ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η ιστορική έπαυλη «Temple of Wings» του Γκόρντον Γκέτι, αναζητά νέο ιδιοκτήτη

Η ιστορική έπαυλη «Temple of Wings» του Γκόρντον Γκέτι, αναζητά νέο ιδιοκτήτη

Ο δισεκατομμυριούχος Γκόρντον Γκέτι

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το «Temple of Wings», ένα ιστορικό ορόσημο του Μπέρκλεϋ, μία επική έπαυλη ελληνορωμαϊκής αρχιτεκτονικής βγήκε στην αγορά για 5 εκατομμύρια δολάρια.

Το μεγαλοπρεπές αρχοντικό αγόρασε το 1994 για 950.000 δολάρια, ο δισεκατομμυριούχος Γκόρντον Γκέτι, το τέταρτο παιδί του μεγιστάνα του πετρελαίου Ζαν Πολ Γκέτι και η σύζυγός του Αν, σύμφωνα με το αρχείο του Realtor.

«Αν και ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε, το «Temple of Wings» θα αντιπροσωπεύει πάντα ένα ησυχαστήριο όπου η ομορφιά έχει το χρόνο να ξαποστάσει πριν ανθίσει», ανέφερε σε δήλωσή του ο 90χρονος ιδιοκτήτης στην Wall Street Journal.

Κρυμμένο στους καταπράσινους λόφους του Μπέρκλεϋ, το οίκημα είναι μία μείξη πολυτέλειας και υψηλής αισθητικής. Ξεχωρίζει το εντυπωσιακό περιστύλιο με 16 κίονες κορινθιακού ρυθμού και με μία συγκλονιστική θέα της πόλης.

Χτίστηκε στη γειτονιά La Loma Park στις αρχές του 20ου αιώνα αρχικά από τον αρχιτέκτονα Bernard Maybeck και στη συνέχεια από τον A. Randolph Monro για τον δικηγόρο Τσαρλς Φ. Μπόιντον και τη σύζυγό του, δασκάλα χορού Φλόρενς Τρέντγουελ Μπόιντον. Το πάθος της για το χορό και την φύση ενέπνευσε σημαντικά το σχεδιασμό του ακινήτου το οποίο θεωρείται ένας από τους πλέον ιστορικούς χώρους των ΗΠΑ.

Για την οικογένεια Γκέτι ήταν η «προσωπική τους όαση» αναφέρει το Robb Report. Το 2022, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της γυναίκας του, ο Γκέτι αποφάσισε να παραδώσει το περιεχόμενο του σπιτιού με τις μοναδικές του συλλογές στον οίκο Christie's, προκειμένου να βγουν σε δημοπρασία. Τα έσοδα διατέθηκαν στο Ίδρυμα Ann and Gordon Getty for the Arts.

«Χωρίς αυτές, το σπίτι είναι έτοιμο να το αναλάβει μια νέα γενιά», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.