ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Raul Levis: Πρέπει να εμπνέεις τους ανθρώπους σου και να τους αφήνεις ελεύθερους να δημιουργούν

Evoto myeden.art

O Γενικός Διευθυντής του πρώτου Mandarin Oriental της χώρας μας, μιλάει αποκλειστικά στο CNN Greece, με αφορμή τα πρώτα «γενέθλια» του πολυτελούς resort.

Το Mandarin Oriental, Costa Navarino, άνοιξε τις πόρτες του στις 15 Αυγούστου 2023. Με αφορμή τα πρώτα του γενέθλια λοιπόν σε κάτι λιγότερο από 3 εβδομάδες, συναντήσαμε τον Γενικό Διευθυντή του, τον Raul Levis, και του ζητήσαμε να μιλήσει αποκλειστικά στη στήλη Movers & Shakers of Greek Hospitality του CNN Greece, για την μέχρι τώρα πορεία του ultra-luxury resort, τη διάδραση του project με την τοπική κοινωνία, τις αλλαγές που εξελίσσονται στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας στη χώρα μας, τη βιωσιμότητα και τις προκλήσεις της, καθώς και για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Evotomyeden.art

Ο Raul Levis, Γενικός Διευθυντής του Mandarin Oriental, Costa Navarino, είναι ένας άνθρωπος με πάθος για τα ξενοδοχεία και για τη δουλειά του, για την οποία έχει ταξιδέψει και ζήσει από τη Βαρκελώνη μέχρι την Ιαπωνία και από τις ΗΠΑ μέχρι το Λονδίνο και τη Μεσσηνία. Από μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Έλληνα, αλλά γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βραζιλία, ο Raul Levis μιλάει τέσσερις γλώσσες με άνεση, ενώ τώρα μαθαίνει και ελληνικά, καθώς πλέον νιώθει την Ελλάδα «σπίτι» του.

Μετρά περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της πολυτελούς φιλοξενίας, ενώ στην πολυετή διαδρομή του έχει ανοίξει έξι ξενοδοχεία σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως το Nevis & St. Kitts, το Μαϊάμι και η Βαρκελώνη, καθώς και flagship properties σε Λονδίνο, Παρίσι και Τόκιο. Πριν αναλάβει την ηγεσία του Mandarin Oriental, Costa Navarino, κατείχε σημαντικές θέσεις σε ξενοδοχεία υψηλού κύρους στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, αναπτύσσοντας δυνατές ομάδες που προσφέρουν κορυφαίες εμπειρίες σε πολυτελείς προορισμούς.

Πώς θα αξιολογούσατε τη χρονιά που πέρασε και ποια είναι τα σχέδια για τη φετινή σεζόν, την πρώτη ουσιαστικά πλήρη σεζόν του Mandarin Oriental, Costa Navarino;

Η χρονιά που πέρασε ήταν εξαιρετική για εμάς στο Mandarin Oriental, Costa Navarino. Όχι μόνο εκπληρώσαμε, αλλά και ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας σε πολλούς τομείς. Οι αξιολογήσεις μας στις online κριτικές εκτοξεύτηκαν στο 97%, καθιστώντας μας ως το ξενοδοχείο με τις υψηλότερες αποδόσεις σε αυτή την κατηγορία. Έχουμε υπερβεί όλους τους βασικούς δείκτες επιδόσεων, αναδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών μας και την αφοσίωση της ομάδας μας. Η αποδοχή του ξενοδοχείου ήταν πρωτοφανής, με τα έσοδα του 2024 να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις μας κατά 30-40% στους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας.

Παρουσιάσαμε μία σειρά από εξαιρετικά γαστρονομικά concepts στα εστιατόρια και τα bars. Το εστιατόριο Oliviera έκανε την εμφάνισή του στο Παρίσι με ένα exclusive pop-up στο Mandarin Oriental, Paris, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Τόκιο. Στόχος μας για τη σεζόν του 2024 είναι να προσφέρουμε εξατομικευμένες, μοναδικές εμπειρίες με τρόπο που κανένα άλλο ελληνικό ξενοδοχείο δεν μπορεί να φτάσει.

Εστιάζουμε στο να φέρουμε το βέλτιστο σε κάθε τομέα του resort, διασφαλίζοντας ότι οι επισκέπτες μας θα έχουν αξέχαστες εμπειρίες. Στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας μας θέλουμε να ανεβάσουμε και άλλο τον πήχη, με στόχο να αναδειχθούμε ως ένας από τους καλύτερους πολυτελείς προορισμούς παγκοσμίως.

Πώς πιστεύετε ότι η άφιξη του Mandarin Oriental στην Ελλάδα επηρέασε την ελληνική σκηνή πολυτελούς φιλοξενίας;

Η είσοδος του Mandarin Oriental στην Ελλάδα έχει επηρεάσει σημαντικά το τοπίο της πολυτελούς φιλοξενίας στη χώρα. Η ιδιοκτησία του προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εποχή σε αυτόν τον κλάδο για τη χώρα. Η ενσωμάτωση ενός διεθνούς brand με ασιατικές ρίζες στο μεσσηνιακό τοπίο ήταν μια πρόκληση. Για παράδειγμα, παρουσιάσαμε την Pizza Sapienza από τον Daniele Cason, συνδυάζοντας διεθνή γαστρονομία με τοπικές γεύσεις.

Ακόμη, για το άνοιγμα του ξενοδοχείου ενσωματώσαμε στην ομάδα μας 60-80 συναδέλφους από άλλα Mandarin Oriental, και σχεδόν το 70% όσων έφυγαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουν επιστρέψει στη Μεσσηνία και στο resort μας.

Ο συνδυασμός της διεθνούς εμπειρίας και της ντόπιας αυθεντικής κουλτούρας δημιουργεί ένα νέο πρότυπο για την πολυτελή φιλοξενία στην Ελλάδα, με την Costa Navarino να ενισχύει την παρουσία της σε παγκόσμιο επίπεδο ως πολυτελής προορισμός, ενώ ευθυγραμμίζεται με παραδοσιακά δημοφιλείς τοποθεσίες, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος. Οι επισκέπτες μας εκτιμούν τη μοναδική γοητεία της περιοχής που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και τους επιτρέπει να απολαύσουν ένα ήρεμο περιβάλλον με όμορφες παραλίες και ανέγγιχτη φύση.

Πώς αλληλεπιδρά το resort με την τοπική κοινωνία μέχρι στιγμής; Έχει ωφεληθεί ο τοπικός ιστός από την άφιξη του;

Το Mandarin Oriental, Costa Navarino καταβάλλει μία σειρά από συντονισμένες προσπάθειες, ώστε να ενσωματωθεί στην τοπική κοινότητα και να συμβάλει στην υποστήριξή της. Όσα προσφέρουμε έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη μοναδικότητα και τη στενή σχέση με τους τοπικούς παραγωγούς.

Δίνοντας προτεραιότητα στις τοπικές συνεργασίες και διασφαλίζοντας ότι οι δραστηριότητες και οι υπηρεσίες μας αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό και τα προϊόντα του τόπου, έχουμε δημιουργήσει μια αμοιβαία επωφελή σχέση με τον τοπική κοινότητα. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο έχει βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών μας, αλλά έχει επίσης προσφέρει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στον ντόπιο πληθυσμό, μετατρέποντας την περιοχή σε έναν περιζήτητο προορισμό πολυτελείας.

Ο διεθνής κόσμος της πολυτελούς φιλοξενίας στρέφεται προς έναν νέο τύπο πολυτέλειας. Ποια είναι αυτή η “νέα πολυτέλεια” και πώς την υιοθετεί το ultra-premium brand MO;

Κατά την εμπειρία μου στον κλάδο της φιλοξενίας, έχω παρατηρήσει μια καθοριστική στροφή προς την εξατομίκευση και τις αυθεντικές εμπειρίες. Πράγματι, οι νέες διαστάσεις της πολυτέλειας δεν εμμένουν πλέον σε τυποποιημένες υπηρεσίες. Αντιθέτως δίνουν έμφαση σε προσωπικές και οικείες στιγμές.

Σήμερα, οι ταξιδιώτες πολυτελείας αναζητούν εμπειρίες που ενσωματώνονται στη ζωή τους πέρα από τα υλικά αγαθά. Επιθυμούν να συνδεθούν με τον προορισμό και την κουλτούρα του σε ένα βαθύτερο επίπεδο, πέρα από τις απλές ανέσεις.

Στο Mandarin Oriental, Costa Navarino ενστερνιζόμαστε τα νέα δεδομένα προσαρμόζοντας τις υπηρεσίες μας ώστε να αντανακλούν την προσωπικότητα των επισκεπτών μας. Εστιάζουμε σε ένα ταξίδι εμπειριών, όπου οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν δημιουργικά με το περιβάλλον, προσφέροντας μία αξέχαστη διαμονή.

Κατά την εμπειρία σας, έχουν αλλάξει οι επιθυμίες και οι ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη πολυτελείας μέσα στα χρόνια, και αν ναι, με ποιον τρόπο;

Μπορώ να πω ότι με την πάροδο του χρόνου οι επιθυμίες και οι προσδοκίες των ταξιδιωτών πολυτελείας έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Αρχικά, η πολυτέλεια συνδεόταν κατά κανόνα με την έντονη χλιδή και την αφθονία υπηρεσιών και ανέσεων. Ωστόσο, οι σύγχρονοι ταξιδιώτες πολυτελείας δίνουν πλέον προτεραιότητα σε μοναδικές, εξατομικευμένες εμπειρίες που τους επιτρέπουν να εμπλακούν σε βάθος με τον προορισμό.

Αναζητούν την αυθεντικότητα, τη δημιουργικότητα και τις ευκαιρίες για αλληλεπίδραση και γνώση. Η αλλαγή αυτή αντανακλά μια ευρύτερη τάση προς τα βιωματικά ταξίδια, όπου η έμφαση δίνεται στη δημιουργία μόνιμων αναμνήσεων και ουσιαστικών συνδέσεων και όχι απλώς στην απόλαυση ενός πολυτελούς περιβάλλοντος.

Το Three Admirals Lounge

Ποιες είναι οι 3 κορυφαίες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ένας επισκέπτης στο Mandarin Oriental, Costa Navarino;

Είμαι βέβαιος ότι οι επισκέπτες μας θα ανακαλύψουν πολλές μοναδικές εμπειρίες στο Mandarin Oriental, Costa Navarino, εντοπίζοντας ο καθένας τη δική του αγαπημένη επιλογή. Αν έπρεπε να επιλέξω τις τρεις κορυφαίες, θα ξεκινούσα με τις εξαιρετικές γαστρονομικές μας προτάσεις. Ξεκινώντας από το πρωινό, προσφέρουμε μια μοναδική εμπειρία με την “παραμάνα”. Πρόκειται για έναν δίσκο με μία ποικιλία ελληνικών γεύσεων που αλλάζουν καθημερινά, όλες φτιαγμένες με τοπικά υλικά.

Ολοκληρώνοντας την εμπειρία με το δείπνο, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα εκπληκτικό γαστρονομικό ταξίδι στo Pizza Sapienza by Daniele Cason, όπου προσφέρουμε ένα μενού Omakase pizza μενού, ένα ξεχωριστό concept με την υπογραφή του Daniele Cason. H συγκεκριμένη εμπειρία προσφέρεται αποκλειστικά στο Mandarin Oriental, Costa Navarino και στο The Pizza Bar on 38th στο Τόκιο, το οποίο κατατάσσεται τέταρτο στο “50 Top Pizza World 2023”.

Μια εξίσου κορυφαία στιγμή για τους επισκέπτες είναι το ηλιοβασίλεμα από την τοποθεσία του “Three Admirals Lounge”, το οποίο κόβει την ανάσα με τη θέα να είναι πραγματικά αναζωογονητική. Για να ολοκληρώσω την τριάδα, θα πρότεινα το Scarf Experience, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες μας την ευκαιρία να συνδεθούν με την τοπική παράδοση. Καθοδηγούμενοι από την ταλαντούχα καλλιτέχνιδα και σχεδιάστρια υφασμάτων, τη Χριστιάννα Βαρδάκου, μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους μεταξωτό φουλάρι.

To νέο restaurant concept The Private Kitchen

cpyright belongs to GEORGE APOSTOLIDIS PHOTOGRAPHY

Πιστεύετε ότι οι επιλογές F&B παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ικανοποίηση των επισκεπτών ενός θέρετρου;

Σίγουρα. Οι εξαιρετικές προτάσεις φαγητού και ποτού είναι σημαντικές για την ικανοποίηση των επισκεπτών. Το Mandarin Oriental Hotel Group είναι ιδιαίτερα υπερήφανο για τις γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρει, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι διαθέτει αρκετά εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin παγκοσμίως.

Στο Mandarin Oriental, Costa Navarino, η δέσμευσή μας να παρέχουμε κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες διασφαλίζει ότι οι επισκέπτες μας απολαμβάνουν όχι μόνο μία πολυτελή διαμονή, αλλά και πιάτα παγκόσμιας κλάσης. Αυτές οι εμπειρίες είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής ικανοποίησης των επισκεπτών μας και μας βοηθούν να ξεχωρίσουμε στην ανταγωνιστική αγορά της πολυτελούς φιλοξενίας.

Ποια είναι μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που κάνει το θέρετρό σας όσον αφορά τη βιωσιμότητα;

Η βιωσιμότητα παίζει καθοριστικό ρόλο για τους σημερινούς ταξιδιώτες και αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τον Όμιλο Mandarin Oriental όσο και για το resort μας. Έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, όπως η πλήρης εξάλειψη των πλαστικών μίας χρήσης.

Επιπλέον, εστιάζουμε στην υπεύθυνη προμήθεια και στις αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης οργανικών υλικών και της ανακύκλωσης γυαλιού σε άμμο. Δεσμευόμαστε για τη βιοποικιλότητα· αυτή τη στιγμή διαθέτουμε περίπου 10 έως 20 μελίσσια, προκειμένου να στηρίξουμε την τοπική πανίδα, ενώ σκοπεύουμε να διπλασιάσουμε σύντομα αυτόν τον αριθμό.

Έχουμε αναπτύξει την έννοια του “Farm to Table” με το “Chef’s Garden” μας. Εδώ, οι επισκέπτες, ειδικά οι οικογένειες με παιδιά, απολαμβάνουν να εξερευνούν και να βιώνουν την ποικιλία των λαχανικών, φρούτων και βοτάνων που ευδοκιμούν στο εύφορο έδαφος της Μεσσηνίας. Δεν πρόκειται μόνο για μια εξαιρετική διαμονή, αλλά και για τη θετική συμβολή στη βιωσιμότητα αυτού του πανέμορφου προορισμού.

Με ένα δεύτερο ΜΟ να δρομολογείται μέσα στα επόμενα χρόνια στην Αθήνα, πιστεύετε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να γίνει ένας διεθνής προορισμός διακοπών υψηλών προδιαγραφών για τους σημερινούς εύπορους ταξιδιώτες;

Η Ελλάδα βρίσκεται αναμφίβολα στον σωστό δρόμο για να γίνει κορυφαίος διεθνής προορισμός υψηλών προδιαγραφών. Το άνοιγμα ενός δεύτερου ξενοδοχείου Mandarin Oriental στην Αθήνα υπογραμμίζει την τεράστια δυναμική και τις ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα της φιλοξενίας. Με συνεχείς επενδύσεις και ισχυρή δέσμευση για την παροχή κορυφαίων εμπειριών πολυτέλειας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσελκύσει απαιτητικούς ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, εδραιώνοντας τη θέση της ως κορυφαίος προορισμός πολυτελούς τουρισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης