Mετά τον ΟΗΕ, η Αντζελίνα Τζολί μαθαίνει στα παιδιά της την εντομοφαγία
Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το πολύκροτο διαζύγιο της από τον Μπραντ Πιτ η Αντζελίνα Τζολί έδωσε πολλές αφορμές για πρωτοσέλιδα.
Πέρα από την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας της για τις μαύρες σελίδες στην χώρα καταγωγής του γιου της Maddox, την Καμπότζη, αφού εξομολογήθηκε στο BBC ότι ήταν είναι και θα είναι μια οιγένεια με τον Μπραντ Πιτ για να κάνουν από κοινού τα παιδιά τους πιο δυνατά μέσα από τη δοκιμασία του χωρισμού, έκανε κάτι απροσδόκητα θετικό.
Υπενθυμίζοντας τη διατροφική αξία των εντόμων η Τζολί και τα παιδιά της έκαναν τηλεοπτικό γύρισμα σε μια υπαίθρια κουζίνα με πρώτες ύλες και λιχουδιές βγαλμένες από το βασίλειο των εντόμων.
"Στην αρχή βγάζεις τα σκληρά κομμάτια" λέει η Τζολί συστήνοντας στα παιδιά της τη διατροφική αξία των εντόμων. "Σε καιρούς πολέμου οι άνθρωποι επέζησαν τρώγοντας τα. Πιστεύω ήταν από πάντα κομμάτι της διατροφής μας" λέει η Τζολί που στη συνέχεια εξομολογήθηκε για τη δική της πρώτη φορά που έφαγε γρύλλους και αράχνες.
Τολμηρή η 41χρονη Τζολί σοτάρει μια ταραντούλα αφού πρώτα της έβγαλε τα δηλητηριώδη δόντια της. Ανάμεσα στα εδέσματα διακρίνεται ένας σκορπιός και πολλά άλλα μικρά πλάσματα που για την Τζολί αλλά και τον ΟΗΕ είναι η διατροφή του μέλλοντος μας. Τα παιδιά της δεν δίστασαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της μητέρας τους.
Τα έντομα απάντηση στην επισιτιστική κρίση για τον ΟΗΕ
Οι ακρίδες, τα σκαθάρια, τα μυρμήγκια και πληθώρα εντόμων είναι η απάντηση που προτείνει ο ΟΗΕ απέναντι σε προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στο άμεσο μέλλον. Με 200 σελίδες οι ειδικοί επιστήμονες του ΟΗΕ έχουν ήδη τονίσει τα οφέλη των βρώσιμων εντόμων στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο και το κυριότερο στην υγιεινή σίτιση εκατομμυρίων ανθρώπων που λιμοκτονούν.
Όπως εκτιμάνε σε έκθεση τους από το 2013 υπάρχουν περίπου 900 είδη εντόμων στο ζωικό βασίλειο που μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τροφές όπως το ψάρι και το κόκκινο κρέας ενώ τόνισαν ότι ήδη υπάρχουν περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο (στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική) που τα χρησιμοποιούν καθημερινά στην κουζίνα τους.
"Τα περισσότερα βρώσιμα έντομα βρίσκονται παντού και αναπαράγονται γρήγορα" αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού που θέλει να ενθαρρύνει την εκτροφή τους. Τα έντομα είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, φθηνά στην παραγωγή τους, φιλικά προς το περιβάλλον, πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.
"Τα βρώσιμα έντομα είναι πολύ ωφέλιμα ως διατροφικό συμπλήρωμα σε παιδιά που υποσιτίζονται" υπογράμμισαν ακαδημαϊκοί βιολόγοι που συστήνουν χωρίς δεύτερη σκέψη την κουζίνα της Τζολί ενώ τονίζουν ότι υπάρχουν ορισμένα είδη σκαθαριών, μερμηγκιών, γρύλων και ακρίδων που προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό σχεδόν την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών με το άπαχο κόκκινο κρέας και το ψάρι.
"Τρώτε έντομα"
Πέραν της διατροφικής τους αξίας τα βρώσιμα έντομα συμφέρουν την παγκόσμια οικονομία και συμβάλλουν σε ένα καλύτερο κόσμο καθώς έχουν ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Άλλωστε, συγκριτικά με τα ζώα της κτηνοτροφίας, τα έντομα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και παράγουν λιγότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
"Το μήνυμά μας είναι: τρώτε έντομα, τα έντομα υπάρχουν σε αφθονία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων" είπε η Εύα Ούρσουλα Μίλερ, διευθύντρια του τμήματος πολιτικής οικονομίας των δασών, παρουσιάζοντας αυτή την έκθεση στη Ρώμη. "Δύο κιλά τροφή είναι απαραίτητα για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων, ενώ τα βοοειδή απαιτούν 8 κιλά τροφή για να παραγάγουν ένα κιλό κρέατος" τόνισε.
Η εντομοφαγία ήταν ανέκαθεν διαδεδομένη στην παραδοσιακή κουλτούρα του κόσμου ακόμη και αν η βιομηχανική επανάσταση έφερε τα πάνω κάτω στη διατροφή και τον πλανήτη. "Είναι νόστιμα;" ρωτάει η Τζολί τα παιδιά της και εκείνα κουνάνε το κεφάλι τους καταφατικά.