ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τα αστέρια Michelin φώτισαν ξανά την αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή

Copyright (c) 2018

Μόλις ανακοινώθηκαν τα πολυπόθητα αστέρια του Οδηγού Michelin και η Αθήνα μας διαθέτει και πάλι 13 συνολικά αστέρια και 3 Green Stars, αλλά με σημαντικές αλλαγές.

Ανακοινώθηκαν – επιτέλους – τα πολύτιμα αθηναϊκά Michelin Stars και, ενώ η αναλογία μένει η ίδια, βλέπουμε δύο πολύ σημαντικές αλλαγές. Να θυμίσουμε πως πέρσι ήταν η χρονιά που αυξήθηκαν αρκετά τα ελληνικά αστέρια του οδηγού, με τρία νέα εστιατόρια να προστίθενται το 2023 στην αστεράτη λίστα.

Makris Athens

Φέτος λοιπόν η νέα προσθήκη αφορά στο εστιατόριο Makris Athens by Domes, με σεφ τον εξαιρετικό Πέτρο Δήμα. Ταυτόχρονα το Varoulko Seaside, το εστιατόριο του Λευτέρη Λαζάρου, που πρώτο είχε βραβευθεί ποτέ στη χώρα μας με αστέρι για ελληνική κουζίνα, έχασε φέτος το αστέρι του μετά από πολλά χρόνια. Τα δύο νέα αυτά ήταν και τα πιο ηχηρά της ελληνικής λίστας, καθώς επίσης και το γεγονός πως το The Zillers διατηρεί το αστέρι του και υπό την ηγεσία του νέου του σεφ, Βασίλη Ρούσσου.

Tudor Hall

Κατά τα άλλα τα πράγματα παραμένουν σταθερά με 13 συνολικά Michelin Stars και 3 Green Stars να φωτίζουν τον αττικό ουρανό και να χαρίζουν στην Ελλάδα μας την πολλά υποσχόμενη θέση της στην παγκόσμια fine dining σκηνή, αν και παραμένουμε πεπεισμένοι πως μπορούμε και καλύτερα.

Delta Restaurant

© Gavriil Papadiotis

Πιο αναλυτικά όσον αφορά στα αστέρια, το Delta Restaurant με τους Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο στο τιμόνι διατηρούν τα δύο τους αστέρια και να παραμένουν το μοναδικό διάστερο εστιατόριο της χώρας μας, και κρατούν και το Green Star τους. Τα Tudor Hall του ξενοδοχείου King George με Executive Chef τον Αστέριο Κουστούδη και Chef de Cuisine τον Νίκο Λειβαδιά, Spondi με σεφ τον Arnaud Bignon, Botrini’s του Έκτορα Μποτρίνι, Hytra με σεφ τον Γιώργο Φελεμένγκα, CTC του Αλέξανδρο Τσιοτίνη, Pelagos με σεφ τον Luca Piscazzi, Hervé με σεφ και ιδιοκτήτες τους Hervé Pronzato και Γρηγόρη Κίκη, Patio του ξενοδοχείου The Margi με σεφ τον Παναγιώτη Γιακαλή, και Soil του Τάσου Μαντή επίσης διατηρούν το 1 αστέρι τους, με το Patio και το Soil να κατέχουν και Green Star.

Συνολικά 36 ελληνικά εστιατόρια έχουν αναφορά στον Οδηγό ως Αστέρια, Bib Gourmand ή Προτεινόμενα, με 6 νέες προσθήκες, και πιο συγκεκριμένα Άκρα, Pharaoh, Dolli’s, Esthiō, Gallina και Ovio.

Pelagos Restaurant

© shirley garrier

Τι σημαίνουν τα αστέρια

Σύμφωνα με τον οδηγό Michelin, ένα αστέρι Michelin κερδίζουν τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν κορυφαία υλικά και όπου πιάτα με ιδιαίτερες γεύσεις σερβίρονται σε ένα σταθερά υψηλό επίπεδο. Δύο αστέρια Michelin κερδίζουν τα εστιατόρια στα οποία η προσωπικότητα και το ταλέντο του σεφ είναι εμφανή στα εξαιρετικά παρασκευασμένα πιάτα τους, το φαγητό τους είναι κομψό και εμπνευσμένο. Τρία αστέρια Michelin είναι η κορυφαία διάκριση και απονέμεται για την εξαίσια μαγειρική ικανότητα των σεφ στο απόγειο της επαγγελματικής τους πορείας, η μαγειρική τους είναι τέχνη και μερικά από τα πιάτα τους έχουν τα εχέγγυα να γίνουν κλασσικά.

Τι είναι το Green Star

Το πράσινο αστέρι είναι μία διάκριση που θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια και, σύμφωνα με τον οδηγό, απονέμεται σε εστιατόρια που αναλαμβάνουν την ευθύνη να διατηρούν ψηλά τα στάνταρ τους σε επίπεδο δεοντολογίας και οικολογίας, και που συνεργάζονται με βιώσιμους παραγωγούς και προμηθευτές για να αποφεύγουν τη σπατάλη τροφίμων και να μειώνουν, ή ακόμη και να εξαλείφουν, τη χρήση πλαστικού και άλλων μη ανακυκλώσιμων υλικών κατά την λειτουργία τους. Αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν γευστικές εμπειρίες που συνδυάζουν τη μαγειρική αριστεία με την υψηλή δέσμευση στις οικολογικές πρακτικές, αποτελώντας μία πηγή έμπνευσης τόσο για τους ορκισμένους foodies όσο και για την ίδια τη βιομηχανία της εστίασης συνολικά.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης