ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Dr. Anne Brock: Οι γυναίκες έχουν πλέον τη δική τους ηχηρή φωνή στη βιομηχανία του ποτού

Dr. Anne Brock: Οι γυναίκες έχουν πλέον τη δική τους ηχηρή φωνή στη βιομηχανία του ποτού

Η Dr. Anne Brock, Master Distiller του Bombay Sapphire, είναι μία από τις πλέον καταξιωμένες γυναίκες στο χώρο του gin, συνδυάζοντας τις δύο μεγάλες της αγάπες: το bartending και τη χημεία.

Με ένα πέρασμα από την ιατρική σχολή, διδακτορικό στην οργανική χημεία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και προϋπηρεσία πίσω από τη μπάρα σημαντικών βρετανικών bars, η Dr. Anne Brock, η Master Distiller του Bombay Sapphire, σίγουρα είναι μία γυναίκα που δεν φοβάται τις προκλήσεις.

Θεωρείται μία από τις πρωτοπόρους της βιομηχανίας του gin σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέχει μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Gin Guild και έχει διακριθεί ως Master Distiller of the Year στα Icons of Gin Awards το 2021, ενώ το 2023 κατέκτησε τη δική της θέση στο Gin Hall of Fame. Η Dr. Anne Brock είναι η υπεύθυνη για την χαρακτηριστική γεύση και ποιότητα κάθε σταγόνας Bombay Sapphire που σερβίρεται στον πλανήτη, ηγούμενη μίας ομάδας 14 αποσταγματοποιών,

Πώς βρεθήκατε από τα έδρανα της ιατρικής στον κόσμο της απόσταξης;

Ήταν μία «ένωση» εάν θέλετε δύο πολύ διαφορετικών τομέων της ζωής μου. Από τη μία ήμουν πολύ ακαδημαϊκή πάντα, ήμουν πολύ καλή μαθήτρια, για να το θέσω απλά, και ήθελα να γίνω γιατρός, οπότε οι θετικές επιστήμες ήταν το δυνατό μου σημείο, και οι γονείς μου επίσης με έσπρωξαν προς τα εκεί. Οπότε μπήκα στην ιατρική και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Όλοι, εκτός από εμένα, που όταν βρέθηκα να σπουδάζω όντως ιατρική, πραγματικά δεν μου άρεσε καθόλου. Έτσι μετά από μόλις 7 μήνες τα παράτησα και έγινα bartender. Οι γονείς μου δεν μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκαν βέβαια!

Όμως δεν με πίεσαν, και έτσι μετά από 4 χρόνια επέστρεψα στο πανεπιστήμιο και σπούδασα χημικός. Δεν είναι ότι είχα ακριβώς αποφασίσει τι ήθελα να κάνω, όμως μου άρεσε πάρα πολύ η ίδια η επιστήμη της χημείας, αυτή καθαυτή. Έκανα και το διδακτορικό μου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μετά έπρεπε πια να αποφασίσω «τι θα γίνω όταν μεγαλώσω». Κάπως έτσι ένας φίλος μού έβαλε την ιδέα πως η ποτοποιία ουσιαστικά συνδύαζε και τις δύο μου ιδιότητες, αυτή της χημικού και αυτή της bartender. Λίγο πολύ έτσι ξεκίνησαν όλα, ενώνοντας τελικά δύο πτυχές της ζωής μου, που πάντα πίστευα πως ήταν ασύνδετες. Είμαι περίπου 12 χρόνια στο χώρο, εκ των οποίων τα τελευταία 7 στο Bombay.

Athens-1.jpg

Γιατί όμως αποφασίσατε να ασχοληθείτε συγκεκριμένα με το gin; Γιατί όχι με κάποιο άλλο ποτό;

Πολύ απλά γιατί είναι το αγαπημένο μου ποτό. Και το λέω πάντα στους ανθρώπους που μου λένε πως θέλουν να μπουν στο χώρο της ποτοποιίας, πως πρέπει να ασχοληθούν με ένα ποτό που αγαπούν πολύ, γιατί από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να δουλεύουν σε αυτόν τον χώρο, θα μιλάνε για αυτό διαρκώς, θα το δοκιμάζουν διαρκώς, θα το σκέπτονται διαρκώς. Έτσι, εάν είναι κάποιο ποτό που δεν είναι 100% σίγουροι πως τους αρέσει, θα δυσκολευτούν σίγουρα στην πορεία. Εκτός βέβαια από τη σαφή προτίμησή μου στο gin ως ποτό, η απόφασή μου είχε να κάνει και με τις σπουδές μου στη χημεία και συγκεκριμένα στην οργανική χημεία, καθώς οι ενώσεις της έχουν σχέση με κάποιες από τις ενώσεις του gin. Μου φάνηκε κάπως παράλληλη η τέχνη της δημιουργίας gin με το είδος της χημείας που αγαπούσα και αγαπώ.

1732206541273-178012080-7.jpg

Κατά την άποψή σας, τι κάνει το Bombay Sapphire τόσο μοναδικό, αλλά και τόσο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο;

Η αλήθεια είναι πως πάντα θεωρούσα το Bombay ως το original craft gin, γιατί ξεκίνησε το 1986, με μία πολύ ιδιαίτερη διαδικασία παραγωγής και οι δημιουργοί του είπαν πολύ ανοικτά ποια είναι τα βοτανικά που χρησιμοποίησαν. Τα έγραψαν ακόμη και στο μπουκάλι, ώστε όλοι να μπορούν να τα δουν. Επέλεξαν δε αυτό το μπλε τόσο διαφορετικό μπουκάλι και πραγματικά δημιούργησαν μία νέα γενιά gin drinkers. Καθαρά όμως από άποψη ποτού, νομίζω πως αυτό που το κάνει μοναδικό είναι δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι ο τρόπος με τον οποίο συλλέγουμε τα βότανά μας. Καταρχάς, έχουμε έναν Master of Botanicals, ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλα όσα απαρτίζουν το βοτανικό μας στοιχείο. Αυτός ο άνθρωπος έχει προσωπικές σχέσεις με τους παραγωγούς και τους καλλιεργητές. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα βοτανικά στοιχεία από όλο τον κόσμο, όπως ακριβώς τα θέλουμε. Η σχέση μας με τους παραγωγούς μάς επιτρέπει να μπορούμε να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι στο τι ακριβώς χαρακτηριστικά θέλουμε να έχουν τα βοτανικά μας.

1732206770268-446867524-2.jpg

Το δεύτερο είναι η μοναδική μας διαδικασία απόσταξης, το vapour infusion (έγχυση ατμού). Οι περισσότεροι βράζουν, ή ολικώς ή μερικώς, τα βοτανικά τους στο απόσταγμα, εμείς το κάνουμε διαφορετικά, και ήμασταν οι πρώτοι που το έκαναν. Τοποθετούμε με το χέρι τα βοτανικά σε ένα διάτρητο χάλκινο καλάθι και οι ατμοί του αλκοόλ περνούν μέσα από το καλάθι αυτό, εμποτίζοντας το απόσταγμα με τη γεύση των βοτανικών, χωρίς ποτέ να έρχονται σε απευθείας επαφή μεταξύ τους. Η διαφορά είναι πως έτσι υπάρχει μικρότερη ένταση στην παρουσία των βοτανικών, η γεύση είναι πιο ανοικτή, πιο κομψή, κρατάμε τις νότες πιο ανάλαφρες. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος διαδικασία. Απλώς εμείς επιλέγουμε να δουλεύουμε έτσι, καθώς μας επιτρέπει να παράγουμε τη γεύση που θέλουμε. Είμαστε οι πρώτοι και οι μόνοι που παράγουμε 100% vapour infused gin, το οποίο είναι παγκοσμίως διαθέσιμο σήμερα.

Νομίζω πως αυτός είναι και ο λόγος που το Bombay Sapphire είναι τόσο δημοφιλές. Καθώς η γεύση του είναι μεν πολύ χαρακτηριστική, αλλά συνάμα είναι και πολύ ευέλικτη. Είναι εύκολα προσιτή και είναι πολύ εύκολη στις μείξεις. Οπότε, εάν θες το gin σου σε ένα GnT, το Bombay δουλεύει, εάν το θες σε martini, πάλι δουλεύει, εάν το θες σε negroni, και πάλι δουλεύει. Το Bombay Sapphire είναι εξαιρετική βάση για cocktails. Δεν έχει γωνίες, είναι ισορροπημένο, είναι στρογγυλεμένο, και είναι εξίσου ιδανικό και για τους bartenders και για τον απλό καταναλωτή.

1732206819309-628332695-4.jpg

Γιατί το gin ανεβαίνει τόσο τα τελευταία χρόνια;

Νομίζω πως ευθύνεται η «ευκολία» που το χαρακτηρίζει, δεν τρομάζει τους ανθρώπους, ενώ είναι ιδανικό για μείξεις. Επί παραδείγματι, το GnT, που είναι το πιο iconic ποτό με gin, είναι τόσο εύκολο να το φτιάξεις στο σπίτι σου, και σε διάφορες παραλλαγές, χωρίς να σε τρομάζει η διαδικασία. Επίσης βλέπουμε πως γίνονται προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία gin, και εκεί βλέπεις και το στοιχείο της εντοπιότητας. Το τοπικό στοιχείο διεκδικεί τη θέση του στη βιομηχανία και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Εφόσον έχεις τον άρκευθο, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος, μετά μπορείς να γίνεις εξαιρετικά δημιουργικός.

Athens-2.jpg

Κάποτε ο χώρος του ποτού, ήταν ένας καθαρά ανδροκρατούμενος χώρος. Πώς είναι σήμερα τα πράγματα για τις γυναίκες και τι χρειάζεται να γίνει για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση;

Τα πράγματα σίγουρα πηγαίνουν πολύ καλά. Είμαστε πολλές γυναίκες στο χώρο μας, και ειδικά στο χώρο του gin έχουμε πολλές και πολύ ταλαντούχες γυναικείες παρουσίες. Εμβληματικές γυναίκες που έχουν περάσει πολλά χρόνια στο χώρο και έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Νομίζω πως μία από τις πολύ θετικές αλλαγές στη βιομηχανία είναι πως πλέον οι γυναίκες έχουν τη δική τους και μάλιστα πολύ ηχηρή φωνή, που βοηθάει να έρθουν και άλλες γυναίκες. Νομίζω πως έχουμε όλες μας χρέος να ακούμε τις νέες γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με την απόσταξη, να τους αφιερώνουμε χρόνο και να τους δίνουμε πληροφορίες για τη δουλειά μας.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε νέο αίμα, όπως σε κάθε χώρο άλλωστε. Είμαστε τυχερές, γιατί δουλεύουμε σε έναν πολύ συμπεριληπτικό χώρο. Εγώ ποτέ μα ποτέ δεν ένιωσα πως κάποιος με υπονόμευσε ή δεν με σεβάστηκε το ίδιο με έναν άντρα ομόλογό μου. Και ακόμη και μεγάλοι αποσταγματοποιοί, άνδρες με μεγάλη ιστορία, ποτέ δεν ένιωσα πως δεν με καλοδέχτηκαν, ούτε έχω δει να μην καλοδέχονται τις νέες γυναίκες. Γιατί αγαπούν με πάθος αυτό που κάνουν, και θέλουν ανθρώπους που θα το αγαπήσουν και θα το υπηρετήσουν με το ίδιο πάθος. Κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν ψηλά τον πήχη και να διατηρήσουν την κατηγορία του gin συναρπαστική για όλους.

1732206882382-679336116-3.jpg

Είστε μεγάλη υποστηρίκτρια της καινοτομίας. Πιστεύετε πως η σημερινή νομοθεσία γύρω από το gin περιορίζει τη δημιουργικότητα της βιομηχανίας;

Είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα αυτό. Γιατί σε όλο τον κόσμο, όπου και να πας, το gin οριοθετείται διαφορετικά. Νομίζω πως η Ευρώπη και η Αγγλία έχουν τους πιο ξεκάθαρους κανόνες και περιορισμούς, που είναι πολύ λογικό, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο είναι και η γενέτειρα του gin. Στην Αυστραλία ας πούμε, αρκεί να έχει γεύση gin για να είναι gin! Αυτό το βρίσκω συναρπαστικό, γιατί σημαίνει πως, ανάλογα με το που βρίσκεσαι, θα πάρεις το τοπικό στοιχείο στη γεύση. Το πιο σημαντικό είναι να βρίσκουμε την ισορροπία ανάμεσα στους κανόνες και τη δημιουργικότητα.

Το μείζον είναι ο άρκευθος να παραμείνει ο «ήρωας», γιατί η χαρακτηριστική του γεύση είναι αυτό που κάνει το gin, gin. Εάν χάσουμε τον άρκευθο, θα γίνουμε ένα ακόμη λευκό αρωματικό ποτό. Έχει σημασία να καταλαβαίνεις τον άρκευθο. Πυρηνικά, εάν είσαι αποσταγματοποιός, ξέρεις πότε χρησιμοποιείς αρκετό άρκευθό, και, εάν είσαι οκ με αυτό το στοιχείο, μετά μπορείς να γίνεις όσο δημιουργικός θέλεις. Οι κανόνες που έχουμε σίγουρα δεν περιορίζουν τη δημιουργικότητά μας, αρκεί ο άρκευθος να παραμένει ο πυρήνας τόσο στα χαρτιά όσο και στη γεύση.