ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Disney «σκότωσε» τη Star Wars σειρά «The Acolyte» – Δεν θα υπάρξει δεύτερη σεζόν

Η Disney «σκότωσε» τη Star Wars σειρά «The Acolyte» – Δεν θα υπάρξει δεύτερη σεζόν

Η Amandla Stenberg και ο Manny Jacinto σε σκηνή από τη σειρά «The Acolyte»

Lucasfilm / Disney+

Η τελευταία σειρά Star Wars της πλατφόρμας Disney+, «The Acolyte», η οποία απεικόνιζε την άνοδο των «κακών» Σιθ περίπου 100 χρόνια πριν από τα γεγονότα της ταινίας «Star Wars: Η Αόρατη Απειλή», δεν θα έχει συνέχεια.

Η είδηση ότι η Lucasfilm – που εξαγοράστηκε από την Disney το 2012 – δεν θα γυρίσει δεύτερη σεζόν, από τη μία αποτελεί έκπληξη, καθώς το τελευταίο επεισόδιο που προβλήθηκε είχε ένα αγωνιώδες φινάλε που άφησε ανοιχτές αρκετές ιστορίες εν όψει της συνέχειας.

Από την άλλη όμως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αναμενόμενη μετά από τη χλιαρή ως εχθρική υποδοχή του τηλεοπτικού κοινού, και την όχι και τόσο υψηλή τηλεθέαση, που ήταν πτωτική μετά την πρεμιέρα της σειράς τον περασμένο Ιούνιο, όπως επισημαίνει το Variety.

Καινοτομίες που δεν άρεσαν

Η δημιουργός Leslye Headland (γνωστή από τη «Ρωσική Κούκλα» του Netflix), που δήλωνε superfan του Star Wars, θέλησε να δημιουργήσει την πρώτη ιστορία που διαδραματίζεται εκτός του βασικού χρονικού πλαισίου του franchise, το οποίο εκτείνεται από την «Αόρατη Απειλή» έως το «Skywalker – Η Άνοδος». Η σειρά ακολούθησε τις δίδυμες Osha και Mae (τις υποδύθηκε η Amandla Stenberg), οι οποίες χωρίστηκαν όταν ήταν παιδιά.

Σε ορισμένους κριτικούς και θαυμαστές άρεσε η επιλογή της σειράς να αμφισβητήσει την παραδοσιακή αντίληψη για τους ιππότες Τζεντάι ως αλάθητων και απόλυτα ενάρετων. Άλλοι, ωστόσο, θεώρησαν ότι αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τον διαχωρισμό Καλό – Κακό που χαρακτηρίζει τις ιστορίες Star Wars και διαφώνησαν έντονα με την επέκταση της μυθολογίας της Δύναμης που επιχείρησε η σειρά.

Το «The Acolyte» δέχτηκε επίσης πολλές αρνητικές κριτικές για το συμπεριληπτικό καστ που περιλάμβανε έγχρωμους ηθοποιούς και LGBTQ χαρακτήρες, όπως οι μητέρες της Osha και της Mae που υποδύθηκαν η Jodie Turner-Smith και η Margarita Levieva. (Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με την ταινία του 2017 «Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι»).

Οι επόμενες σειρές Star Wars

Η επόμενη σειρά Star Wars της Lucasfilm για το Disney+, με τίτλο «Skeleton Crew», θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Δεκεμβρίου και είναι εντελώς διαφορετική από το «The Acolyte». Το καστ της αποτελείται κυρίως από παιδιά και η προσέγγιση των δημιουργών της θυμίζει τις παιδικές περιπέτειες τύπου «Γκούνις» από τη δεκαετία του 1980. Η δεύτερη και τελευταία σεζόν της σειράς «Andor» με πρωταγωνιστή τον Diego Luna, θα ακολουθήσει το 2025, ενώ μια δεύτερη σεζόν της σειράς «Ahsoka», με την Rosario Dawson, βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής.