«Δεν ήθελα μπλεξίματα»: Ο Όλιβερ Στόουν ανοίγει τα χαρτιά του για τον Σνόουντεν
"Τρέξε. Κρύψου. Ζήσε!". Με αυτά τα τρία ρήματα ο πολιτικοποιημένος από πάντα, βραβευμένος με Oscar σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη. Από προέδρους έως κατά συρροή δολοφόνους ο Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών, Στόουν, δεν δίστασε ποτέ να εξερευνήσει αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, αλλά αρχικά ήταν επιφυλακτικός όταν του ζητήθηκε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του πρώην αναλυτή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν.
"Δεν ήθελα να το κάνω, δεν ήθελα προβλήματα", είπε ο Στόουν στο Reuters. Η συνάντηση του σκηνοθέτη των "JFK", "Γεννημένοι δολοφόνοι" και "Wall Street" με τον πληροφοριοδότη στη Ρωσία αρκούσε για να του αλλάξει γνώμη. "Παρ’ ότι ανησυχούσα ότι θα είναι βαρετή και ανιαρή ταινία, το είδα σαν ένα δραματικό θρίλερ. Αισθάνθηκα ότι δεν θα προσέλκυε κοινό, αν ήταν μία ταινία τύπου ντοκιμαντέρ".
Η ταινία που βγήκε στις αίθουσες την περασμένη Παρασκευή παρακολουθεί το ταξίδι του Σνόουντεν, ο οποίος από συντηρητικός πράκτορας της CIA εξελίχθηκε σε απογοητευμένο μυστικό πράκτορα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) μέχρι που έφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και αποκάλυψε τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης απλών ανθρώπων.
Οι Στόουν και Σνόουντεν συναντήθηκαν αρκετές φορές στη Ρωσία και συμφώνησαν ότι η ταινία θα είναι δραματική. Στη συνέχεια το εγχείρημα προσέκρουσε σε τοίχο όταν ο Στόουν απευθύνθηκε σε στούντιο για χρηματοδότηση. Ο σκηνοθέτης αρνήθηκε να πει ποιο στούντιο προσέγγισε.
"Ζούμε σε αυτό το κλίμα – αυτό σίγουρα πιστεύω είναι αυτολογοκρισία" σχολίασε ο Στόουν. "Δεν πιστεύω ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας επικοινώνησε με κάποιον και είπε "μην κάνεις αυτό". Ποιος ξέρει; Αλλά η αλήθεια είναι... είτε μπαίνεις στην ομάδα ή αποκλείεσαι".
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκίνησαν μαζική εκστρατεία ζητώντας να απονεμηθεί χάρη από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Έντουαρντ Σνόουντεν πριν λήξει η θητεία του στο τέλος του χρόνου. "Ο νόμος αυτός, που ισχύει από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν διακρίνει ανάμεσα σε εκείνους που παρέχουν σημαντικές πληροφορίες δημόσιου ενδιαφέροντος σε δημοσιογράφους, και σε κατασκόπους που τις πωλούν σε ξένες δυνάμεις προς όφελός τους. Δεν ανησυχώ μόνο για μένα. Αν εγώ ή άλλοι πληροφοριοδότες καταδικαστούμε σε πολλά χρόνια κάθειρξης χωρίς καν την ευκαιρία να εξηγήσουμε τα κίνητρά μας στο δικαστήριο, αυτό θα έχει έντονα αποτρεπτική επίδραση σε μελλοντικούς πληροφοριοδότες που εργάζονται όπως κι εγώ για να φέρουν στο φως περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας και σφετερισμού", δήλωσε μέσω βιντεοκλήσης από τη Ρωσία ο πληροφοριοδότης της NSA. (Φωτογραφία: REUTERS/Brendan McDermid)
Τελικά η Open Road Films κοινοπραξία αποτελούμενη από τις αλυσίδες κινηματογράφων Regal Entertainment Group και Dalian Wanda Group ιδιοκτησίας της AMC Entertainment, η οποία ανέλαβε τη διανομή του δημοσιογραφικού δράματος "Spotlight" που κέρδισε φέτος το Όσκαρ καλύτερης ταινίας προχώρησε στη συγχρηματοδότηση του "Σνόουντεν" με περίπου 40 εκατ. δολάρια.
Η ταινία, στην οποία παίζουν οι Τζόζεφ Γκόρντον – Λέβιτ ως Σνόουντεν και Σέιλιν Γούντλεϊ ως η φίλη του, Λίντσεϊ Μιλς γυρίστηκε κυρίως στην Ευρώπη με την Γερμανία να παράσχει επιδότηση παραγωγής και να αντικαθιστά το Μέριλαντ όπου μεγάλωσε ο Σνόουντεν.
Ο Στόουν είχε να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα. Πως να γυρίσεις μία ταινία για κωδικοποίηση ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγραμματιστές συναρπαστική για το κοινό; "Δεν έχεις βία, δεν έχεις καταδίωξη, δεν έχεις όπλα. Θα πρέπει πραγματικά να καταλάβεις, να προσπαθήσεις να κατανοήσεις τον κόσμο και να τον κάνεις συναρπαστικό" είπε ο Στόουν.
Ο Όλιβερ Στόουν γύρισε τις βασικές σκηνές στην Ουάσινγκτον και στη Χαβάη και παρουσίασε τους πρωταγωνιστές Γκόρντον- Λέβιτ και Γούντλεϊ να βγαίνουν ραντεβού έξω από τον Λευκό Οίκο. "Αν πρόκειται να πάρεις ένα ρίσκο στις ΗΠΑ, γιατί να μην φθάσεις ως το τέρμα, σωστά;" ανέφερε ο σκηνοθέτης γελώντας.
Σήμερα ο Σνόουντεν ζει στη Ρωσία και καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές για μια σειρά κατηγοριών, όπως κατασκοπεία και κλοπή κυβερνητικών οργάνων.
Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες δύο οργανώσεις αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν εκστρατεία ζητώντας να του απονεμηθεί χάρη.
Η ταινία βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 3 Νοεμβρίου.