ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Λέια, Prince, Μπόουϊ, Τζορτζ Μάικλ & όσοι χάσαμε το 2016 σε μια εικόνα

Λέια, Prince, Μπόουϊ, Τζορτζ Μάικλ & όσοι χάσαμε το 2016 σε μια εικόνα

Δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια βαθιά πολιτικοποιημένη πρωτοβουλία. Άλλωστε, όλα ξεκίνησαν μετά τη νύχτα των εκλογών των ΗΠΑ. Εκείνη τη στιγμή ο Βρετανός Chris Barker αναλογίστηκε για το ρόλο του Ziggy Stardust στο νεφέλωμα της ποπ κουλτούρας. "Τι χρόνος; σκέφτηκα. Ντέιβιντ Μπόουϊ, Brexit και τώρα αυτό" έγραψε στο Tumblr του.

"Πολλοί άνθρωποι εκεί έξω υποθέτουν ότι ο Μπόουϊ ήταν στην πραγματικότητα η κόλλα που κρατούσε το σύμπαν ενωμένο. Σίγουρα ένα κομμάτι του είναι πολύ διαφορετικά από την ημέρα του τραγικού θανάτου του".

Ο Barker, δημιουργικός της εικόνας και της οπτικής επικοινωνίας, αποφάσισε να συνθέσει ένα κολάζ από πορτρέτα του Μπόουϊ και άλλους διάσημους που χάσαμε το 2016, αφήνοντας πίσω τους ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

"Αρχικά ήθελα να τοποθετήσω τον Μπόουϊ στο κέντρο της εικόνας και όλα τα υπόλοιπα να χαράσουν τροχιές γύρω του αλλά στη συνέχεια βρήκα μια πιο μακρινή λήψη του Μπόουί και μου θύμισε τη σύνθεση από το album Sgt Pepper (σσ. ένα από τα πιο σημαντικά album στην καθιέρωση των Beatles), και αποφάσισα να ακολουθήσω αυτή την ιδέα" έγραψε ο Barker.

Το κολάζ από πορτρέτα παραπέμπει στο εξώφυλλο του βινυλίου των Beatles από το 1967, το εικόνα που προκύπτει, σχεδιασμένο να μοιάζει με το εξώφυλλο του 1967, το “Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band”. Η πρώτη ανάρτηση του project του έγινε στις 9 Νοεμβρίου.

Η εικόνα έγινε ανάρπαστη στο διαδίκτυο ενώ έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί και το θεματικό hashtag #sgtpepper2016.

Μετά έφυγε ο Leonard Cohen, ο Robert Vaughan, "από τη μια στιγμή στην άλλη έγινα αυτός που έκανε photoshop στους διάσημους νεκρούς της χρονιάς" σχολιάσει.

Το 2016 κράτησε τον Barker πολύ απασχολημένο. Από τον Μπόουϊ, στον Prince, τον Muhammad Ali, τον Άλαν Ρίκμαν, τον Τζιν Ουάιλντερ και αναρίθμητους άλλους.

Ο Barker έκανε τις απαραίτητες προσθήκες αυτό το 24ωρο, φέρνοντας στο μακάβριο, πένθιμο, γλυκόπικρο κολάζ του τις φιγούρες του Τζορτζ Μάικλ και της Κάρι Φίσερ ως ολόγραμμα της πριγκίπισσας Λέια Οργκάνα του σύμπαντος ολόκληρου.

Ο Barker έχει παραχωρήσει τα πνευματικά δικαιώματα της σύνθεσης του στο διαδίκτυο και παροτρύνει για δωρέες στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε εις μνήμη της Τζο Κοξ - φωτογραφία της διακρίνεται στη σύνθεση κάτω δεξιά.

Οι Rolling Stone για την Tζο Κοξ

Η κίνηση του είναι σύγχρονη με την πρωτοβουλία των Rolling Stones να παραιτηθούν των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης από τις πωλήσεις του χριστουγεννιάτικου single που κυκλοφορεί εις μνήμην της δολοφονηθείσας βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ.

Πρόκειται για διασκευή του “You Can’t Always Get What You Want” που ερμηνεύουν ο τραγουδιστής των Kaiser Chiefs Ricky Wilson, ο Steve Harley των Cockney Rebels, η KT Tunstall, ο David Gray και οι MP4, ένα συγκρότημα βουλευτών.

“Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα ευχαριστήσει μαζί μου τους Sir Mick Jagger και Keith Richards, οι οποίοι παραιτήθηκαν της αμοιβής τους (...) έτσι ώστε να πάνε ακόμα περισσότερα χρήματα στο Ίδρυμα Jo Cox” είπε στη Βουλή των Λόρδων ο βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος Pete Wishart, ο οποίος έπαιξε πλήκτρα στους MP4.

You Can't Always Get What You Want

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Philip Hammond είχε ανακοινώσει ότι οι πωλήσεις του single θα εξαιρεθούν από το ΦΠΑ, ενώ το γραφείο στοιχημάτων, William Hill, θα δωρίσει στο ίδρυμα της Τζο Κοξ τα χρήματα που θα παιχτούν σε στοιχήματα για το εάν θα φτάσει στην κορυφή των charts τα Χριστούγεννα.

Η συζήτηση προέκυψε όταν ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, προέτρεψε τους συναδέλφους του να κατεβάσουν το single για να τιμήσουν την μνήμη της βουλευτίνας που δολοφονήθηκε από τον ακροδεξιό 52χρονο Tommy Mair στην περιοχή Birstall κοντά στο Leeds ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στην περιφέρειά της.

Ήταν υπέρμαχος του “Ναι” και επίσημο το πρώτο θύμα του Brexit, πριν ακόμη συμβεί. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές ο Mair φέρεται να τη δολοφόνησε φωνάζοντας "πρώτα η Βρετανία".

Η αντιπρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού-εθνικιστικού κόμματος Britain First, Jayda Fransen, πήρε αποστάσεις και καταδίκασε όπως όλοι με αποτροπιασμό τη δολοφονία της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος.

H Koξ θα έκλεινε τα 42 της χρόνια μια εβδομάδα περίπου μετά το φόνο της. Απόφοιτος του Cambridge και επικεφαλής πολιτικής της φιλανθρωπικής Oxfam, συνεργάστηκε με πληθώρα ανθρωπιστικών οργανώσεων πολεμώντας τις διακρίσεις και την κοινωνική αδικία.

Ήταν σύμβουλος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates και είχε διατελέσει στέλεχος της καμπάνιας "The Freedom Fund" ενάντια στη δουλεία, πριν ασχοληθεί με την πολιτική.

Ήταν μητέρα δύο παιδιών και ο σύζυγος, Μπρένταν Κοξ, της έχει δεσμευτεί να συνεχίσει το έργο της ακόμη και αν πρόσφατα δέχτηκε επίθεση από τον Νάιτζελ Φάρατζ που τον κατηγόρησε ότι υποστηρίζει “εξτρεμιστικές οργανώσεις με ειρηνικά προσωπεία” όπως χαρακτήρισε την ΜΚΟ κατά της ρητορικής του φόβου, Hope No Ηate.

Μια παράλογη αντιμαχία για μία βαθιά παράλογη, σκληρή χρονιά.