ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το (απαιτητικό) Cahiers du Cinema επιλέγει τις 10 καλύτερες ταινίες του 2016

Το (απαιτητικό) Cahiers du Cinema επιλέγει τις 10 καλύτερες ταινίες του 2016

Kαθώς η χρονιά φτάνει στο τέλος της, οι λίστες με τα must της πολιτιστικής παραγωγής πληθαίνουν. Τώρα, μετά την απονομή του βραβείου LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των βραβείων Gotham, τα ιστορικά και εκλεκτικά Cahiers du Cinema, αποκαλύπτουν την αγαπημένη τους δεκάδα από την κινηματογραφική παραγωγή του 2016.

Το "Τόνι Έρντμαν" της Μάρεν 'Αντε, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας που συμπληρώνουν ταινίες όπως και τα "Elle" (Εκείνη) του Πολ Βερχόφεν, "Julieta" του Πέδρο Αλμοδόβαρ, "Aquarius" του Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου, το ψυχολογικό θρίλερ του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν "The Neon Demon" καθώς και το περσινό "Κάρολ" του Τοντ Χέινς.

Η υπόθεση του βραβευμένου "Τόνι Έρντμαν" αναφέρεται στην καριερίστα Ινές, στέλεχος μιας μεγάλης γερμανικής εταιρείας με έδρα το Βουκουρέστι, η οποία δέχεται απροειδοποίητα επίσκεψη από τον πατέρα της Γουίνφριντ, που την αναστατώνει καθώς της θέτει το ερώτημα: "Είσαι ευτυχισμένη;".

Η αδυναμία της να απαντήσει σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας μεγάλης ανατροπής. Ο πατέρας, για τον οποίο η Ινές συχνά ντρέπεται, είναι αποφασισμένος να κάνει την κόρη του να ξαναβρεί νόημα στη ζωή της. Για να την προσεγγίσει, φέρνει στην εξίσωση τον "Τόνι Ερντμαν", μια τραγελαφική περσόνα, που παραδόξως καταφέρνει ν' αγκαλιάσει την Ινές με τη ζεστασιά που χρειάζεται.

Αυτή δεν είναι η μόνη διάκριση της πολιτικής τραγικο-κωμωδίας της Γερμανίδας σκηνοθέτιδας Μάρεν 'Αντε καθώς το "Toni Erdmann" διεκδίκησε μαζί με τη μαρτυρία μιας νέας κοπέλας από την Τυνησία στην ταινία "Με τα μάτια ανοιχτά" (À peine j'ouvre les yeux) της Leyla Bouzid και την ταινία κινουμένων σχεδίων "Εγώ ο Κολοκυθάκης" (Ma Vie de Courgette) του Ελβετού σκηνοθέτη Claude Barras το Βραβείο Κινηματογράφου LUX 2016, που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ιστορία της Άντε, αν και αγνοήθηκε επιδεικτικά στο φεστιβάλ Καννών, κέρδισε το φετινό κινηματογραφικό βραβείο LUX.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ομάδα της νικήτριας ταινίας Toni Erdmann. Η ταινία αυτή αποτελεί έναν συνδυασμό μαύρης κωμωδίας και δράματος και περιγράφει τη δύσκολη, τρυφερή και μερικές φορές παράλογη σχέση μεταξύ μιας νέας γυναίκας που ζει στο εξωτερικό και του πατέρα της" είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς στον χαιρετισμό του. "Περιγράφει εύστοχα το πώς αλλάζουν οι οικογενειακές σχέσεις και το πόσο μας επηρεάζουν σε μια γηράσκουσα και ανταγωνιστική κοινωνία. Η ταινία δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις, αλλά μέσω της διακωμώδησης διαφόρων καταστάσεων, μας ενθαρρύνει να ψάξουμε αυτά που πρέπει να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε".

Κάθε χρόνο, οι 3 επικρατέστερες ταινίες υποτιτλίζονται στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να κοινοποιηθεί η ποικιλομορφία και ο πλούτος του ευρωπαϊκού κινηματογράφου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών και να αποτελέσει βάση για συζήτηση και διάλογο για θέματα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας που απασχολούν από κοινού τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, τα οποία πραγματεύονται οι ταινίες του Βραβείου LUX.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον περασμένο Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του διεθνούς κινηματογραφικού φστιβάλ των Καννών και αποτελεί την επίσημη πρόταση της Γερμανίας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Ακολουθεί η φετινή δεκάδα των Cahiers du Cinema

5973597 orig

1. Toni Erdmann, Μάρεν 'Αντε

2. Εlle, Πολ Βερχόφεν

3. The Neon Demon, Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν

4. Aquarius, Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου

5. Ma Loute/Slack Bay, Μπρούνο Ντιμόντ

6. Julieta, Πέδρο Αλμοδόβαρ

7. Rester Vertical/Staying Vertical, Αλέν Ζιροντί

8. La ley del mercado, Στεφάν Μπριζέ

9. Carol, Τοντ Χέινς

10. Le Bois dont les Rêves sont Faits, Κλερ Σιμόν