ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μετά τον Τελευταίο Πειρασμό, ο Σκορσέζε αναρωτιέται ξανά: «Σε ποιον πιστεύεις;»

28 χρόνια μετά τον "Τελευταίο Πειρασμό" του Νίκου Καζαντζάκη, ο Μάρτιν Σκορσέζε συνεχίζει να φέρνει σε πρώτο πλάνο της αφήγησης του τη θρησκεία με τη "Σιωπή" (Silence) του. Για αυτό το λόγο θα συναντηθεί σήμερα με τον Πάπα Φραγκίσκο σε ιδιωτική συνάντηση καθώς ο Αμερικανός σκηνοθέτης επισκέπτεται τη Ρώμη προκειμένου να παρουσιάσει τη νέα του ταινία σε ένα κοινό 400 Ιησουιτών.

Η "Σιωπή" του Μάρτιν Σκορτσέζε είναι η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομότιτλου διηγήματος του Σουσακού Έντο που κυκλοφόρησε το 1966 και η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 23 Δεκεμβρίου.

To trailer μας υπενθυμίζει την επική αφηγηματική γραφή του Σκορσέζε που συνεχίζει να χάχνει τη φύση της θρησκείας και το ρόλο της στην καθημερινότητα και τους προβληματισμούς του νου. Πρόσφατα ο Σκορσέζε αποκάλυψε στους New York Times την πάλη του να μεταφέρει την ιστορία στη μεγάλη οθόνη μετά από επίμονες προσπάθειες 27 χρόνων.

Τελικά με οπλοστάσιο του ένα προυπολογισμό $ 46.5 εκατομ., ένα συνεργείο 750 ατόμων και τους Λίαμ Νίσον, Κεν Γουατανάμπε, Άντριου Γκάρφιλντ, Άνταμ Ντράιβερ και Ισέι Ογκάτα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Σκορσέζε επιστρέφει στα γνωστά λημέρια του.

Τι πιστεύεις; Σε ποιόν;

Από το παρελθόν ο σκηνοθέτης έχει αποδείξει ότι το βαθύτερο νόημα της θρησκείας είναι μια θεματική που τον σαγηνεύει και τον εμπνέει. Η θρησκεία, από τον "Τελευταίο Πειρασμό" και τη βιογραφία του Δαλάι Λάμα "Kundun" στους "Κακόφημους Δρόμους" και σχεδόν παντού στη φιλμογραφία του, είναι πρωταγωνίστρια στο πορτφόλιο του δημιουργού Σκορσέζε που κατάφερε επιτέλους να φέρει στην οθόνη το βιβλίο που διάβασε 25 χρόνια πριν.

Η "περίπλοκη απλότητά του" τον συγκίνησε ενώ ήδη από το 2014 ο Σκορσέζε έλεγε σε συνέντευξη του:

Η θεματολογία είναι πολύ κοντά στην ιδιοσυγκρασία μου. Με πηγαίνει πίσω στα χρόνια που μεγάλωσα στη Νέα Υόρκη, τότε που ζούσα σε μια περιοχή που ήταν σκληρή, και ταυτόχρονα στην εκκλησία. Μου θυμίζει τους "Κακόφημους δρόμους", κατά κάποιον τρόπο. Καταπιάνεται με πνευματικά θέματα σε έναν συγκεκριμένο, υλικό κόσμο. Εναν κόσμο όπου κατά κανόνα αποκαλύπτεται η χειρότερη πλευρά της ανθρώπινης φύσης" έλεγε ο Σκορσέζε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το βιβλίο μεταφέρεται στην οθόνη. Το 1971 ο Μασαχίρο Σινόντα μετέφερε την ιστορία του Έντο που μιλάει για δύο Ιησουίτες ιεραποστόλους από την Πορτογαλία τον 18ο αιώνα (στην ταινία του Σκορσέζε τους υποδύονται ο Άντριου Γκάρφιλντ και ο Άνταμ Ντράιβερ) που φεύγουν για την Ιαπωνία ακολουθώντας τα ίχνη του μέντορά τους, του πατέρα Φερέιρα (Λίαμ Νίσον).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης