ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Άνταμ Κοντοβάς: Η επιτυχία του Rock n Roll είναι ξεκάθαρα οι άνθρωποί του

Ο πολυβραβευμένος Άνταμ Κοντοβάς ανέλαβε τα γευστικά ηνία του θρυλικού Rock n Roll στο Κολωνάκι και εμείς τον ρωτήσαμε να μας πει τα πάντα για την πιο hot συνεργασία της σεζόν.

Φέτος το Rock n Roll άναψε τον εμβληματικό του πολυέλαιο για 38η φορά και έδωσε και επίσημα το έναυσμα για την έναρξη της χειμερινής σεζόν στην πόλη. Όμως όπως ακριβώς πρέπει να κάνει ένα μαγαζί που ξέρει πως να παραμένει πάντα επίκαιρο, φέτος επέστρεψε με αλλαγές στο κομμάτι της γευστικής εμπειρίας, πιο συγκεκριμένα με τον βραβευμένο και ανατρεπτικό Άνταμ Κοντοβά στο τιμόνι. Μία συνεργασία εξαιρετικά ταιριαστή, αφού η σύμπνοια είναι πασιφανής και αποτυπώνεται με σαφήνεια και στο ίδιο το μενού: κουλ και σέξι, ανεπιτήδευτο και βαθιά νόστιμο, τεχνικά άρτιο αλλά καθόλου δήθεν.

2024-11-09 12:00:47

Το επικό στέκι λοιπόν που αποτελεί εδώ και σχεδόν 4 δεκαετίες το απόλυτο place to be στην αθηναϊκή βραδινή σκηνή υποδέχθηκε έναν από τους πιο ταλαντούχους σεφ της σύγχρονης γαστρονομικής σκηνής της πόλης, ο οποίος μπλέκει fine dining και street food με τον πιο αβίαστο τρόπο σε πιάτα που αξίζουν της προσοχής μας. Πώς προέκυψε όμως αυτή η αναπάντεχη συνεργασία και τι θα δούμε φέτος στο Rock n Roll; Όλες οι απαντήσεις δια στόματος Άνταμ Κοντοβά ακριβώς παρακάτω!

Άνταμ, τί σημαίνει για εσένα αυτή η συνεργασία;

Κοίτα η πρόταση ήταν πολύ απρόσμενη για εμένα, δεν θα στο κρύψω. Και γνώριζα πολύ καλά το Rock n Roll ως ένα από τα πιο εμβληματικά μαγαζιά της πόλης, αλλά εγώ, επειδή όπως καταλαβαίνεις τα περισσότερα χρόνια ή έλειπα ή δούλευα τα βράδια, έχω χάσει μεγάλο μέρος της αθηναϊκής night σκηνής ως πελάτης. Έτσι ξαφνιάστηκα από την πρόταση αυτή και κάπως άρχισα να σκέφτομαι αν είναι κάτι που πρέπει να κάνω, αλλά από τη στιγμή που μπήκα στο μαγαζί, μίλησα με τους ανθρώπους του, μου είπαν πως βλέπουν το μέλλον του και που θέλουν να το πάνε, πραγματικά ενθουσιάστηκα.

Λέω λοιπόν με βεβαιότητα πως είναι μία συνεργασία που μου ταιριάζει πάρα πολύ, μου ταιριάζουν οι άνθρωποι και ο τρόπος που σκέφτονται, και το έχω πάρει πάρα πολύ ζεστά. Θέλω πάρα πολύ να πάει καλά, και νομίζω πως ήδη αυτό φαίνεται!

Πώς θα περιέγραφες το νέο μενού του Rock n Roll, και πόσο ρόλο έπαιξε η ιστορία του μαγαζιού στον σχεδιασμό του;

Το Rock n Roll είναι χωρίς αμφιβολία ένα εξαιρετικά σέξι μαγαζί και αυτό που θέλαμε και ήθελα ήταν να φτιάξουμε ένα μενού που να του ταιριάζει σε κάθε του πτυχή. Ένα σέξι μενού λοιπόν. Η κουζίνα, αν πρέπει να την ονομάσουμε, θα λέγαμε πως είναι American fusion με έμφαση στο bar food με twists φυσικά αλλά και αναφορές στα classics.

Θα έλεγα πως είναι ένα μενού «δύο ταχυτήτων», αν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι, γιατί είναι σχεδιασμένο ώστε να απαντά στις ανάγκες τόσο εκείνων που θέλουν να τσιμπήσουν κάτι με το ποτό τους στο μπαρ και στο όρθιο όσο και εκείνων που θέλουν μία full dining εμπειρία.

Εφόσον εγώ προέρχομαι από ένα fine dining background είναι λογικό από την άλλη να θέλω να προσφέρω και μία αντίστοιχη εμπειρία. Δηλαδή το μενού καλύπτει και όποιον θέλει να κάνει ένα ωραίο δείπνο με την κοπέλα του ή όποιον θέλει να βγάλει έξω συνεργάτες του για φαγητό, ή τελοσπάντων θέλει να απολαύσει ένα ωραίο καθιστό dinner πριν περάσει σε party mood, και όσους θέλουν εξαρχής μία πιο bar friendly εμπειρία.

Πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις το fine dining με το street food τόσο αβίαστα;

Καταρχάς τι ακριβώς σημαίνει fine dining; Ναι εγώ είμαι ένας σεφ με παρελθόν fine dining, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν με έθελγε πάντα και το street food, γιατί street food δεν σημαίνει πρόχειρο, ας μην μπερδευόμαστε. Νομίζω πως την αρχή αυτής της μείξης, που υπήρχε πάντα μέσα μου, την έκανα στο Cobra πρώτη φορά, που εκεί ήταν και το ενδιαφέρον αν θες, πως ένας γαστρονομικός μάγειρας μαγείρευε σε ένα μπαρ, και κάπως νομίζω πως πλέον αποτελεί και λίγο το στυλ μου.

Όμως αλήθεια το fine dining είναι πολλά πράγματα και η κορυφαία ποιότητα και οι ωραίες τεχνικές βρίσκονται στον πυρήνα του. Ναι μετά μιλάμε βέβαια για παρουσίαση, για χώρο, για σέρβις, για concept. Όμως στη βάση των πραγμάτων το θέμα είναι, όποιο concept και εάν θέλεις να υπηρετήσεις, να δίνεις ένα top προϊόν.

Εγώ, αν πρέπει να το ορίσω, θα σου πω πως έχω fine dining mindset σε ό,τι project και εάν αναλαμβάνω.

Ποια πιστεύεις πως είναι η συνταγή της επιτυχίας για το Rock n Roll, ώστε να κυριαρχεί στην αθηναϊκή διασκέδαση εδώ και σχεδόν 40 χρόνια;

Η απάντηση είναι πανεύκολη: οι άνθρωποί του. Εγώ θέλω να σου μιλήσω για τη δική μου εμπειρία, που πήγα εκεί να διαδεχθώ έναν legendary σεφ, τον Χριστόφορο τον Πέσκια, και όλοι με αγκάλιασαν και με σεβάστηκαν και μου φέρθηκαν υπέροχα. Ένιωσα αμέσως άνετα και οικεία, και στο Rock βλέπεις πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται χρόνια εκεί, 15 χρόνια ο ένας, 17 χρόνια ο άλλος, αυτό κάτι πάρα πολύ καλό λέει για τους ιδιοκτήτες και την επιχείρηση.

Το Ex Machina – το πρώτο δικό σου εστιατόριο- μόλις έκλεισε 1 χρόνο, πώς έζησες και εξελίχθηκες αυτόν τον χρόνο μέσα από το δικό σου μαγαζί;

Κοίτα, όταν είσαι σεφ και γίνεσαι σεφ και ιδιοκτήτης, ξαφνικά βγαίνεις από τον κόσμο του matrix και μπαίνεις στον πραγματικό κόσμο. Το να έχεις το δικό σου εστιατόριο είναι το μεγαλύτερο σχολείο που θα μπορούσα να φανταστώ και είναι ό,τι πιο δύσκολο και ό,τι πιο rewarding έχω κάνει στη ζωή μου. Ειδικά όπως το έχω εγώ στο μυαλό μου, να είσαι σωστός επαγγελματίας, σωστός εργοδότης, να δίνεις ένα κορυφαίο προϊόν, μόνο εύκολο δεν είναι, όμως το ότι το καταφέρνω και το ότι ο κόσμος έρχεται και ξανάρχεται, εμένα με κάνει πολύ χαρούμενο.

Μπήκα πολύ συνειδητοποιημένος σε όλο αυτό και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η εμπειρία που απέκτησα μέσα σε αυτόν τον έναν χρόνο, πόσο ωρίμασα επαγγελματικά και προσωπικά, είναι πολύτιμη. Και ακόμη και στις άλλες συνεργασίες μου, όπως με το Rock n Roll, το γεγονός πια πως σκέφτομαι και ως δημιουργός αλλά και ως επιχειρηματίας της εστίασης κάνει τα πράγματα πολύ διαφορετικά στη συνεργασία, γιατί πλέον μιλάω και εγώ αυτήν την γλώσσα, καταλαβαίνω περισσότερα εκ των έσω πράγματα, και είναι πιο εύκολα όλα.

Ποια είναι τα best sellers μέχρι τώρα στο νέο μενού του Rock n Roll;

Οι ξεκοκαλισμένες φτερούγες μας, το beef tartare, το flatbread hot dog, ο σολομός, που δεν το περιμέναμε πως θα γίνει τόσο δημοφιλής, και φυσικά το smash burger μας.

Ποιον συναντάμε καθημερινά στο Rock n Roll στην κουζίνα;

Τον Θάνο Ματζούνη, ο οποίος είναι μαζί μου από παιδί κυριολεκτικά, από τη σχολή ακόμη. Είναι εξαιρετικός και του έχω τεράστια εμπιστοσύνη, ενώ συμπτωματικά έχει περάσει από την κουζίνα του Rock στο παρελθόν, οπότε είναι ένας πολύ όμορφος κύκλος αυτό που συμβαίνει τώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης