ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Flatland: Τα πάντα... επίπεδα από τον Aydin Buyuktas (pics)

designboom.com

Πριν χρόνια, διαβάσαμε στην Ελλάδα το «Flatland: η Επιπεδοχώρα» του Έντουιν Άμποτ. Την εξιστόρηση των περιπετειών δυσδιάστατων οντοτήτων σε έναν επίπεδο -ή, μάλλον, δυσδιάστατο- κόσμο.

Αυτήν τον επίπεδο κόσμο βάλθηκε να οπτικοποιήσει ο Τούρκος καλλιτέχνης Aydin Buyuktas. Πέρυσι, ο Αϊντίν είχε γυρίσει ανάποδα τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης κι είχε δώσει σουρεαλιστικές σκηνές της πόλης, στη σειρά «Επιπεδοχώρα».

Πέρασε ένας χρόνος - ίσως και λίγο περισσότερο -, ο Αϊντίν ταξίδεψε στις ΗΠΑ (Τέξας, Αριζόνα, Νιου Μέξικο και Καλιφόρνια) και ετοίμασε το δεύτερο πακέτο της σειράς: Στην «Επιπεδοχώρα ΙΙ», παραμορφώνει τελείως αμερικανικά τοπία και αρνείται τους νόμους της φυσικής ύπαρξης. Τώρα, όποιος αναρωτιέται τι είναι «φυσική ύπαρξη» καλά θα κάνει να δει τα έργα του Τούρκου καλλιτέχνη.

(Πηγή φωτογραφίας designboom.com)

Αναζήτησε τα τοπία επί δύο και παραπάνω μήνες. Για έναν επιπλέον ολόκληρο μήνα τραβούσε φωτογραφίες περισσότερων από 16.000 χιλιομέτρων γης στο West. Χρησιμοποίησε 18 με 20 από αυτές για να δημιουργήσει ψηφιακά κολάζ που τεντώνονται στον ουρανό και διπλώνουν στον εαυτό τους.

«Η ιδέα ότι θα μπορούσα να απεικονίσω σουρεαλιστικά μέρη που έβλεπα στα όνειρά μου και σκεφτόμουν όταν ήμουν παιδί γεννήθηκε σιγά- σιγά στο μυαλό μου» εξήγησε ο Αϊντίν στο Designboom. «Στα παιδικά μου χρόνια και την εφηβεία μου, διάβαζα συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας όπως ο Ασίμοφ και ο Ουέλς, καθώς και επιστημονικά και τεχνικά περιοδικά. Αυτά τα βιβλία μ΄ έκαναν να αναρωτηθώ για τις σκουληκότρυπες (στο διάστημα), τις μαύρες τρύπες, τα παράλληλα σύμπαντα, τη βαρύτητα και την κάμψη του χώρου και του χρόνου. Διαβάζοντας το "Hyperspace" του Michio Kaku, μου έγινε εμμονή η ιδέα της δημιουργίας μιας μαύρης τρύπας εδώ που ζούμε, και το πώς θα έκαμπτε χώρο, χρόνο και τόπο».

(Πηγή φωτογραφίας designboom.com)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης