Τρεις νέες αφίξεις μας βάζουν ιδέες για γευστικές εξόδους στα νότια και το κέντρο της πόλης

Ιταλικές γεύσεις με αύρα από αστέρι Michelin στην αθηναϊκή Ριβιέρα, all-day ποιοτικές ιστορίες στο Παγκράτι και ένα νέο gastrobar στην Καλαμιώτου.
Τους τελευταίους μήνες οι νέες αφίξεις δείχνουν να μην σταματούν, καθώς νέα projects κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορες γωνιές της πόλης μας και μας προσφέρουν ακόμη περισσότερες επιλογές για γευστικές εξόδους από το πρωί έως το βράδυ. Εμείς επισκεφθήκαμε τρεις από τις νέες αυτές αφίξεις και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

GiO
Η πρώτη συναρπαστική νέα άφιξη μας έρχεται από την λαμπερή αθηναϊκή Ριβιέρα και μάλιστα φέρει την υπογραφή ενός βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ. Ο λόγος για το ολοκαίνουριο GiO, το κουκλίστικο ιταλικό εστιατόριο που άνοιξε πριν μόλις δύο μήνες μέσα στο ξενοδοχείο The Margi, φυσικά υπό τη γευστική ευθύνη του πολυβραβευμένου σεφ του ξενοδοχείου Παναγιώτη Γιακαλή. Ο χώρος, που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε το γνωστό μας Malabar, μεταμορφώθηκε πλήρως και πλέον μας ταξιδεύει αβίαστα στην Costiera Amalfitana, στην ακτή Αμάλφι δηλαδή, με τις ταπετσαρίες με τις ανθισμένες πορτοκαλιές, την εκτενή χρήση φυσικών υλικών, όπως μπαμπού, ρατάν και πράσινο μάρμαρο, και τη συνολικά κομψή και ζεστή ατμόσφαιρα να κερδίζουν στα σημεία.

Η κουζίνα του Michelin-starred σεφ Παναγιώτη Γιακαλή μιλά άπταιστα την ιταλική με το συμπαγές μενού να δίνει τον σωστό αριθμό εναλλακτικών, ώστε πάντα να μπορείς να βρεις κάτι που να σου αρέσει, αλλά συνάμα να μην μπερδεύεσαι από την υπερπληθώρα επιλογών. Φυσικά και σημαντικό ρόλο στην εξίσωση παίζουν τα ολόφρεσκα εποχικά υλικά από την Margi Farm, που αποτελούν τη βάση κάθε πιάτου, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή του Margi και του σεφ του στην ποιότητα της πρώτης ύλης.

Να σημειώσουμε πως από το πολύ όμορφο μαρμάρινο μπαρ βγαίνει μία μεγάλη ποικιλία από signature cocktails, στα οποία επίσης γίνεται χρήση των υλικών της φάρμας, επιμελημένα από τον Κωνσταντίνο Καρασάββα. Το εικονιζόμενο καταπράσινο Margi Farm με gin, μαστίχα και αγγούρι από τη φάρμα προτείνεται ιδανικά ως το πιο φρέσκο και δροσερό intro για το ατμοσφαιρικό δείπνο που θα ακολουθήσει. Επίσης, το κελάρι του GiO προσφέρει μια πλούσια συλλογή από επιλεγμένες ελληνικές και διεθνείς ετικέτες κρασιού, για το τέλειο wine pairing.

Στα ορεκτικά ξεχωρίσαμε το ζεστό χειροποίητο ψωμί με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (είναι γνωστή άλλωστε η άποψη της υπογράφουσας πως το καλό ψωμί συνήθως σημαίνει και καλό φαγητό στη συνέχεια), τις τέλεια ψημένες στον Josper γαρίδες με το βούτυρο και το σκόρδο, που έλαμπαν δια της απλότητάς τους, και σε απόλυτο highlight αναδείχθηκαν οι bruschettas με σαρδέλες και τομάτα, που ήταν εξαιρετικές και τις κατατάσσουμε στα απόλυτα must order του μενού.

Στα ζυμαρικά δεν παραγγείλαμε τα gnocchi al tartufo, ένα πιάτο σχεδόν signature του σεφ, αφού τον συνοδεύει στα περισσότερα μενού του και είναι πάντα εξαιρετικό, αλλά είπαμε να κινηθούμε στα μονοπάτια του risotto al tartufo, ώστε να μην χάσουμε την εξαιρετική ποιότητα της τρούφας αλλά να δοκιμάσουμε και κάτι διαφορετικό. Ωραία χυλωμένο και βαθιά νόστιμο το ριζότο κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ το στην εντέλεια βρασμένο χειροποίητο paccheri al ragu με το σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι που έλιωνε στο στόμα επίσης συγκαταλέγεται στα must taste.

Στα κυρίως πρωταγωνιστής αναδείχθηκαν τα scaloppine al limone με το εξαιρετικό μοσχαράκι γάλακτος, τρυφερό και μεταξένιο, να δένει όμορφα με τη φινετσάτη σάλτσα λεμονιού και να συνοδεύεται από ψιλά κολοκυθάκια τηγανητά και πατάτες τηγανητές του ονείρου αλλά και ένα αέρινο πουρέ πατάτας σε ένα πολύ χαριτωμένο μεταλλικό «κατσαρολάκι». Τα γλυκά, στα οποία υπεύθυνος είναι ο πολύ ταλαντούχος pastry chef Μανώλης Στήθος, το crema al cioccolato με πραλίνα φουντουκιού, σως gianduja και παγωτο σοκολάτα δεν πρέπει να λείψει από την παραγγελία κανενός.
Info: Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 2108929165

Coterie & Bro
Το Coterie & Bro είναι γεγονός πως κατέκλισε τα social media μας με το που άνοιξε τις πόρτες του πριν λίγους μήνες στο Παγκράτι, αφού τα καθαρόαιμα cool vibes του κέντρισαν από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον του ψαγμένου κοινού του κέντρου. Με μότο του τη φράση “unpretentious quality”, το νέο αυτό hot spot ήρθε για να υπηρετήσει με σύνεση και συνέπεια τρεις ισάξια σημαντικούς πυλώνες: τον καφέ, το ποτό και το φαγητό. Πίσω από το project -και την μπάρα του- βρίσκονται ο Χρήστος Κλουβάτος, World Class Greece Bartender of the Year 2023, και ο αδελφός του Θανάσης Κλουβάτος, με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο πάθος και τη βαθιά γνώση για τον καφέ.

Η έννοια Coterie σημαίνει μία εκλεκτική συντροφιά που συγκεντρώνεται για να υπηρετήσει ένα κοινό όραμα και στην συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν «η συντροφιά» αφοσιώνεται στη γαστρονομία, τον καφέ και το ποτό και συνδυάζει το all day coffee shop με το bistrot και τη spritzeria. Ο χώρος είναι πολύ όμορφος και θυμίζει λίγο Nordic style café -bar, ενώ το βλέμμα τραβά απευθείας η μεγάλη και φιλόξενη μπάρα, που έχει σχεδιαστεί ώστε να εξυπηρετεί και τις τρεις διαστάσεις του μαγαζιού, ώστε εδώ και να μπορείς να φας και να μπορείς να πιείς τον καφέ ή το cocktail σου. Μία μικρή σκάλα οδηγεί σε ένα πολύ ζεστό και φιλόξενο ανοικτό πατάρι, στο οποίο ο χαρακτήρας είναι λίγο πιο «εστιατορικός» και δίνει και μία αίσθηση ιδιωτικότητας.

Ως λογικό λόγω του παρελθόντος των ιδιοκτητών (ο Χρήστος πρόσφατα αναδείχθηκε Hellenic Coffee in Good Spirits Champion 2025, μεταξύ πολλών άλλων coffee-centred βραβεύσεων) ο καφές παίζει τεράστιο ρόλο εδώ, κάτι που έχει ήδη εκτιμηθεί δεόντως από τους sophisticated coffee lovers της πόλης μας. Τα παιδιά εδώ δουλεύουν και σερβίρουν τις ποικιλίες καφέ που τους αρέσουν να πίνουν οι ίδιοι και δεν κάνουν υποχωρήσεις σε θέματα ποιότητας. Όλοι οι καφέδες τους είναι single origin από την Taf, και αυτή τη στιγμή μπορεί να απολαύσει κανείς εδώ Granitos De Ortiz Esperanza και Divino Nino από την Costa Rica σε όλες τους τις παρασκευές, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και μία μικρή συλλογή από σπάνια χαρμάνια για τους γνώστες και τους μύστες, ή και για όσους απλά θέλουν να δοκιμάσουν κάτι ακόμη πιο ξεχωριστό.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα spritzes και τα cocktails με μία compact κάρτα με κάποια κλασσικά και περισσότερα signatures, τα οποία εκτελούνται σε εξαιρετικό επίπεδο. Εμείς δοκιμάσαμε αρκετά και ήταν όλα πολύ προσεγμένα και άξια των προσδοκιών μας, ενώ προσωπικά ξεχώρισα ένα πολύ φινετσάτο και γευστικό Orange Gimlet και ένα ιδιαίτερο Strawberry Sour, και τα δύο εκ των οποίων χρησιμοποιούν minimum waste πρακτικές και συνοδεύουν τέλεια και φαγητό. Μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε και στη λίστα κρασιών που έχει επιμεληθεί ο sommelier Τηλέμαχος Παπανδρέας (Delta Restaurant) και είναι στημένη ώστε να συνοδεύει σωστά τον μεσογειακής κατεύθυνσης γευστικό κατάλογο.

Και μία που είπαμε για φαγητό, να σημειώσουμε πως εδώ συναντούμε δύο μενού, ένα brunch και ένα lunch/dinner, που έχουν την υπογραφή του σεφ Παναγιώτη Πολυχρόνη (βλ. Line) και στηρίζονται στις χειροποίητες διαδικασίες και στην ελληνική και μεσογειακή μαγειρική κουλτούρα. Ξεχωρίσαμε ένα πολύ ισορροπημένο beef tartare με κρόκο αυγού, τσιπς πατάτας και truffle mayo, την hot baby gem -ουσιαστικά μία παραλλαγή της γνωστής μας Caesar’s σε ζεστή εκδοχή-, ένα πολύ φινετσάτο cod burger με σως ταρτάρ και ποιοτικό bun και ένα όμορφα χυλωμένο γιουβέτσι με crudo γαρίδας και βούτυρο βανίλιας. Στα γλυκά το Βασκικό cheesecake με παγωτό φιστίκι Αιγίνης κερδίζει με διαφορά στα σημεία.
Info: Βρυάξιδος 9, Παγκράτι, 2107011640
.jpg?t=IuWKD9FH_0hN7qJjEhxeTw)
SUMA
Επίσης εξαιρετικά νέα άφιξη, το ολοκαίνουριο SUMA που άνοιξε πριν μόλις λίγες εβδομάδες στο κέντρο της πόλης, στην οδό Καλαμιώτου, και αποτελεί ουσιαστικά ένα ελληνοτραφές gastrobar. Οι δύο σεφ και ιδιοκτήτες, Δημήτρης Κωστόπουλος και Σείριος Κομιχείλης, είναι παλιοί μας γνώριμοι από τον πολύ δημοφιλή Μυστικό Κήπο στο Χαλάνδρι, και εδώ συναντιούνται ξανά για νέες γευστικές περιπέτειες. Ο χώρος είναι ανοικτός και έντονα minimal, με την μεγάλη μπάρα να πρωταγωνιστεί και τη μουσική να παίζει τεράστιο ρόλο στο όλο εγχείρημα.

Οι δύο σεφ θέλουν να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην εποχικότητα και στην καλύτερη δυνατή πρώτη ύλη, με αποτέλεσμα να προτείνουν ένα μικρό και σφικτό μενού, της τάξεως των περίπου 10 πιάτων, το οποίο φιλοδοξούν να αλλάζει πολύ συχνά ανάλογα με την εύρεση των πιο φρέσκων και ποιοτικών συστατικών. Έτσι αυτή τη στιγμή συναντούμε στο μενού προτάσεις, όπως το φινετσάτο carpaccio μοσχάρι με κρέμα ρόκας, παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης, πέρλες βαλσάμικου και μανιτάρι, το πληθωρικό αρνί σε αμπελόφυλλα με πιπεριά Φλωρίνης, κουσκούς, κολοκύθι και κουνουπίδι, αλλά και τα χειροποίητα τορτελίνια με γαρίδα, σπανάκι, κρέμα καρύδας και χαβιάρι.

Η λίστα των cocktails είναι επίσης compact με ορισμένες signature προτάσεις και φυσικά όλα τα κλασσικά. Εγώ δοκίμασα ένα Whisper με ένα blend από ρούμια, passion fruit, ανανά, chilli και μπαχάρια, που ήταν όμορφα εξωτικό και με χαρά θα το απολάμβανα στην μπάρα ή και στα φιλόξενα stand seats του εξωτερικού χώρου παρέα με τα λαχταριστά mini burger από πρόβατο που με κέρδισαν από την πρώτη μπουκιά.

Να πούμε πως οι μουσικές, αποκλειστικά από βινύλια όπως βλέπουμε να έχει γίνει πολύ όμορφη τάση τελευταία, και οι γνωστοί djs που εναλλάσσονται, είναι ένας ακόμα λόγος να έρθουμε στη SUMA, ενώ εγγύηση για τις μουσικές επιλογές είναι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Synch, οποίος έχει επιμεληθεί τον ήχο και την ποιότητα του.
Info: Καλαμιώτου 9, Αθήνα, 2110080247

Το Βατικανό γνώριζε από το 1955 τις καταγγελίες σε βάρος του αββά Πιερ για σεξουαλική κακοποίηση
23:59
Συναγερμός για την εξαφάνιση 11χρονου από το Γαλάτσι
23:57
Πουέρτο Ρίκο: Βυθίστηκε στο σκοτάδι ολόκληρο το νησί λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης
23:51
Βατικανό: O πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί φυλακή της Ρώμης
23:42