Private Dinners by Miele: Όταν κρασί και φαγητό ενώνουν τους ανθρώπους γύρω από το ίδιο τραπέζι
Το τελευταίο Private Dinner by Miele ήταν μία γιορτή της γεύσης αλλά και των ανθρώπινων σχέσεων, με οδηγούς μας το Κτήμα Άλφα και τα πιάτα του Chef της Miele Αλέξανδρου Συνγκιρίδη.
Πρέπει να πω πως είχα δει πολλές φορές στα social την πρωτοβουλία Private Dinners της Miele και κάπως μου είχε εξάψει την περιέργεια η εμπειρία του να δειπνήσω μέσα σε ένα κατάστημα με αγνώστους ανθρώπους. Για δημοσιογράφους σαν εμένα, που οι γευσιγνωσίες και οι οινογνωσίες είναι μέρος της καθημερινότητάς μου, η πρόκληση του να βρεθώ γύρω από το ίδιο τραπέζι με ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το χώρο της γαστρονομίας και του κρασιού, μου φαινόταν συναρπαστική. Και τελικά πραγματικά ήταν!
Βρέθηκα λοιπόν στο τελευταίο Private Dinner by Miele, μία ανάσα πριν τις γιορτές, κάθισα στο ίδιο τραπέζι με τη Μαρία που είναι δασκάλα, τον Πάνο που είναι κατασκευαστής, τον Λευτέρη που είναι ασφαλιστής, και έξι ακόμη υπέροχους ανθρώπους, και μοιράστηκα μία μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας κρασιών από το Κτήμα Άλφα, συνοδευόμενη από λαχταριστά πιάτα από τον σεφ της Miele Αλέξανδρο Συνγκρίδη, που ανέδειξαν εξαιρετικά τις γεύσεις και τα αρώματα κάθε ετικέτας.
Συνοδοιπόρος μας σε αυτό το «ταξίδι» των γεύσεων και των αρωμάτων ήταν ο πολύ επικοινωνιακός Brand Ambassador του Κτήματος Άλφα, ο Μενέλαος Μουρελάτος, ο οποίος σχεδίασε μαζί με τον σεφ το pairing και σε κάθε πιάτο βοηθούσε τους συνδαιτημόνες να κατανοήσουν τα κοινά στοιχεία κρασιού και φαγητού, να μυηθούν στις λεπτές ισορροπίες που κάνουν κάθε κρασί μοναδικό και να ζήσουν μία πραγματική εμπειρία οινογνωσίας, χωρίς όμως να κάνει τα πράγματα δύσκολα ή δυσνόητα, όπως έχουμε δει να συμβαίνει συχνά σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Το Κτήμα Άλφα λοιπόν, με βαθιά αφοσίωση στην ποιότητα και την παράδοση της οινοποιίας, και ο Μενέλαος μας μετέφεραν στην καρδιά του Αμυνταίου, παρουσιάζοντας έναν επιλεγμένο κατάλογο κρασιών που αποκαλύπτουν τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα και ξεκλειδώνουν «μυστικά» σύμπλευσης κρασιού και φαγητού, που, όπως και οι άνθρωποι που βρεθήκαμε γύρω από το ίδιο τραπέζι, μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι.
Το δείπνο που είχε σχεδιάσει ο ταλαντούχος σεφ είχε καθαρά εορταστικό χαρακτήρα, αφού άλλωστε τα Χριστούγεννα είναι μόλις μία ανάσα μακριά, και όπως το κατάστημα ήταν πανέμορφα στολισμένο και το τραπέζι υπέροχα εορταστικό με τέλειο art de la table, ένιωθες πως βρισκόσουν σε μία γιορτή με φίλους και αγαπημένους ανθρώπους, που όλοι ήταν εξαιρετικά χαρούμενοι να βρίσκονται εκεί.
Η εμπειρία μας ξεκίνησε φυσικά με τις απαραίτητες συστάσεις, για να σπάσει ο πάγος, και ενώ ανταλλάσσαμε απόψεις και μικρές καθημερινές ιστορίες από τις δουλειές μας και τα σχέδιά μας για τις γιορτές, απολαμβάναμε τα καλομαγειρεμένα πιάτα μαζί με τις προσεγμένες ετικέτες. Πρώτο ήρθε το arancini με σπανάκι, μαραθόριζα και καλαμάρι σε σάλτσα λεμονιού, που καθόλου δεν μαρτυρούσε το τηγάνι, και ταίριαξε ιδανικά με ένα προσωπικά πολύ αγαπημένο μου κρασί. Το Ασσύρτικο "Αγία Κυριακή", που, όπως όλα τα εκτός ζώνης Ασσύρτικα, παρουσιάζει πάντα εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Το κρασί αυτό προέρχεται από το μοναδικό αμπελοτεμάχιο "Αγία Κυριακή", σε υψόμετρο 535 μέτρων με βορειοδυτικό προσανατολισμό, και αναδεικνύει τα αμμο-αργιλώδη εδάφη του και τη μοναδική κλιματολογική επίδραση της περιοχής, χαρακτηριζόμενη από ημι-ηπειρωτικό κλίμα, ζεστά καλοκαίρια και ψυχρές νύχτες. Το arancini με τη φινετσάτη γεύση ενίσχυσε τις δροσερές και φρουτώδεις πτυχές του κρασιού, προσφέροντας ένα αρμονικό πάντρεμα.
Ακολούθησε μία επίσης πολύ ενδιαφέρουσα ετικέτα, ένα Sauvignon Blanc Fume "Καλύβα", ένα εκλεπτυσμένο κρασί που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της ποικιλίας Sauvignon Blanc, καλλιεργημένο στο αμπελοτεμάχιο "Καλύβα" στην περιοχή του Αμυνταίου, σε υψόμετρο 632 μέτρων. Η ωρίμαση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια τύπου Tronçais, με τακτική ανάδευση των οινολασπών, προσδίδει στο κρασί αυτό μια απαλή καπνιστή αίσθηση και εξαιρετική υφή.
Το pairing του με σούπα παντζαριού στον ατμό με καπνιστή πέστροφα Καρπενησίου και κρέμα κεφίρ δημιούργησε μια απολαυστική αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ένταση του κρασιού και τη βελούδινη γεύση της σούπας. Και ενώ εμείς απολαμβάναμε τις γεύσεις μας και πλέον συζητούσαμε με άνεση μεταξύ μας, καταλήγοντας πως σε όλα τα επαγγέλματα η περίοδος πριν τις γιορτές είναι ιδιαίτερα πιεστική, ο Μενέλαος Μουρελάτος απαντούσε στις ερωτήσεις μας και μας έκανε λίγο πιο «σοφούς» στα θέματα του ελληνικού αμπελώνα.
Ένα από τα πιο αγαπημένα μου προσωπικά pairings της βραδιάς ήταν το Ξινόμαυρο Reserve "Παλαιά Κτήματα" με ένα τέλεια χυλωμένο κριθαρότο προβατίνας με παλαιωμένη γραβιέρα. Το σπάνιο και κομψό κρασί από αμπέλια άνω των 88 ετών στην περιοχή του Αμυνταίου ήρθε και έδεσε άψογα με τη μεστή γεύση και τη βαθιά γήινη νοστιμιά του πιάτου σε έναν συνδυασμό-ύμνο στην ελληνική παράδοση, που βοηθούσε το κρασί να ξεδιπλώσει πλήρως τον πολύπλοκο και πολυεπίπεδο χαρακτήρα του.
Τελευταίος ήρθε ο «Βράχος», ένα κρασί πραγματικά πολύ ιδιαίτερο από πολλές διαφορετικές απόψεις. Το Κτήμα Άλφα Tannat Single Block "Βράχος" είναι ένας δυναμικός και σύνθετος οίνος από την ποικιλία Tannat, καλλιεργημένος στο αμπελοτεμάχιο "Βράχος" στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, σε υψόμετρο 660 μέτρων και εκείνη την ημέρα βρήκε τον ιδανικό του σύμμαχο, ένα πληθωρικό αγριόχοιρο γάστρας, μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί - tannat με δαμάσκηνα, κυδώνια και πουρέ σελινόριζας.
Η πλούσια και μεστή υφή του καθαρά εορταστικού αυτού πιάτου αποτέλεσε τον καλύτερο αντίποδα για να εξισορροπηθούν οι πλούσιες τανίνες ενός κρασιού με δυνατό και γεμάτο σώμα, που μπορεί να εντυπωσιάσει ακόμη και τους πιο ψαγμένους οινόφιλους.
Το δείπνο μας έκλεισε γλυκά με χειροποίητα σοκολατάκια Esophy, θερμές ευχές, ανταλλαγή λογαριασμών στα social media και τη χαρά του να έχεις μοιραστεί μία μοναδική εμπειρία με ανθρώπους που τελικά έχουν πολύ περισσότερα κοινά μεταξύ τους από όσα μπορείς να φανταστείς, αρκεί να αφήσετε τον εαυτό σας να συνδεθεί γύρω από ένα τραπέζι.
Σχετικά με τα Private Dinners by Miele
Η Miele διοργανώνει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία και προσκαλεί τους λάτρεις της υψηλής μαγειρικής στα Private Dinners by Miele. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι πράγματι "private", καθώς απευθύνονται σε έναν περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων – μόλις 10 άτομα – που θα απολαύσουν ένα ιδιαίτερο δείπνο σε ένα αποκλειστικό περιβάλλον. Ο χώρος του Miele Experience Center στο Μαρούσι μετατρέπεται για την περίσταση σε ένα προσεγμένο, boutique εστιατόριο, έτοιμο να φιλοξενήσει λίγους και εκλεκτούς καλεσμένους. Η Miele συνεργάζεται με κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της μαγειρικής, του κρασιού και της γαστρονομίας, και σε συνεργασία με τον Chef της Miele Αλέξανδρο Συνγκιρίδη, δημιουργεί ειδικά μενού εμπνευσμένα από γεύσεις και προϊόντα διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας. Κάθε δείπνο είναι ξεχωριστό, σχεδιασμένο αποκλειστικά για την εμπειρία αυτή, και προσανατολίζεται να αναδείξει τις μοναδικές γεύσεις της ελληνικής γης. Στα τέσσερα αυτά Private Dinners, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μοναδικές δημιουργίες μέσα από τις συνεργασίες με ξεχωριστές προσωπικότητες του cooking, wine and dinning, όπως ο Νίκος Χανδόλιας, οι Nomade et Sauvage, ο Στράτος Δρακούλης, το Κτήμα Άλφα και το Eshopy, οι οποίοι με το ταλέντο και την εμπειρία τους εμπλουτίζουν κάθε γαστρονομική δημιουργία. Κάθε Private Dinner πρόσφερε στους εκλεκτούς καλεσμένους μια γαστρονομική περιήγηση στις γεύσεις και τα αρώματα της ελληνικής κουλτούρας, μετατρέποντας τη βραδιά σε μια αξέχαστη εμπειρία εξερεύνησης και απόλαυσης.