ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Αυτό είναι ανθρωπισμός». H Rihanna εμπνέει το Χάρβαρντ

REUTERS/Mario Anzuoni

Η 29χρονη σταρ και επιχειρηματίας είναι κυρίως μία φιλάνθρωπος με ανθρωπιστική ατζέντα. Ως τέτοια η Rihanna επιβραβεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με τη διάκριση Peter J. Gomes.

Η Rihanna που έχει τιμηθεί πολλές φορές για τις φιλανθρωπικές της δραστηριότητες, έχει βοηθήσει για να χτιστεί ένα δημόσιο κέντρο ογκολογίας και πυρηνικής ιατρικής για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στα νησιά Μπαρμπάντος.

Επιπλέον δημιούργησε ένα πρόγραμμα υποτροφιών μέσω του ιδρύματός της Κλάρα Λάιονελ, ώστε νέοι της Καραϊβικής να μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Η Rihanna υποστηρίζει επίσης, την Παγκόσμια Εταιρική Σχέση για την Εκπαίδευση και το πρόγραμμα για τον Παγκόσμιο Πολίτη που βοηθούν τα παιδιά σε περισσότερες από 60 αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Στον συγκινητικό και καίριο λόγο της η Rihanna μίλησε για τον ανθρωπισμό, τη διασημότητα, τους μετανάστες και την ελπίδα και ειλικρινά, αν κατέβαινε σε εκλογές θα κέρδιζε τους πάντες.

Παρακάτω όλος ο ευχαριστήριος λόγος της για μια καλή μέρα που από τον σκοπό φαίνεται.

"Και να'μαι στο Χάρβαρντ.

Δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να ξεστομίσω κάτι τέτοιο ποτέ στη ζωή μου, αλλά νιώθω υπέροχα. Σας ευχαριστώ, Δρ Counter, ευχαριστώ το Ίδρυμα Χάρβαρντ και ευχαριστώ όλους εσάς, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για αυτή τη μεγάλη τιμή. Ευχαριστώ. Νιώθω απίστευτα ταπεινή απέναντι σε αυτή την αναγνώριση που με επιβραβεύει για κάτι που ποτέ δεν περίμενα ότι χρειάζεται να χρεωθώ.

Θυμάμαι όταν ήμουν πέντε ή έξι ετών και έβλεπα στην τηλεόραση αυτές τις διαφημίσεις με άλλα παιδιά να υποφέρουν σε άλλα μέρη του κόσμου, ξέρετε οι διαφημίσεις "μπορείτε να δώσετε 25 cents, για να σώσετε τη ζωή ενός παιδιού" και σκεφτόμουν πόσα 25 cents θα έπρεπε να εξοικονομήσω για να σώσω ΟΟΟΟΟΛΑ τα παιδιά στην Αφρική. Και έλεγα στον εαυτό μου "όταν μεγαλώσω, όταν γίνω πλούσια θα σώσω παιδιά σε όοοολο τον κόσμο".

Απλά δεν ήξερα ότι θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση την εφηβεία μου.

Ξεκίνησα την καριέρα μου εδώ στην Αμερική στα 17, ίδρυσα την πρώτη φιλανθρωπική μου οργάνωση στα 18. Ξεκίνησα να συνεργάζομαι και να έρχομαι σε επαφή με άλλους οργανισμούς και στα χρόνια που ακολούθησαν συναντήθηκα, βοήθησα και έχασα μερικές υπέροχες ψυχές.

Από την εξάχρονη Jasmina Anema που πέθανε από λευκαιμία το 2010 (η ιστορία της ενέπνευσε χιλιάδες εθελοντές να εργαστούν ως δότες μέσω του DKMS) στο 2012 όταν έχασα τη γιαγιά μου, την αείμνηστη Clara Brathwaite που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και είναι ο λόγος και η κινητήρια δύναμη πίσω από το Ίδρυμα Clara Lionel.

Είμαστε όλοι άνθρωποι. Και όλοι θέλουμε απλά μια ευκαιρία.

Μια ευκαιρία στη ζωή, μια ευκαιρία στην εκπαίδευση, μια ευκαιρία σε ένα μέλλον. στο Ίδρυμα Clara Lionel Foundation θέλουμε να επηρεάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, αλλά αρχίζει μόνο με μία. Μόνο μία.

Καθώς κοιτάζω αυτή την όμορφη αίθουσα, βλέπω αισιοδοξία, βλέπω ελπίδα, βλέπω το μέλλον. Ξέρω ότι ο κάθε ένας από εσάς έχει την ευκαιρία να βοηθήσει κάποιον άλλον. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βοηθήσετε ένα άτομο χωρίς να περιμένετε κανένα αντάλλαγμα. Για μένα, αυτό είναι ανθρωπισμός.

Οι άνθρωποι το κάνουν να φανεί πάρα πολύ δύσκολο. Η αλήθεια είναι και αυτό θέλω να γνωρίζει το μικρό κορίτσι που βλέπει τις τηλεοπτικές καμπάνιες είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να είσαι ανθρωπιστής.

Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να βοηθήσεις κάποιον. Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος. Δεν χρειάζεται καν να έχεις αποφοιτήσει από το κολέγιο. Θέλω να πω, μακάρι να ήμουν, δεν λέω ξέρεις ... Ιδιαίτερα σήμερα.

Είναι αλήθεια, ίσως ξαναβρεθώ μαζί σας αλλά θα δείξει.

Ξεκινάει από το γείτονά σου, το πρόσωπο δίπλα σου, το άτομο που κάθεται δίπλα σου στην τάξη, το παιδί λίγο πιο κάτω στη γειτονιά σας, μπορείτε απλά να κάνετε ό, τι μπορείτε για να βοηθήσετε με κάθε τρόπο που μπορείτε.

Σήμερα θέλω να ζητήσω μια δέσμευση από τον καθένα σας.

Θέλω να βοηθήσετε ένα άτομο, μια οργάνωση, μια κατάσταση που αγγίζει την καρδιά σας.

Η γιαγιά μου πάντα έλεγε "αν έχεις ένα δολάριο, μοιράζεσαι πολλά". Σας ευχαριστώ κυρίες και κύριοι. Ήταν τιμή μου".

Με το ίδιο βραβείο έχουν τιμηθεί παλαιότερα, ο ηθοποιός Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, η ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι και τέσσερις γενικοί γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών.

Η απονομή έγινε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Φιλοτεχνημένο πορτρέτο του πάστορα Peter J. Gomes στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης