί να επιλύσει αυτό που θα μπορούσε να είναι το πιο καταστροφικό πρόβλημα με το οποίο έχει βρεθεί ποτέ αντιμέτωπη", δήλωσε.

Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο εξέφρασε χαρά που "σχεδόν 200 χώρες" κατέληξαν τον Δεκέμβριο του 2015 σε μια συμφωνία για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου η οποία "δεν θα βελτιώσει μόνο το περιβάλλον μας αλλά θα μας οδηγήσει σε έναν περισσότερο αειφόρο 21ο αιώνα".

Η συμφωνία του Παρισιού, με την οποία η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη "κάτω από τους 2 βαθμούς" σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, βασίζεται στην καλή βούληση των χωρών και "δεν μας οδηγεί παρά στα μισά του δρόμου" του στόχου μας,
ωστόσο "είναι μια ελπιδοφόρα αρχή", είπε ο ΝτιΚάπριο.

Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, ο αμερικανός πρωταγωνιστής ταξίδεψε στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά, στην Κίνα, στη Γροιλανδία, στο αρχιπέλαγος Κιριμπάτι, στη Σουμάτρα για να διαπιστωθεί η πραγματικότητα των ζημιών. Λιώσιμο των πάγων, ρύπανση, αποψίλωση, άνοδος της στάθμης του νερού, εξέλιξη που υποθηκεύει το μέλλον των νησιών και μακροπρόθεσμα το μέλλον της ανθρωπότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης