ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Winnie the Pooh: Η αληθινή ιστορία του αρκούδου που γίνεται 90 ετών

History.com

Ο Winnie the Pooh (Γουίνι το αρκουδάκι) εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1926 από τον συγγραφέα Α. Α. Μιλν με τη μορφή ποιήματος.

Ο Μιλν ονόμασε τον ήρωα Γουίνι, από ένα αρκουδάκι που είχε ο γιος του (ή τουλάχιστον αυτό είναι γνωστό στο ευρύ κοινό). Μάλιστα, πολλοί από τους χαρακτήρες, πήραν το όνομά τους από τα παιχνίδια του γιου του συγγραφέα, Κρίστοφερ.

Στα βιβλία του Μίλνε, ο Γουίνι, είναι ένα αφελές και αργόστροφο αρκουδάκι που είναι όμως, πολύ φιλικό και συμπονετικό προς τους άλλους. Συχνά, παρόλο που δε διακρίνεται για το μυαλό του, ο Γουίνι έχει πολύ έξυπνες ιδέες, οι οποίες βασίζονται στη κοινή λογική. Λατρεύει το μέλι, έχει έντονη ποιητική φλέβα και είναι ιδιαίτερα κοινωνικός.

via GIPHY

Ο αγαπημένος του φίλος είναι ο Piglet (το Γουρουνάκι), με τον οποίο περνάει τον περισσότερο χρόνο του. Μένει στο δάσος των γαλάζιων ονείρων μαζί με τους φίλους του, το Γουρουνάκι, τον Λαγό, την Κουκουβάγια, την Κάνγκου και τον Ρω, τον Gofer, τον Γκάρη, τον Λάμπι κλπ.

Ωστόσο, οι περισσότεροι έχουν γνωρίσει του Γουίνι από τις κινηματογραφικές ταινίες που δημιούργησε η Disney. Σε αντίθεση με πολλούς ήρωες των μικρών παιδιών, ο Γουίνι το αρκουδάκι είναι πέρα για πέρα αληθινός. Σήμερα λοιπόν, 14 Οκτωβρίου, είναι τα γενέθλια του μικρού αρκούδου -που γίνεται 90 ετών- και είναι μια καλή αφορμή να αναπολήσουμε την χαμένη παιδική ηλικία και αθωότητα αλλά και να γνωρίσουμε την αληθινή ιστορία του.

via GIPHY

1914, Καναδάς: Ένας στρατιώτης που υπηρετούσε ως κτηνίατρος, ο Harry Colebourne, αγόρασε έναν μαύρο αρκούδο από το White River του Οντάριο πληρώνοντας, τότε το ποσό των 20 δολαρίων. Τον ονόμασε Γουίνι εξαιτίας της γενέτειρας του που ήταν το Γουίνιπεγκ.

Όμως ήδη είχε ξεσπάσει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Harry Colebourne κλήθηκε να φύγει για την Αγγλία. Επιστρατεύοντας κάθε μέσο, ο Colebourne που είχε ήδη αγαπήσει τον μικρό του φίλο, κατάφερε να τον περάσει κρυφά και να τον πάρει μαζί του στην Αγγλία. Εκεί ο χαριτωμένος Γουίνι δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο και πολύ γρήγορα έγινε η αγαπημένη μασκότ της δεύτερης καναδικής ταξιαρχίας πεζικού.

Από τον Πόλεμο... σε ζωολογικό κήπο

Με το τέλος του πολέμου, ο Coelbourne αποφάσισε να μην πάρει μαζί του τον Γουίνι στην επιστροφή του στην πατρίδα του (για άγνωστους λόγους) και μετά από πολύ σκέψη τον δώρισε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου.

Εκεί, στις συχνές επισκέψεις του με τον γιο του τον γνώρισε ο Βρετανός συγγραφέας A.A. Μίλνε. Η αγάπη που έδειχνε ο μικρός του γιος Κρίστοφερ προς το γλυκό αρκουδάκι έγινε έμπνευση για τον συγγραφέα που του έδωσε και το υπόλοιπο του ονόματος του.

Το "Pooh" προήλθε από τον τρόπο που πολλές φορές έβλεπαν τον Γουίνι να ξεφυσά με δύναμη για να απομακρύνει μια μύγα που καθόταν στη μύτη του και τον ενοχλούσε. Έτσι σιγά σιγά ο Γουίνι... έγινε βιβλίο.

Για την ακρίβεια ο Μίλνε έγραψε τέσσερα βιβλία με πρωταγωνιστή τον Winnie που έγιναν σύντομα κλασικά λογοτεχνικά έργα. Το πρώτο βιβλίο δημοσιεύθηκε το 1926 και από τότε έως και σήμερα έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία και έχουν μεταφραστεί σε 46 γλώσσες.

Ο χρυσός αρκούδος

Ο Μίλνε απλά ήταν ο πρώτος που γεύτηκε με τα βιβλία του τη χαρά του κέρδους από το χρυσοφόρο αρκουδάκι. Στις 6 Ιανουαρίου 1930, ο Στέφεν Σλέσιντζερ μάνατζερ της τηλεόρασης στις ΗΠΑ και τον Καναδά και με δαιμόνιο εμπορικό πνεύμα αγόρασε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του Γουίνι, δημιουργώντας μια πρωτοφανή βιομηχανία με πρωταγωνιστή τον Γουίνι.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 1931, ο αρκούδος ήταν πια μια επιχείρηση από απέφερε 50 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Ο πραγματικός αρκούδος ήδη είχε πεθάνει στις 13 Ιουλίου του 1934 αλλά θα έμενε για πάντα ζωντανός στη μνήμη μικρών και μεγάλων. Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Σλέσιντζερ πλούτισε δημιουργώντας κούκλες, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, ραδιοφωνικές εκπομπές στο NBC, animation και κινηματογραφικές ταινίες.

Το 1932 ο Γουίνι εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το χαρακτηριστικό κόκκινο πουκάμισό του και μετά τον θάνατο του Σλέσιντζερ το 1953, η σύζυγός τους Σίρλει συνέχισε το παραγωγικό έργο του άντρα της.

Χρυσωρυχείο για την Disney

Η πρωτοφανής δημοφιλία του Winnie στρέφει επάνω του την προσοχή του αναπτυσσόμενου κολοσσού της βιομηχανίας κινουμένων σχεδίων της Disney και το 1961 αγοράζει τα δικαιώματα από την Stefhen Slesinger Inc αλλά και από την χήρα του Βρετανού συγγραφέα, Dafhne Milne.

Ο Γουίνι είναι πλέον έτοιμος για την μυθική κινηματογραφική του καριέρα. Από το 1966 έως σήμερα η Disney έχει κυκλοφορήσει πολλές παραγωγές κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον "Winnie the Pooh".

Το 1991 ξεσπά δικαστική διαμάχη μεταξύ της Stefhen Slesinger Inc και της Disney την οποία η πρώτη εταιρεία κατηγορεί και αθέτηση της συμφωνίας σχετικά με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του Winnie. Μια διαμάχη που έληξε τελικά 18 ολόκληρα χρόνια αργότερα συμβιβαστικά στις 28 Σεπτεμβρίου του 2009.

Στον κινηματογράφο ο άνθρωπος που έχει δανείσει τη φωνή του στον Winnie είναι ο ηθοποιός Τζιμ Κάμμινγκς, του οποίου η φωνή του ακούγεται σε περισσότερες από 400 ταινίες...

Οι θαυμαστές του Γουίνι έχουν δημιουργήσει στο Twitter το hashtag #winniethepooh τιμώντας τα 90κοστά του γενέθλια.

via GIPHY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης