ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Στο Ιράν το Όσκαρ λογοκρισίας για τη Σαρλίζ Θερόν

Σε αυτό το βραβείο δεν υπάρχει δεύτερος νικητής. Σίγουρα το Όσκαρ λογοκρισίας ανήκει στο Ιράν που έζησε μεγάλες στιγμές στην 89η απονομή της Κυριακής.

Όπως αποκάλυψε μέσω του Facebook η Masih Alinejad, διαχειρίστρια της σελίδας My Stealthy Freedom Facebook στο Ιράν ακόμη και τα σώματα των σταρ περνάνε από λογοκρισία και πέφτουν θύματα κακού photoshop για να προστατευθούν τα χρηστά ήθη της χώρας.

Το footage από την προβολή των Όσκαρ είναι σοκαριστικό. Καθώς η Σαρλίζ Θερόν και η Σίρλεϊ ΜακΛέιν είναι επάνω στη σκηνή για να προλογίσουν το Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας που απονεμήθηκε στον Ιρανό Ασγάρ Φαραντί για τον Εμποράκο του το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Iranian Labor News Agency - ILNA) προχώρησε σε μια κυριολεκτική κάλυψη της στιγμής.

Τοποθετώντας layers επάνω στο σώμα της Θερόν ο κρατικός φορές ενημέρωσης της Τεχεράνης μαύρισε τη σάρκα της σταρ για να μην προσβάλει το κοινό του.

Το effect, αν και κακό, είχε το ποθητό αποτέλεσμα με τη Θερόν να είναι μαυρισμένη στην οθόνη.

Την ίδια τύχη είχε και η ιρανικής καταγωγής Αμερικανή επιχειρηματίας και αστροναύτης Anousheh Ansari που είχε αναλάβει το χρέος να διαβάσει εκ μέρους του Φαραντί ένα μήνυμα που εξηγούσε το λόγο της απουσίας του.

Αν και είχε μόνο τον ώμο της εκτεθειμένο η Ansari έπεσε και αυτή θύμα της λογοκρισίας του πρακτορείου ειδήσεων του Ιράν.

Το να διαχωρίζουμε τον κόσμο σε 'εμείς και οι εχθροί μας' κατηγορίες δημιουργεί φόβο, μια απατηλή δικαίωση της επιθετικότητας και του πολέμου. Αυτοί οι πόλεμοι αποτρέπουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες που οι ίδιες έχουν υπάρξει θύματα αυτής της επιθετικότητας" ήταν το μήνυμα του Φαραντί που δεν βρέθηκε στα Όσκαρ ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική του Τραμπ στο μεταναστευτικό.

Η ειρωνεία αλλά και το πρόβλημα είναι εκτεθειμένα στο απόσπασμα που ανάρτησε στο Facebook η Alinejad.

Σε επιστολή της στους New York Times η ίδια αναφέρει:

Τη στιγμή που ο Φαραντί στέλνει μια επιστήμονα και αστροναύτη της NASA για να στείλει μήνυμα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν σύνορα, το κράτος του Ιράν χρησιμοποιεί το μήνυμα του για να περάσει τη δική του προπαγάνδα. Αυτό είναι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν που εξαναγκάζει κοριτσάκια εφτά ετών να καλύπτουν το σώμα τους. Αν και πολλοί ανάμεσα μας ορθώνουμε το ανάστημα μας ενάντια στο Muslim Ban οφείλουμε να είμαστε το ίδιο ανοιχτά καταγγελτικοί απέναντι στην πολιτική του Ιράν που απαγορεύει σε γυναίκες να περάσουν τα σύνορα του χωρίς χιτζάμπ. Υπάρχουν γυναίκες από πολλά έθνη και θρησκείες που κατατρέχονται και έχουν φυλακιστεί γιατί δεν φέραν την 'κατάλληλη ενδυμασία'".

Η Alinejad είναι κάτοικος Νέας Υόρκης και έχει αφιερώσει τον εαυτό της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα της.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης