Πέντε νέες αφίξεις με γνωστές υπογραφές για τις εορταστικές εξόδους μας στην πόλη
Οι γιορτές είναι πλέον μία ανάσα μακριά και ολοκαίνουρια projects με διάσημες υπογραφές υπόσχονται να κάνουν τις εορταστικές μας εξόδους ακόμη πιο γευστικές.
Ο Δεκέμβριος έφτασε και μπορεί ο καιρός να μην έχει κρυώσει ιδιαίτερα, αλλά η πόλη μας έχει στολιστεί και όλοι μπαίνουμε σταδιακά σε festive mood. Φυσικά και τις γιορτές βγαίνουμε περισσότερο, και έτσι οι παρακάτω πέντε νέες αφίξεις με ηχηρές υπογραφές, όπως του Χρόνη Δαμαλά, του Παναγιώτη Γιακαλή ή του Πάνου Ιωαννίδη, ήρθαν για να προστεθούν στο πλούσιο εστιατορικό σκηνικό της Αθήνας και να μας δώσουν ακόμη περισσότερες επιλογές στο αιώνιο ερώτημα «Που λες να πάμε απόψε;».
GiO
To ξενοδοχείο The Margi, σταθερό σημείο αναφοράς στην Αθηναϊκή Ριβιέρα από το 1960, φημίζεται όχι μόνο για την υψηλού επιπέδου φιλοξενία, αλλά και για τις εκλεπτυσμένες γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρει. Η νέα του γευστική πρόταση φέρει το όνομα GiΟ, έχει γνήσιο ιταλικό ταμπεραμέντο και υπόσχεται να συναρπάσει τόσο με το φαγητό όσο και με το περιβάλλον του. Το design του αντλεί έμπνευση από τους φημισμένους γαλλικούς κήπους και τις orangerie με έντονα στοιχεία από μπαμπού και ρατάν. Οι επιτοίχιες ταπετσαρίες με ανθισμένες πορτοκαλιές πρωταγωνιστούν και προσδίδουν στον χώρο ζωντάνια, μεταφέροντας τους επισκέπτες στην καρδιά της Costiera Amalfitana.
Το γευστικό ταξίδι του GiO, φέρει την υπογραφή του κορυφαίου και βραβευμένου με αστέρι Michelin για το εστιατόριο Patio σεφ Παναγιώτη Γιακαλή, ο οποίος δημιούργησε ένα εμπνευσμένο μενού με πιάτα που εκπροσωπούν επάξια την ιταλική κουζίνα. Τα ολόφρεσκα εποχικά υλικά από την Margi Farm αποτελούν τη βάση κάθε πιάτου, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή στην ποιότητα της πρώτης ύλης. Η εμπειρία ξεκινά με κλασικά πιάτα, όπως η διαχρονική Burrata, και συνεχίζεται με signature επιλογές όπως, Gnocchi al Tartufo, Paccheri al Ragú και Scaloppine al limone.
Το ιδανικό φινάλε δίνεται με μια νότα ιταλικού Βορρά στον αθηναϊκό Νότο, με το εμβληματικό tiramisu, αλλά και την εξαιρετική tarte fine aux pommes που αποτυπώνει τις διακριτικές γαλλικές επιρροές που βάζει στο τραπέζι ο σεφ. Το κελάρι του GiO προσφέρει μια πλούσια κι ολοκληρωμένη πρόταση από επιλεγμένες ελληνικές και διεθνείς ετικέτες κρασιού, που θα συνοδεύσουν ιδανικά κάθε πιάτο. Για όσους αναζητούν εμπνευσμένα cocktails, η επιμελημένη από τον Κωνσταντίνο Καρασάββα λίστα, θα ικανοποιήσει κάθε γούστο.
Info: Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 2108929165
Rawbata Athens
Μόλις πριν λίγους μήνες ο Χρόνης Δαμαλάς άνοιξε το δικό του εστιατόριο στους Αμπελόκηπους, επιστρέφοντας στα εστιατορικά τεκταινόμενα προς μεγάλη χαρά όλων μας, αφού πολύ μας είχε λείψει η ανατρεπτική και πρωτοποριακή μαγειρική ματιά του. Το Rawbata βρίσκεται στους Αμπελόκηπους πάνω σε μία μικρή και γραφική πλατεία, πολύ κοντά εκεί που μεγάλωσε ο σεφ, πριν ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι τους στις σημαντικότερες κουζίνες του πλανήτη, αλλά και της χώρας μας. Ανοιχτό μεσημέρι και βράδυ, το Rawbata αποτελεί έναν συνδυασμό της πληθωρικής μαγειρικής του Χρόνη Δαμαλά μέσα από ελληνικούς και μεσογειακούς δρόμους με μία πινελιά από Ασία σε ορισμένα πιάτα ημέρας.
Όλα τα πιάτα βασίζοντα στην εποχικότητα, υπάρχει ένα ξεκάθαρο farm to table concept με αρκετά οικεία πιάτα που ανήκουν στην κλασσική ελληνική κουζίνα, ερμηνευμένα με έναν πιο πρωτόγνωρο τρόπο, χαρακτηριστικό του σεφ. Η κουζίνα είναι χωρισμένη στα τρία για μαγειρική στα κάρβουνα – robata , μαγειρευτά και ωμά, όπου δεσπόζουν ολόφρεσκα λαχανικά, ψάρια εποχής και εξαιρετικό κρέας. Το Rawbata είναι το μέρος όπου ολόκληρη η οικογένειά του σεφ είναι ένα κομμάτι από το χαρούμενο παζλ του, ένα εστιατόριο με υπαίθρια τραπέζια και εσωτερικούς χώρους που μας κάνουν να αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας, με instagrammable γωνίες και μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα να πρωταγωνιστεί.
«Αληθινή επιτυχία είναι όταν κάποιος ακολουθεί την καρδιά του, παραμένει πιστός στις αξίες του, κάνει καθημερινά ό,τι τον ελευθερώνει, φτιάχνει την δική του πραγματικότητα δίχως να λαμβάνει υπόψη του το κατεστημένο και τι σκέφτονται οι άλλοι. Είναι σημαντικό ο άνθρωπος να μην ξεφεύγει από το δικό του μονοπάτι», μας είπε χαρακτηριστικά ο Χρόνης Δαμαλάς για το νέο του αυτό εγχείρημα.
Info: Λακωνίας 33, Αμπελόκηποι, 2106923796
Cinapos
Ένα νέο σημείο συνάντησης της ελληνικής γαστρονομίας μόλις μας συστήθηκε στην καρδιά της Αθήνας με την υπογραφή του Πάνου Ιωαννίδη. Στην ιστορική γειτονιά του Θησείου, με την Ακρόπολη να δεσπόζει στο βάθος, το Cinapos είναι ένα ολοκαίνουριο μεζεδοπωλείο που ξεχωρίζει, συνδυάζοντας γεύσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας, πάντα με βάση τοπικά προϊόντα και τη φιλοσοφία του καλού κρασιού από ελληνικούς αμπελώνες.
Στεγασμένο σε ένα ιστορικό κτίριο που κάποτε φιλοξενούσε τους στάβλους του Όθωνα και το παλιό σχολείο του Θησείου, αποτίνει φόρο τιμής στο παρελθόν του. Σήμερα, το Cinapos μεταμορφώνει το χώρο σε μια ζωντανή “πλατεία χωριού,” με επίκεντρο μια εντυπωσιακή ελιά που δεσπόζει στο γραφικό του αίθριο, ιδανικό για βόλτες και χαλάρωση στον πεζόδρομο.
Στην κουζίνα, ο αναγνωρισμένος σεφ Πάνος Ιωαννίδης φέρνει την προσωπική του σφραγίδα, συνδυάζοντας παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με δημιουργικές πινελιές που εκπλήσσουν. Με πάθος για τις αυθεντικές γεύσεις και τη χρήση αγνών υλικών, δημιουργεί πιάτα που φέρνουν την παράδοση στο σήμερα, μετατρέποντας κάθε γεύμα σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ελληνική γαστρονομία.
ViBo Bistrot Piraeus
Το δημοφιλές ViBo bistrot της Γλυφάδας απέκτησε πρόσφατα «αδελφάκι» στην καρδιά του Πειραιά, στο ισόγειο του ολοκαίνουριου boutique hotel Athenarum Portus. Εκεί όπου οι μνήμες της παλιάς πόλης συναντούν το όραμα του νέου Πειραιά, δύο ξεχωριστοί προορισμοί έρχονται να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για την περιοχή. Το Athenarum Portus Life & Style Hotel και το ViBo Bistrot Piraeus, που άνοιξαν τις πόρτες τους μέσα στο 2024, αποτελούν δύο αυτόνομα αλλά αλληλοσυμπληρούμενα destinations που επαναπροσδιορίζουν την έννοια της σύγχρονης φιλοξενίας στον Πειραιά.
Στεγασμένα δύο βήματα από το λιμάνι και από τον σταθμό του μετρό, στο ίδιο κτίριο αλλά με διακριτή ταυτότητα, προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδυάζει την πολυτελή διαμονή με την υψηλή γαστρονομία. «Ο Πειραιάς εξελίσσεται, διατηρώντας όμως την αυθεντικότητά του», αναφέρει ο Θωμάς Πάντος, ιδιοκτήτης της Hotel Operation, εταιρείας διαχείρισης του Athenarum Portus. «Το ξενοδοχείο μας σχεδιάστηκε ώστε να αποτελεί οργανικό κομμάτι αυτής της εξέλιξης, σεβόμενο την ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής».
Το ViBo Bistrot Piraeus, μετά την επιτυχημένη παρουσία του στη Γλυφάδα, επέλεξε το ισόγειο του Athenarum Portus για το δεύτερο «σπίτι» του. «Πιστεύουμε στον Πειραιά και στη δυναμική του», τονίζει ο Νίκος Σκρέμπος, ιδιοκτήτης του ViBo. «Η πόλη είναι έτοιμη για γαστρονομικές εμπειρίες υψηλών προδιαγραφών και το ViBo έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη». Η εμπειρία ολοκληρώνεται με τη δυνατότητα των επισκεπτών του ξενοδοχείου να απολαύσουν υπηρεσίες ευεξίας στο γειτονικό Polis Hammam Polis Loutron, ένα αυθεντικό χαμάμ που προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης.
Info: Ναβαρίνου 10, Πειραιάς, 2104220422
Ma Che Vuoi
Μία αρκετά νέα άφιξη στην καρδιά της πόλης ήρθε για να μας ταξιδέψει νοητά μέχρι την Ιταλία. Το Ma Che Vuoi υποστηρίζει πως δεν είναι απλώς μία ακόμη spritzeria, αλλά ένας προορισμός όπου το aperitivo γίνεται μια καθημερινή γιορτή. Ο φούρνος που δεσπόζει στη σάλα ετοιμάζει πίτσες που ψήνονται μπροστά μας, με χειροποίητο ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης ναπολιτάνικης φιλοσοφίας και συνδυασμούς υλικών που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα αλλά και την αυθεντική ιταλική γαστρονομία, όπως τα φημισμένα San Marzano τοματίνια.
Φυσικά, το aperitivo αποκτά τη δική του ξεχωριστή θέση με μια προσεκτικά επιλεγμένη λίστα από αυθεντικά ιταλικά spritz που αποτυπώνουν την ψυχή της Ιταλίας σε κάθε γουλιά. Από το κλασικό Aperol Spritz με την ιδανική ισορροπία γλυκύτητας και πικράδας, μέχρι δημιουργικές παραλλαγές που αναδεικνύουν φρέσκες νότες εσπεριδοειδών και βοτάνων, κάθε cocktail αφηγείται μια ιστορία παράδοσης. Συνοδευτικά, θα συναντήσουμε μια εκλεκτή συλλογή από κρασιά που έρχονται απευθείας από φημισμένους ιταλικούς αμπελώνες, από το Piemonte και την Toscana μέχρι τη Σικελία.
Στο Ma Che Vuoi όλα γίνονται χειροποίητα, από τα αλλαντικά και το ψωμί μέχρι τα φρέσκα ζυμαρικά ημέρας, κάθε τι φτιάχνεται με αγάπη, σεβασμό στην πρώτη ύλη και έμφαση στην εποχικότητα. Τα άλευρα και τα τυριά εισάγονται απευθείας από την Ιταλία, ενώ το κρέας και το ψάρι προέρχονται από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς. Ο σεφ πίσω από τις γεύσεις του νέου αυτού project είναι ο Μάριος Ματζοράκης, ένας σεφ με προϋπηρεσία σε σημαντικές κουζίνες της Ελλάδας και της Γαλλίας, ο οποίος εδώ ξεδιπλώνει την πιο ιταλική πλευρά του και επιλέγει τα καλύτερα υλικά για τις νόστιμες γευστικές εμπειρίες.
Info: Καλαμιώτου 15, Αθήνα, 2103248762