ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Kiran Shah: Η συναρπαστική ζωή του πιο μικροσκοπικού κασκαντέρ στον κόσμο

Kiran Shah, ο μικρότερος και πιο διάσημος κασκαντέρ στο Χόλυγουντ. Kiran Shah

Ο Kiran Shah έχει εμφανιστεί στις περισσότερες υπερπαραγωγές του Χόλυγουντ από οποιονδήποτε άλλο. Έχει πιάσει κουβέντα με τον Μπράντο, έχει καπνίσει με τον Κρίστοφερ Ριβ, έχει μοιραστεί τα σπίρτα του με τον Τζέιμς Κάμερον και είχε μια συγκλονιστική εμπειρία σε ένα πάρτι με τον Φρέντι Μέρκιουρι.

Υπάρχουν πολύ λίγες υπερπαραγωγές στις οποίες ο Shah δεν έχει συμμετάσχει. Μπορεί να μην τον αναγνωρίσετε εύκολα, καθώς συχνά κάνει κάποια δύσκολη σκηνή για έναν άλλο ηθοποιό ή είναι μεταμφιεσμένος με προσθετικά σε ένα μυθικό πλάσμα.

Αλλά έχει παίξει περισσότερους χαρακτήρες Star Wars από ό,τι μπορεί κανείς να μετρήσει, έχει κάνει stunts για κάθε χόμπιτ στις ταινίες The Lord of the Rings, έχει κάνει τα ακροβατικά του Christopher Reeve στις ταινίες Superman και έχει παίξει κάθε παιδί στον Τιτανικό (πράγμα που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό δεδομένου ότι δεν ξέρει κολύμπι!).

Έχει επίσης συνεργαστεί με σχεδόν όλους τους σκηνοθέτες υπερπαραγωγών: Λούκας, Τζέιμς Κάμερον, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Πίτερ Τζάκσον, Ρίντλεϊ Σκοτ, Τέρι Γκίλιαμ, Τζέι Τζέι Άμπραμς.

Το ανάστημα του Shah, είναι λίγο λιγότερο από 1,26 εκατοστά, σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, σε συνδυασμό με την αφοβία του, τον βοήθησαν να βρει μια θέση στον κινηματογράφο.

Η αγαπημένη του εμπειρία ήταν στον Σούπερμαν το 1977. Αυτός και ο φίλος του Μίλτον Ριντ (πρώην παλαιστής) αποφάσισαν να επισκεφτούν μια μέρα τα Pinewood Studios, αναζητώντας δουλειά. Ο σκηνοθέτης, Ρίτσαρντ Ντόνερ, τους έδειξε το πλατό του Superman και τους σύστησε στον Μάρλον Μπράντο.

«Ο Μάρλον με πήρε αμέσως και άρχισε να χορεύει», λέει ο Shah. «Δεν ξέρω γιατί το έκανε αυτό. Και λέω: "Μάρλον, σε παρακαλώ, άσε με κάτω, δεν μου αρέσει να με σηκώνουν" και μετά μπήκε ο Ριβ, και ο Ντόνερ είπε: "Κρίστοφερ, βρήκα ένα κασκαντέρ για εσένα!" και με έδειξε. Όλο το πλατό έσκασε στα γέλια».

Αναπολώντας την καριέρα του, ο 67χρονος Shah, λέει σεμνά: «Ήμουν πολύ τυχερός».

Ο Shah δεν ήθελε ποτέ να κάνει τίποτα άλλο εκτός από την υποκριτική, λέει. «Όταν ήμουν περίπου έξι ή επτά, έκανα τον Μίκι Μάους μπροστά στον θείο μου. Επαναλάμβανα τις κινήσεις και τους τρόπους του καρτούν, αλλά το έκανα πιο αστείο, και ο κόσμος γελούσε».

Ορισμένες δουλειές ήταν πιο απαιτητικές από άλλες. Στον Τιτανικό, ο Shah έκανε τον κασκαντέρ για όλα τα παιδιά, πράγμα που σήμαινε ότι έπεφτε και γλιστρούσε συνεχώς από τα καταστρώματα, τον σκέπαζαν τόνοι νερού στους διαδρόμους του πλοίου και βασικά πνίγονταν με αμέτρητους τρόπους. Και όλα αυτά ενώ δεν ξέρει κολύμπι.

Ο Shah εξακολουθεί να ζει στο Χάουνσλοου με τη μητέρα του, τον αδερφό και την κουνιάδα του. Στον ελεύθερο χρόνο του γράφει ποίηση. Έχει κουραστεί λίγο λόγω ηλικίας και δεν κάνει πλέον επικίνδυνα ακροβατικά, αλλά «Είμαι ακόμα απασχολημένος, ακόμα δουλεύω», όπως λέει, με την ικανοποίηση κάποιου που έχει αξιοποιήσει αυτό που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μειονέκτημα σε μια δύσκολη ζωή.

Με πληροφορίες από: Superman, Frodo and Star Wars: the stunning life of Kiran Shah – the world’s smallest stuntman

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης