ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κομμάτι σκηνής που χρησιμοποίησε ο Τζορτζ Ουάσινγκτον βρέθηκε σε ηλεκτρονικό κατάστημα

AP Photo/Jacquelyn Martin

Το 2022, ο Ρίτσαρντ «Ντάνα» Μουρ, λάτρης της ιστορίας και συλλέκτης αντικειμένων, έπεσε πάνω σε κομμάτι καμβά σε κορνίζα που υποτίθεται ότι προερχόταν από μια από τις σκηνές του Τζορτζ Ουάσιγκτον που χρησιμοποίηθηκαν στην Αμερικανική Επανάσταση, στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Goodwill, στο οποίο πωλούνται μεταχειρισμένα ενδύματα και αντικείμενα.

Η κορνίζα παρουσιαζόταν στην ενότητα του ιστότοπου με τα ιστορικά ντοκουμέντα και συνοδευόταν από ένα σημείωμα, στο οποίο αναφερόταν ότι προέρχεται από τη σκηνή του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσιγκτον, η οποία παρουσιάστηκε σε έκθεση με αφορμή την 300η επέτειο, το 1907 της ίδρυσης της πρώτης αγγλικής αποικίας στον Νέο Κόσμο, στο Τζέιμσταουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, ο Μουρ ήταν αρχικά δύσπιστος για το κομμάτι λόγω πολλών απομιμήσεων, αλλά μετά από εξονυχιστικό έλεγχο αποφάσισε να υποβάλει προσφορά αποκτώντας τελικά τη συλλεκτική κορνίζα με το ύφασμα έναντι 1.700 δολαρίων.

Μόλις έλαβε το τμήμα της σκηνής, ο Μουρ επικοινώνησε με το Μουσείο της Αμερικανικής Επανάστασης στη Φιλαδέλφεια, γνωρίζοντας ότι στη συλλογή του είχε τις σκηνές ύπνου και του γραφείου του Ουάσιγκτον.

«Δεν περιμένεις να βρεις αυτού του είδους τους ιστορικούς θησαυρούς σε ένα μέρος όπως αυτό, αν και δεν είναι ο πρώτος ιστορικός θησαυρός που έχει ανακαλυφθεί μέσω του Goodwill» δήλωσε ο επιμελητής εκθέσεων του Μουσείου, Μάθιου Σκιτς.

Η κορνίζα με το ύφασμα εκτίθεται από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους στο πλαίσιο έκθεσης του Μουσείου «Witness to Revolution: The Unlikely Travels of Washington’s Tent» (Μάρτυρας της Επανάστασης: Τα απίθανα ταξίδια των Σκηνών του Ουάσινγκτον) και στη συνέχεια θα επιστραφεί στον Μουρ.

Οι σκηνές του Τζορτζ Ουάσινγκτον, όπως εξηγεί το Μουσείο, έχουν σχεδόν 250 χρόνια ιστορίας. Χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης ως υπνοδωμάτιο και γραφείο, στο οποίο διεξάγονταν οι συνεδριάσεις του Ουάσινγκτον. Σε αυτές σχεδίαζε στρατηγικές και έγραφε επιστολές. Με τα χρόνια, οι σκηνές έγιναν σύμβολο της ηγεσίας του Ουάσιγκτον και της ίδρυσης της χώρας μετά την Αμερικανική Επανάσταση.

Το κομμάτι κόπηκε από τη σκηνή στην οποία γευμάτιζε ο Ουάσινγκτον από έναν άνδρα που ονομαζόταν Τζον Μπερνς, ο οποίος επισκέφθηκε την έκθεση στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια με αφορμή τον εορτασμό της ίδρυσης του Τζέιμσταουν. Την ίδια τη σκηνή δάνεισε στους διοργανωτές της έκθεσης η Μέρι Κάστις Λι, δισέγγονη της συζύγου του Ουάσινγκτον, Μάρθα.

Το Μουσείο θα συνεχίσει να ερευνά την ιστορία του κομματιού, κυρίως τον ρόλου του Μπερνς.

Ο Ρίτσαρντ Μουρ πάντως δηλώνει ευτυχής που έχει ένα κομμάτι της Αμερικανικής ιστορίας στην κατοχή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης