ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Eurovision 2017: Θα απαγορέψει η Ουκρανία τη «συμμετοχή» της Ρωσίας;

Σε λιγότερο από ένα 24ωρο από την επίσημη ανακοίνωση της Ρωσίας στο φετινό διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision, μια κίνηση που έβαλε τέλος στις φήμες για μποϊκοτάζ, η Ουκρανία απειλεί να απαγορέψει την είσοδο στην εκπρόσωπο της Μόσχας.

Η Ουκρανία, η χώρα που φιλοξενεί φέτος τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ενδέχεται να απαγορεύσει την είσοδο στην 28χρονη Γιούλια Σαμοΐλοβα μετά τις αναφορές ότι η τραγουδίστρια επισκέφθηκε την Κριμαία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου αυτής από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU).

Η προσάρτηση της Κριμαίας προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας και την Ουκρανία. Ακόμη και αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις ανάγονται σε πηγές έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Το Κίεβο, που κέρδισε τον περσινό διαγωνισμό της Eurovision και ως εκ τούτου ανέλαβε τη διοργάνωση του φετινού διαγωνισμού, είχε διαμηνύσει ότι θα απαγορεύσει την είσοδο σε ορισμένους Ρώσους καλλιτέχνες που τους θεωρεί "αντι-Ουκρανούς".

Την Κυριακή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επέλεξε τη Σαμοΐλοβα, που θα ερμηνεύσει τη ρομαντική μπαλάντα "Flame is burning".

Το Κρεμλίνο διέψευσε όμως ότι στόχος του ήταν να προκαλέσει την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η τραγουδίστρια επελέγη ανεξάρτητα από το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Channel 1. "Είναι σαφές ότι θα επιθυμούσε κανείς να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση της Eurovision και πιστεύουμε ότι είναι απολύτως απαράδεκτο" είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Σαμοΐλοβα φέρεται ότι συμμετείχε σε μια συναυλία στην Κριμαία το 2015.

Δεν είναι σαφές αν η απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία σημαίνει τον αποκλεισμό της Σαμοΐλοβα από τον διαγωνισμό. Οι διοργανωτές δεν απάντησαν σε ένα αίτημα του πρακτορείου Reuters για παροχή διευκρινίσεων.

"Η SBU εξετάζει το ζήτημα και θα λάβει μια απόφαση σχετικά με την είσοδό της στο ουκρανικό έδαφος" ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας Ολένα Γκιτλιάνσκα. Η απόφαση αυτή θα βασίζεται στην ουκρανική νομοθεσία που ορίζει ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να απαγορεύει την είσοδο σε πολίτες που έχουν επισκεφθεί την Κριμαία (μετά την προσάρτησή της) χωρίς να έχουν λάβει άδεια από το Κίεβο.

Διαβάστε επίσης

Eurovision 2017: Η συγκινητική συμμετοχή της Ρωσίας, τι αλλάζει στην Ελλάδα

Eurovision 2017: Αυτό είναι το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει

Eurovision 2016: Οι πολιτικές προεκτάσεις της νίκης της Ουκρανίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης