ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Φωτογραφικό φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη για την ιστορία της τέχνης της Λατινικής Αμερικής

Φωτογραφικό φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη για την ιστορία της τέχνης της Λατινικής Αμερικής
ΑΠΕ

Φωτογραφικό φεστιβάλ με την ιστορία της τέχνης της Λατινικής Αμερικής, ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη.  

Στην ιστορία της τέχνης της Λατινικής Αμερικής, οι καλλιτέχνες αναζητούσαν την έμπνευση σε μούσες, οι οποίοι συνήθως ήταν λευκές γυναίκες που ενσωματώνουν δυτικά πρότυπα ομορφιάς.

Ιθαγενείς μούσες σπάνια επιλέγονταν. Η φωτογράφος από τη Βολιβία Βάρα Βάγκας Λάρα, στη σειρά φωτογραφιών Dream παρουσιάζει κάτω από το νερό cholitas, γυναίκες από κοινότητες ιθαγενών της Βολιβίας. Με τη σειρά Dream συμμετέχει στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Latin American Foto Festival, που φιλοξενείται στο Κέντρο Τεκμηρίωσης του Μπρονξ, στη Νέα Υόρκη.

Στο Φεστιβάλ προβάλλονται φωτογραφίες μεγάλης κλίμακας από ανερχόμενους και καταξιωμένους, βραβευμένους φωτογράφους, όπως ο Βραζιλιάνος Λάλο ντι Αλμέιντα, ο οποίος καταγράφει δυστοπικές εικόνες από την αποψίλωση της ζούγκλας του Αμαζονίου, ο Σαντιάγκο Μπίλι, φωτορεπόρτερ από τη Γουαταμέλα που φωτογραφίζει έθιμα της χώρας του και η Λισάντρα Αλβάρεζ από την Κούβα προβάλει οικείες στιγμές που συχνά περνούν απαρατήρητες, αλλά που συνδέουν τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή, πίσω από κλειστές πόρτες είτε στους δρόμους της Αβάνας.

O Αλεχάντρο Σεγκάρα στη σειρά The Two Walls δείχνει ότι το Μεξικό που είχε φήμη ως καταφύγιο για τους αιτούντες άσυλο, αλλά τα τελευταία έξι χρόνια στηρίζει τις πολιτικές των ΗΠΑ κατά των μεταναστών και ο Λουίς Αντόνιο Ρόχας επίσης Μεξικανός δείχνει τον πόνο και την καταστροφή που προκαλεί το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα του.

Τα έργα τους παρουσιάζονται στο νότιο Μπρονξ και σε πέντε ακόμη τοποθεσίες στο Μανχάταν, το Κουίνς και το Μπρούκλιν.

Στο Φεστιβάλ περιλαμβάνονται έργα από τη Βολιβία, το Περού, την Κούβα, το Μεξικό, τη Γουατεμάλα και τη Βραζιλία–φωτογραφίες με θέματα που συνδέονται με το περιβάλλον, τη μετανάστευση, την κουλτούρα χωρών της Λατινικής Αμερικής, τον αθλητισμό και παράλληλα διοργανώνονται εργαστήρια, περιηγήσεις και συζητήσεις.

Το 7ο Latin American Foto Festival διοργανώνεται στις 11 - 28 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ