Baby Reindeer: Η επιτυχημένη σειρά εγείρει συζητήσεις και προβληματισμούς
Η τηλεοπτική σειρά «Baby Reindeer» («Μικρό Ταρανδάκι» στην ελληνική απόδοση του τίτλου) προφανώς έχει σκηνές δραματοποιημένες, ανακοίνωσε σήμερα το Netflix, προσπαθώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με τα πρότυπα συμμόρφωσής του που πυροδοτήθηκαν από διαδικτυακές εικασίες για τους πραγματικούς ανθρώπους πίσω από τους χαρακτήρες της επιτυχημένης μίνι σειράς του.
Η λεζάντα σε μαύρο φόντο: "This is a true story" (σ.σ. "Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία") προβάλλεται με το ξεκίνημα του πρώτου επεισοδίου της σειράς.
Το «Μικρό Ταρανδάκι» διηγείται την ανατριχιαστική ιστορία ενός μπάρμαν που συναντά μια γυναίκα πελάτισσα στο μαγαζί που αυτός εργάζεται. Με την πορεία του χρόνου η γυναίκα παρακολουθεί εμμονικά τον μπάρμπαν και γίνεται stalker του.
Πρωταγωνιστής και σεναριογράφος της σειράς είναι ο κωμικός Ρίτσαρντ Γκαντ. Αλλά όχι μόνο. Αυτή ήταν η αληθινή ιστορία που βίωσε ο Γκαντ.
Η σειρά κατέγραψε παγκόσμια επιτυχία, κέρδισε βραβείο Emmy στην κατηγορία μίνι σειράς, με τον δημιουργό Γκαντ να αποσπά δύο βραβεία, πρωταγωνιστή και σεναρίου και την συμπρωταγωνίστριά Τζέσικα Γκάνινγκ, η οποία υποδύεται την stalker του, Μάρθα, να κερδίζει το βραβείο β’ γυναικείου ρόλου.
Εκτός όμως της μεγάλης επιτυχίας η σειρά προκάλεσε έντονες συζητήσεις.
Το Netflix μηνύθηκε τον Ιούνιο για τουλάχιστον 170 εκατομμύρια δολάρια από μια Σκωτσέζα που δήλωσε ότι έπεσε θύμα δυσφήμισης από την απεικόνισή της ως stalker στη σειρά, αφού πολλοί υποστήριξαν ότι αυτή ήταν η Μάρθα της σειράς.
Ο συν-διευθύνων σύμβουλος του Netflix, Τεντ Σαράντος, δήλωσε σήμερα ότι η σειρά ήταν η αληθινή ιστορία του Γκαντ, αν και η σειρά είχε ξεκάθαρα δραματοποιημένα στοιχεία.
«Είμαι πολύ περήφανος για τον Ρίτσαρντ και περήφανος για την ιστορία που είπε, και τον τρόπο που την είπε, και είναι η αληθινή του ιστορία», τόνισε ο Σαράντος στο συνέδριο της Royal Television Society London Convention.
Το «Baby Reindeer» διαφέρει από άλλες σειρές παρόμοιου είδους, επειδή δεν γράφει στην εισαγωγή της ότι «βασίζεται σε» μια αληθινή ιστορία, αλλά «Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία», εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ηθική απεικόνισης ανθρώπων που υπάρχουν στην πραγματικότητα και συμμετείχαν σε όσα παρουσιάζει η σειρά.
«Δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ και υπάρχουν στοιχεία της ιστορίας που δραματοποιούνται, το βλέπουμε να το παίζουν ηθοποιοί στην τηλεόραση, πιστεύουμε ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει δραματοποίηση», πρόσθεσε ο Σαράντος.
Η Φιόνα Χάρβεϊ έχει δηλώσει δημόσια ότι αυτή είναι η πηγή έμπνευσης του χαρακτήρα της Μάρθα στη σειρά την οποία υποδύεται η ηθοποιός Τζέσικα Γκάνινγκ, που μοιάζει στο παρουσιατικό με την Χάρβεϊ.
Σε μια καταγγελία που υποβλήθηκε στο Λος Άντζελες, η Χάρβεϊ υποστήριξε ότι το Netflix και ο Γκαντ υπερέβαλαν, υποδεικνύοντας μέσω της σειράς ότι δύο φορές καταδικάστηκε ως stalker της επιβλήθηκε σε πέντε χρόνια κάθειρξη.
Η Χάρβεϊ αρνήθηκε ότι ήταν stalker του Γκαντ, ο οποίος στη σειρά παίζει μια φανταστική εκδοχή του που ονομάζεται Ντόνι Νταν, και η ίδια αρνήθηκε ότι καταδικάστηκε ή φυλακίστηκε. Ωστόσο είπε ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά και ότι χιλιάδες χρήστες του Reddit και του TikTok μιλούν για αυτήν ως την «πραγματική» Μάρθα.
Το Netflix ως απάντηση στη μήνυση τόνιε ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τη θέση του στην υπόθεση «σθεναρά».
Ο Σαράντος δήλωσε σήμερα ότι η συζήτηση που προκλήθηκε από τη σειρά είναι «μοναδική» στη Βρετανία, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν έχει συμβεί πουθενά αλλού στον κόσμο».
Ανακοίνωσε επίσης μια νέα πολυετή συμφωνία σεναρίων με τον Γκαντ και είπε ότι το «Baby Reindeer» θα είναι μία από τις τέσσερις κορυφαίες παγκόσμιες σειρές του Netflix -- όλες με παραγωγή τους στη Βρετανία -- όταν η εταιρεία δημοσιεύει τα ποσοστά τηλεθέασης αργότερα αυτή την εβδομάδα.
«Τα νούμερα ένα, δύο, τρία και τέσσερα σόου παρήχθησαν όλα εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο: Το «Fool Me Once», το «Baby Reindeer», το «Brigerton» και το «The Gentlemen», πρόσθεσε.