ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πέντε εστιατόρια για κορυφαίο ψάρι και θαλασσινά στην καρδιά της Αθήνας

Τρεις νέες εξαιρετικές προτάσεις για ψάρι και θαλασσινά προστέθηκαν στην εστιατορική σκηνή της πόλης στην εκπνοή του 2024, ενώ τα κλασσικά και αγαπημένα διατηρούν σταθερά μία κορυφαία θέση στην προτίμησή μας.

Το τέλος του 2024 είδε πολλές και σημαντικές αφίξεις στο κέντρο της Αθήνας, με τρεις από αυτές να επικεντρώνονται αποκλειστικά στις υψηλές ψαροφαγικές εμπειρίες, φέρνοντας τη φρεσκάδα της θάλασσας σε απόσταση αναπνοής από το Σύνταγμα. Atelier Papaioannou, το νέο concept του πολυβραβευμένου Γιώργου Παπαϊωάννου σε συνεργασία με την S One Hospitality, στην Στοά Σπυρομήλιου, Ιώδιο, με τη βραβευμένη με δύο αστέρια Michelin για το Funky Gourmet Γεωργιάννα Χιλιαδάκη να συμπράττει με τις παλιές τις συνεργάτιδες Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου, στο Κολωνάκι, και Psaropoula Fish Meze εν Αθήναις πλέον, αφού το δημοφιλές ψαροφαγικό στέκι της Καλλιθέας μετακόμισε στο χώρο που μέχρι πρότινος βρίσκαμε το 42 και μεταμορφώθηκε πλήρως. Πέρα από τις τρεις αυτές ολοκαίνουριες αφίξεις, εμείς δεν μπορούσαμε παρά να προσθέσουμε δύο ακόμη αγαπημένα μας εστιατόρια για ψάρι, το εμβληματικό Estiatorio Milos και φυσικά τον ιστορικό Βασίλαινα.

Atelier Papaioannou

Κυριολεκτικά μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του 2024 το ολοκαίνουριο Atelier Papaioannou έφερε την ολάνθιστη «αυλή» του μέσα στην Στοά Σπυρομήλιου, και μαζί την πολυβραβευμένη κουζίνα του Γιώργου Παπαϊωάννου -που πλέον βρίσκεται σε σταθερή συνεργασία με την S One Hospitality- σε μία όμως πιο «σπιτική» (χωρίς να είμαι όμως απολύτως βεβαία πως αυτός είναι ο πιο κατάλληλος όρος) εκδοχή. Τιμώντας τη μακρά ιστορία του, ο Γιώργος Παπαϊωάννου παρουσιάζει ένα μενού εμπνευσμένο από τις πρώτες συνταγές του πατέρα του, αλλά και τη νησιώτικη κουζίνα με πιάτα, όπως ροφός αχνιστός με κυδωνάτες πατάτες, ρεβιθάδα με καπόνι και σέσκουλα, ψάρι παϊδάκι με άγρια χόρτα εποχής. Η ποιοτική ελληνική πρώτη ύλη και τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά δίνουν δυναμικό “παρών” αποτελώντας τον πυρήνα του μενού, το οποίο εδώ γίνεται ιδανικό για υψηλού γευστικού επιπέδου lunch breaks, αλλά και για ατμοσφαιρικά dinners κάτω από τις ανθισμένες βουκαμβίλιες.

Στο επίκεντρο η ανοικτή κουζίνα από όπου βγαίνουν μικρά μαγειρικά ποιήματα, όπως η σκορπίνα με τσιγαριαστά χόρτα λεμόνι και αχινό ή η πεσκανδρίτσα οσομπούκο με πουρέ σελινόριζας, τηγανητό kale και αρσενικό Νάξου, αλλά και πολύ πιο comfort προτάσεις που κλείνουν το μάτι στους λάτρεις των παιχνιδιάρικων γεύσεων, όπως ο τόνος κεμπάπ. Η προσεκτικά επιλεγμένη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων της Βασιλικής Γιάνναρου υπηρετείται εξαιρετικά on the spot από τον ικανότατο Γιώργο Σωμαράκη, συντροφεύοντας μοναδικά κάθε πρόταση και αναβαθμίζοντας τη συνολική εμπειρία μας. Τόσο ο εξωτερικός χώρος με τις προαναφερθείσες βουκαμβίλιες όσο και ο εσωτερικός χώρος με μία νοσταλγικά αστική αύρα προσφέρονται ιδανικά για όλες τις ώρες της ημέρας, από διάλειμμα από τα ψώνια μέχρι after office φιλικές και επαγγελματικές συναντήσεις και από business lunches μέχρι ρομαντικά δείπνα για δύο.

Info: City Link, Στοά Σπυρομήλιου, Βουκουρεστίου 3, Αθήνα, 210 3211315

Psaropoula Fish Meze εν Αθήναις

Το 2022 η ιστορική ταβέρνα της Ψαροπούλας στην Καλλιθέα μεταμορφώθηκε σε Psaropoula Fish Meze και πέρασε στη νέα, εξαιρετικά επιτυχημένη, της εποχή, με επίκεντρο τόσο την ολόφρεσκη πρώτη ύλη και τις εμπνευσμένες αποδόσεις κλασσικών συνταγών, όσο και την φιλοσοφία του fun dining που αγαπήθηκε εκεί όσο σε λίγα μέρη της Αθήνας. Ακριβώς πριν φύγει το 2024 λοιπόν η Psaropoula των Σπύρου Κερκύρα, Ηλία Ανθίδη, Ερμή Τριανταφύλλου, Λάμπρου Λάζαρη και Φοίβου Τσαγκρίδη πήρε τη θέση της μία ανάσα από την πλατεία Συντάγματος, εκεί που βρίσκαμε το εμβληματικό 42, και έφερε μαζί της τη φρεσκάδα της θάλασσας, τα λαχταριστά πιάτα του ταλαντούχου σεφ Νικήτα Κυρίτση με επικεφαλής τον Γιώργο Ταλαμπέκο, αλλά και όλο το κέφι και το μπρίο της.

Ο χώρος μεταμορφώθηκε πλήρως, γέμισε θαλασσινές πινελιές με εντυπωσιακά sea-inspired έργα τέχνης στους τοίχους, λούστηκε στο φως και υπόσχεται να μας κάνει να τον αγαπήσουμε ξανά από την αρχή. Το ζουμερό μαριναρισμένο χταπόδι με δροσερή πατατοσαλάτα και πικάντικη σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης, η μεγάλη γκάμα από ωμά και πολλές ακόμη συναρπαστικές γεύσεις έρχονται να φέρουν τη θάλασσα στο κέντρο της πόλης και το fun dining concept απογειώνεται, ενώ μία πολύ προσεγμένη λίστα από κρασιά και αποστάγματα ολοκληρώνουν τη συνολική εμπειρία. Σύντομα θα το επισκεφθούμε και θα σας έχουμε το πλήρες ρεπορτάζ.

Info: Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα, 2109431209

Ιώδιο

Μία από τις πλέον πολυσυζητημένες αφίξεις του τελευταίου τριμήνου του 2024, το Ιώδιο που άνοιξε τις πόρτες του στο Κολωνάκι μέσα στον Νοέμβριο ξεκίνησε να βάζει γκολ από τα αποδυτήρια, κυρίως χάρη στις «οικοδέσποινες» σεφ του, και πιο συγκεκριμένα τη διάστερη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και τις στενές της συνεργάτιδες Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου. «Το Ιώδιο θα είναι ένα cool και χαλαρό εστιατόριο, που θα σερβίρει νόστιμα πιάτα με βάση τη θάλασσα. Δεν πάμε να ξανακάνουμε ένα Funky, πάμε να φτιάξουμε ένα meeting point για τους λάτρεις της αληθινής κουζίνας της θάλασσας. Το μενού θα καθορίζεται από την ψαριά της ημέρας και θα τυπώνεται καθημερινά», μας είχε πει η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη λίγο πριν το μεγάλο opening.

Το Ιώδιο λοιπόν πήρε τη θέση του σε έναν πανέμορφο και εξωστρεφή χώρο στο Κολωνάκι και οι ταλαντούχες σεφ του απέσπασαν από την πρώτη στιγμή τα καλύτερα σχόλια για τα πιάτα τους, όπως το αυγοτάραχο με λευκή σοκολάτα και βούτυρο (μία αναφορά στις εποχές του εμβληματικού Funky Gourmet), τα viral γιουβαρλάκια από ταρτάρ σφυρίδας, τα ομιλούντα σχεδόν ψάρια στη σχάρα και πολλά ακόμη. Στα γλυκά ο εξαιρετικός pastry chef Μανώλης Στήθος βάζει τη δική του πινελιά στην ήδη εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του ολοκαίνουριου εστιατορίου.

Info: Λουκιανού 36, Κολωνάκι, 2130263656

Milos

Είναι αδύνατον να γράψεις ένα άρθρο για ποιοτική ψαροφαγία στην πόλη και να μην συμπεριλάβεις το εστιατόριο Milos, το restaurant concept του Κώστα Σπηλιάδη, που έκανε το ελληνικό ψάρι και τα θαλασσινά διάσημα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το πρώτο αθηναϊκό Milos άνοιξε το μακρινό 2004 εντός του Hilton Athens, όμως το 2021 απέκτησε το νέο του «σπίτι» στο ισόγειο του ομώνυμού του ξενοδοχείου στην καρδιά της πόλης. Στον μεγάλο, ανοιχτόκαρδο, ολόλευκο χώρο του η κορυφαία πρώτη ύλη πρωταγωνιστεί και ο θρίαμβος της απλότητας συναντάται στην πιο καθαρή εκδοχή του. Άλλωστε αυτή είναι και η αρχή του διάσημου δημιουργού του, Κώστα Σπηλιάδη, πως δεν χρειάζονται πολλά λόγια και κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά η καλύτερη πρώτη ύλη και η μικρότερη δυνατή παρέμβαση σε αυτήν.

Η εντυπωσιακή μαρμάρινη ψαριέρα τραβά το βλέμμα, όταν παίρνουμε θέση στα μεγάλα τραπέζια με τα λινά τραπεζομάντηλα, και το άψογο σέρβις κερδίζει πόντους από το πρώτο λεπτό, απογειώνοντας τη συνολική εμπειρία Milos, η οποία είναι ακριβώς η ίδια από το Ντουμπάι μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Λονδίνο μέχρι το Μαϊάμι. Στην Αθήνα μας φυσικά εμείς οι Έλληνες βέβαια την νιώθουμε λίγο πιο κοντά στην καρδιά μας. «Το ίδιο ψάρι και την ίδια τομάτα που θα φας εσύ εδώ, την απολαμβάνει και ο καλεσμένος μας στη Σιγκαπούρη» μας διαβεβαιώνει ο ευγενέστατος υπεύθυνος του εστιατορίου και εμείς αφηνόμαστε στο ζουμερό χταπόδι Λήμνου με φάβα Σαντορίνης, στο αέρινο signature τηγανητό κολοκυθάκι και μελιτζάνα με ελληνικό σαγανάκι, στο ολόφρεσκο ψάρι που έχει ψηθεί αριστοτεχνικά μέσα στο αλάτι, στην σπιτική καρυδόπιτα που όμοιά της δύσκολα θα βρίσκει κανείς. Η διαμονή στο ξενοδοχείο είναι εφάμιλλης φιλοσοφίας με το εστιατόριο, εμμένοντας στην ουσία της φιλοξενίας και της πολυτέλειας, και αφήνοντας στην άκρη τους περιττούς εντυπωσιασμούς.

Info: Κολοκοτρώνη 3-5, Αθήνα, 2166003320

Βασίλαινας

Με περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας ο Βασίλαινας ξέρει να παραμένει πάντα επίκαιρος και φυσικά απαγορεύεται να μην κατέχει τη δική του περίοπτη θέση στις υψηλές ψαροφαγικές εμπειρίες της πόλης. Εδώ η ποιοτική πρώτη ύλη είχε πάντα τον πρώτο λόγο, όπως άλλωστε και οι βιώσιμες πρακτικές, που μέσα στο 2024 έγιναν ακόμη πιο highlighted χάρη στο νέο μενού Head to Tail που ήρθε και αντικατέστησε το degustation menu του ιστορικού εστιατορίου.

Το zero waste μενού λοιπόν, που σχεδιάστηκε από τον σεφ Μανώλη Γαρνέλη μαζί με τον Θανάση Βασίλαινα, κάνει χρήση ολόκληρου κυριολεκτικά του ψαριού που θα επιλέξουμε, ενώ περιλαμβάνει μικρές εκπλήξεις που κάνουν το όλο εγχείρημα ακόμη πιο συναρπαστικό. Πέρα φυσικά από αυτό, ο κατάλογος περιλαμβάνει όλες τις κλασσικές γεύσεις που αγαπήσαμε βαθιά εδώ, όπως την εμβληματική ταραμοσαλάτα και την επική ψαρόσουπα, και φυσικά τις νέες προσθήκες που εντάσσει ο σεφ ανάλογα με την ψαριά της ημέρας και τη διάθεση της κουζίνας.

Info: Βρασίδα 13, Αθήνα, 2107210501

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης