ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τραγουδίστρια θα τιμήσει την ορκωμοσία του Τραμπ υπό έναν αντιρατσιστικό όρο

Mε την ημερομηνία της τελετής ορκωμοσίας να πλησιάζει, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ Nτόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του έχουν να διευθετήσουν πολλά. Ανάμεσα σε όλα και ένα αίτημα που συζητήθηκε πολύ. 

Από το 1939 στο 2017, το μήνυμα του αντιρατσιστικού ύμνου Strange Fruit παραμένει αναλλοίωτο (δυστυχώς) στο χρόνο. Το τραγούδι που το αποθέωσε η Μπίλι Χόλιντει είναι μια διαμαρτυρία κατά του αμερικανικού ρατσισμού εις βάρος των αδύναμων είναι και ο μόνος όρος που έθεσε η βρετανίδα Ρεμπέκα Φέργκιουσον για να συμμετέχει στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

“Με ρώτησαν, κι αυτή είναι η απάντησή μου” έγραψε, στο TwitLonger, η Φέργκιουσον, η οποία, με το πρώτο της άλμπουμ, το Heaven έφτασε στο νούμερο 3, στα βρετανικά charts.

(Σ.σ. Θα συμμετέχω) αν μου επιτρέψετε να ερμηνεύσω το ‘Strange Fruit’, ένα τραγούδι που έχει τεράστια ιστορική σημασία, ένα τραγούδι που μπήκε στη μαύρη λίστα στις ΗΠΑ επειδή ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο. Ένα τραγούδι που μιλάει σε όλους τους περιφρονημένους και καταπιεσμένους μαύρους στις ΗΠΑ. Ένα τραγούδι το οποίο είναι μια υπενθύμιση ότι η αγάπη είναι το μόνο που μπορεί να κατακτήσει όλο το μίσος του κόσμου, τότε ευχαρίστως θα αποδεχόμουν την πρόσκλησή σας και θα σας συναντούσα στην Ουάσινγκτον”.

Το επιτελείο του Τραμπ δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της Φέργκιουσον.

Γιατί το Strange Fruit έχει σημασία

Οι στίχοι του είναι ποίημα (κυριολεκτικά) γραμμένο το 1937, από τον Abel Meeropol αν και εκδόθηκε με το ψευδώνυμό του, Lewis Allan. Ο εβραϊκής καταγωγής και σοσιαλιστής Nεοϋορκέζος “κατατρεχόταν” από φωτογραφίες με λυντσαρίσματα στις ΗΠΑ. Αυτή που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η πιο αναγνωρίσιμη φωτογραφία λιντσαρίσματος στην ιστορία, αυτή του Thomas Shipp και του Abram Smith στο Μάριον της Ιντιάνα που απαθανάτισε στις 7 Αυγούστου του 1930 ο Lawrence Beitler.

Έγραφε ο Abel Meeropol: “Southern trees bear strange fruit/ Blood on the leaves and blood in the root/ Black bodies swinging in the southern breeze/ Strange fruit hanging from the poplar trees”. Σε ελεύθερη απόδοση αυτά είναι όλα όσα ο ποιητής αφηγείται:

Παράξενο καρπό βγάζουν τα δέντρα του Νότου/ Αίμα στα φύλλα κι αίμα στη ρίζα/ Μαύρα κορμιά αιωρούνται στ' αεράκι του Νότου/ Παράξενα φρούτα κρέμονται απ' τις λεύκες”.

Ο Meeropol έβαλε μουσική στο ποίημά του, το οποίο άρχισε να τραβάει την προσοχή τού κόσμου στη Νέα Υόρκη με πρώτη ερμηνεύτρια του τη μαύρη τραγουδίστρια Laura Duncan που το τραγούδησε στο Madison Square Garden.

Το 1939, το παρουσίασε στην Μπίλι Χολιντέι ο ιδρυτής της Café Society, ο Barney Josephson και εκείνη το ερωτεύτηκε.

Ο Meeropol άκουσε τη λυρικότητα που η φωνή της Χόλιντει έφερε στο ποίημα του σχολιάζοντας: “Αυτό είναι ακριβώς ό,τι ήθελα να κάνει το τραγούδι κι ο λόγος για τον οποίο το έγραψα”.

Η ορκωμοσία των 100 εκατομμυρίων δολαρίων

Θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια το κόστος της τελετής ορκωμοσίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ ισχυρίστηκε η εφημερίδα Le Figaro σε πρόσφατο δημοσίευμα της. Η τελετή θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου όταν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει επισήμως τα ηνία της χώρας σε μία τελετή ιστορικής σημασίας για την αμερικανική δημοκρατία.

Η καθιερωμένη τελετή χρονολογείται από το 1789 και περιλαμβάνει πέντε βασικά στάδια:

1ον: Τον όρκο στα σκαλιά του Καπιτωλίου.

2ον: Την ομιλία του προέδρου προς το έθνος, που διανθίζεται με διάφορα τραγούδια και προσευχές.

3ον: Το παραδοσιακό γεύμα στο Καπιτώλιο.

4ον: Την παρέλαση στην Λεωφόρο Πενσυλβάνια.

5ον: Επίλογος με δημοφιλείς χορούς στην πρωτεύουσα.

Reuters

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα βρεθούν τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ (Τζίμι Κάρτερ, Μπιλ Κλίντον με τη σύζυγο του και αντίπαλο του Τραμπ στις πρόσφατες εκλογές Χίλαρι Κλίντον και Τζορτζ Μπους) ενώ έξι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν κληθεί να διαβάσουν μία προσευχή.

Η Le Figaro σημειώνει ότι το κόστος για την ασφάλεια του προέδρου Τραμπ και των προσκεκλημένων αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. δολάρια με συνολικά 13 χιλιάδες στρατιώτες και μέλη της Εθνοφρουράς να έχουν επιφορτιστεί με το θέμα της ασφάλειας.

Από τους καλλιτέχνες έχει επιβεβαιωθεί η εμφάνιση της 16χρονης Τζάκι Εβάντσο, πρώην υποψήφιας ενός talent show που θα τραγουδήσει τον Εθνικό Ύμνο των ΗΠΑ –όπως είχε κάνει η Αρίθα Φράνκλιν το 2009 και η Beyoncé το 2013 για τον Μπαράκ Ομπάμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης