ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το κρασί της Σαντορίνης στο επίκεντρο ενός διημέρου με λάμψη από αστέρια Michelin

Η Selene Vedema 2024 έφερε ξανά τον σαντορινιό αμπελώνα στο επίκεντρο του οινικού στερεώματος, ενώ σεφ βραβευμένοι με αστέρια Michelin και διεθνείς καλεσμένοι έβαλαν τη δική τους σφραγίδα.

Κάθε χρόνο επιμένουμε πολύ στη σημασία των οινικών και γαστρονομικών φεστιβάλ που εδώ και λίγα χρόνια πραγματικά ανθίζουν στη χώρα μας. Οι λόγοι είναι γνωστοί και τους έχουμε αναλύσει πολλές φορές, αφού με τον τουρισμό να αποτελεί σχεδόν το 25% του ΑΕΠ μας, κάθε καλά οργανωμένη και άρτια πρωτοβουλία που ρίχνει για τους σωστούς λόγους τα φώτα της travel δημοσιότητας πάνω στη χώρα μας είναι ευπρόσδεκτη και με το παραπάνω. Στην περίπτωση της Selene Vedema όμως, που πλέον διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, το ειδικό βάρος είναι μεγαλύτερο, ή μάλλον διαφορετικό, και θα σας εξηγήσουμε ευθύς αμέσως γιατί.

Καταρχάς να πούμε κάτι που μάλλον ήδη το γνωρίζετε: το κρασί της Σαντορίνης είναι απολύτως μοναδικό, καθώς τόσο το terroir όσο και το ίδιο το κρασί διαθέτουν χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο στην ίδια ακριβώς μορφή. Επίσης η Σαντορίνη έχει μίνιμουμ 4.000 χρόνια ιστορίας στην οινοπαραγωγή. Τα δύο αυτά στοιχεία, μαζί με πολλά ακόμη φυσικά, είναι αρκετά για να κατανοήσει κανείς, γιατί το νησί του ηφαιστείου σε κάποιους κύκλους είναι πιο διάσημο για το κρασί του παρά για την Καλντέρα του.

Η Selene Vedema πάλι είναι μία «γιορτή», ένα φεστιβάλ, ένας θεσμός, ή όπως αλλιώς θα θέλαμε να το ονομάσουμε, που έχει καθαρά ενωτικό χαρακτήρα. «Ενώνει» τους παραγωγούς της Σαντορίνης για μία μέρα στον ίδιο χώρο και προσφέρει σε όλους την ευκαιρία να γευτούν τα κρασιά τους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως όλοι, ή έστω σχεδόν όλοι, οι παραγωγοί της Σαντορίνης βρίσκονται σε μία κοινή έκθεση, προβάλλοντας όλοι μαζί ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα του τόπου τους, τα μοναδικά κρασιά τους.

Συνάμα σημαίνει πως κάθε οινόφιλος, κάθε άνθρωπος που αγαπά και ασχολείται με το κρασί, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά, μπορεί να συναντήσει τους παραγωγούς αυτούς από κοντά, να συζητήσει, να μάθει και να δοκιμάσει τις ετικέτες του. Δεν μιλάμε πια για μία «κλαδική» έκθεση για τους «ειδικούς», μιλάμε για μία αληθινή γιορτή του σαντορινιού αμπελώνα προσβάσιμη σε καθέναν από όλους εμάς, που απλώς αγαπάμε το κρασί και μας αρέσει να μαθαίνουμε για αυτό.

Τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά και τα κρατάμε στο μυαλό μας, για να προχωρήσουμε στο σύνολο της σημασίας της Selene Vedema για τη Σαντορίνη, που φέτος, στην τρίτη της χρονιά, τολμώ να πω πως ήταν καλύτερη από ποτέ. Η έκθεση λοιπόν των κρασιών από τους παραγωγούς τους, που φέτος μέτρησε 14 συμμετοχές οινοποιείων, είναι ο πυρήνας του θεσμού, όμως η διοργάνωση πλαισιώνεται από επί μέρους δράσεις, με εξαιρετικά διάσημους διεθνώς προσκεκλημένους και συμμετέχοντες. Αυτά τα επί μέρους δρώμενα είναι και αυτά που καθιστούν το θεσμό μία συνολική εμπειρία για κάθε επισκέπτη, και συνάμα προσδίδουν το απαραίτητο ειδικό βάρος, προκειμένου η σημασία και ο απόηχος της Selene Vedema να ξεπερνά τα ελληνικά σύνορά και η Σαντορίνη μας (και ο αμπελώνας της) να τραβούν πάνω τους τα βλέμματα του διεθνούς οινικού στερεώματος.

Έκτορας Μποτρίνι και Γιώργος Παπαζαχαρίας

Φέτος λοιπόν η Selene Vedema φιλοξένησε παγκοσμίου κύρους οινικές προσωπικότητες, όπως ο Giovanni Gaja, 5η γενεά του εμβληματικού κτήματος Gaja, και ο Wojciech Bonkowski MW, ο πρώτος Πολωνός Master of Wine και μία πολύ επιδραστική οινική προσωπικότητα, πάντα με την πολύτιμη συνδρομή του Γιάννη Καρακάση MW. Συνάμα, ο Executive Chef του Ομίλου Katikies και σεφ βραβευμένος με αστέρι Michelin Έκτορας Μποτρίνι ένωσε τις δυνάμεις του με τον μοναδικό διάστερο σεφ στην Ελλάδα σήμερα, τον Γιώργο Παπαζαχαρία από το Delta, προσφέροντας μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Γιάννης Καρακάσης MW και Wojciech Bonkowski MW

Την πρώτη ημέρα της Selene Vedema είδαμε τη διοργάνωση δύο βιωματικών masterclasses, υπό την καθοδήγηση του Έλληνα Master of Wine Γιάννη Καρακάση, ο οποίος αποτελεί και την ψυχή του θεσμού, και του προσκεκλημένου του Wojciech Bonkowski MW. Το πρώτο είχε θέμα τα ηφαιστειακά κρασιά, τα οποία πραγματικά δείχνουν να τραβούν έντονα το ενδιαφέρον του οινικού κόσμου με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, με τη Σαντορίνη φυσικά να πρωταγωνιστεί.

Το δεύτερο, το οποίο είχα τη μεγάλη χαρά να παρακολουθήσω, αφορούσε τα κορυφαία γλυκά κρασιά στον κόσμο, και συγκεκριμένα το σαντορινιό Vinsanto, το τοσκανέζικο Vin Santo και Tokaji της ομώνυμης περιοχής της Ουγγαρίας. Το άκρως ενδιαφέρον αυτό experiential masterclass περιελάμβανε 11 διαφορετικά κρασιά από τις τρεις παραπάνω κατηγορίες, τα οποία παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς από τους δύο Masters of Wine και άνοιξαν θερμές συζητήσεις και με τους συμμετέχοντες. Για κάθε άνθρωπο που αγαπά το κρασί, και έχει δοκιμάσει έστω και μία φορά στη ζωή του Vinsanto (ανεξαρτήτως παραγωγού) η σύγκριση και η γευσιγνωσία των αντίστοιχων επιδόρπιων οίνων από τις γείτονες αυτές χώρες, καθώς και η σύγκριση των ετικετών των διαφορετικών σαντορινιών παραγωγών άνοιγε τα μάτια και την παλέτα σε εντελώς απρόσμενες κατευθύνσεις και συμπεράσματα.

Το ίδιο βράδυ παρατέθηκε ένα δείπνο όπου παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικές ετικέτες του εμβληματικού Gaja winery, παρουσία του ίδιου του Giovanni Gaja. Ο 5ης γενεάς οινοποιός είναι ο γιος του Angelo Gaja, του ανθρώπου που κατά πολλούς άλλαξε τον τρόπο της οινοπαραγωγής στην Ιταλία και έφερε την περιοχή του Piedmont στον σύγχρονο οινικό κόσμο. Τα εκπληκτικά κρασιά συνόδευσαν εξαιρετικές δημιουργίες του Έκτορα Μποτρίνι και της ομάδας του Selene, όπως ένα ιδιαίτερα αλμυρό Idda 2023 που αναδείχθηκε και ανέδειξε το Bonito, την παστή παλαμίδα με ζωμό από κατσούνι και πολύ spicy επίγευση.

Την επόμενη ημέρα, τη δεύτερη του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε η ίδια η έκθεση, όπου συμμετείχαν 14 οινοποιεία με τις καλύτερες ετικέτες τους. Το ίδιο το walk around μέσα στην άκρως επιβλητική Κάναβα του Αγίου Ιωσήφ είναι εμπειρία από μόνο του, πόσω μάλλον όταν συνοδεύεται από γευσιγνωσίες και θερμές συζητήσεις με τους ίδιους τους παραγωγούς. Προσωπικά μου πήρε 4 ώρες για να δω όλα τα κρασιά που ήθελα, και ομολογώ πως ίσως χρειαζόμουν και άλλες για να πω πως τα είδα όλα και τα γεύτηκα όλα όπως ήθελα. Μεγάλη η συμμετοχή επισκεπτών πάντως, με κύριο χαρακτηριστικό πως είδαμε πολλά νέα παιδιά να έρχονται και να μένουν για ώρες, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον του αμπελώνα της Σαντορίνης.

Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε και το all-star δείπνο που είδε 3 αστέρια Michelin να μοιράζονται την εντυπωσιακή ανοικτή κουζίνα του Selene. Ο Έκτορας Μποτρίνι υποδέχθηκε τον Γιώργο Παπαζαχαρία και μαζί δημιούργησαν μία εξαιρετικά αξιομνημόνευτη γαστρονομική εμπειρία, που συνοδεύτηκε από σαντορινιές αλλά και διεθνείς ετικέτες. Οι δύο σεφ δείχνει να βρέθηκαν σε μεγάλη δημιουργική σύμπνοια, καθώς τα διαφορετικά στάδια που δημιούργησαν έδεναν τέλεια μεταξύ τους, με μοναδική αρμονία και αλληλουχία, φέρνοντας τη σωστή κορύφωση στην σωστή στιγμή.

Το συγκεκριμένο δείπνο θα χρειαζόταν ένα δικό του άρθρο για να αποδοθεί πλήρως, όμως αυτό που μένει τελικά είναι η αίσθηση μίας αριστοτεχνικά συντονισμένης εμπειρίας για όλες τις αισθήσεις. Η θαλάσσια ανεμώνη του Γιώργου Παπαζαχαρία, ένα πιάτο άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία και του μενού του Delta, εμπνευσμένη από το σπάνιο αυτό μα τόσο νόστιμο πλάσμα της θάλασσας, αποτελεί ένα πιάτο που δένει θάλασσα και στεριά, και κατά την προσφιλή συνήθεια του σεφ, «παίζει» με την ανατρεπτική σχέση μεταξύ εικόνας και γεύσης, σημαίνοντος και σημαινομένου.

Το Godimento του Έκτορα Μποτρίνι, που στα ελληνικά σημαίνει κάτι σαν «ενθουσιασμό των αισθήσεων», ενώνει όλες τις γεύσεις (γλυκό, ξινό, πικρό, αλμυρό και umami) και πραγματικά ξυπνά κάθε γευστικό κάλυκα, ανοίγοντας τα μάτια σε νέα γευστικά μονοπάτια.

Γιάννης Καρακάσης MW

Ο Γιάννης Καρακάσης MW, υπεύθυνος του οινικού προγράμματος του Ομίλου Katikies και πυλώνας του Selene Vedema, είχε επιλέξει ένα απίστευτο wine pairing για τη μεγάλη βραδιά, που είδε από Νυχτέρι μέχρι παλαιωμένη γαλλική Σαμπάνια ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου και επιφύλασσε υπέροχες εκπλήξεις για κάθε λάτρη του κρασιού.

Τέλος να αναφέρουμε πως η φιλοξενία μας έγινε στο Nikki Beach Santorini, το οποίο είχα επισκεφθεί πολλές φορές στο παρελθόν για φαγητό, αλλά δεν είχα μείνει ποτέ, και πλέον δηλώνω fan. Το μοναδικό beachfront luxury resort της Σαντορίνης έχει εκπληκτικά vibes και αδιαμφισβήτητα κυκλαδίτικη αίσθηση, ενώ η τεράστια πισίνα του, που απλώνεται μπροστά στην κατάμαυρη άμμο της κομψής παραλίας του, αποτελεί το απόλυτο meeting point για όσους θέλουν να ζήσουν την πολυτέλεια στην πιο fun και positive εκδοχή της. Ειδική μνεία να κάνω στο sushi menu και στα cocktails, που πραγματικά κέρδισαν τις εντυπώσεις όλης της ομάδας!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης