ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νέα εστιατόρια με ανατρεπτικά concepts και άλλα γευστικά νέα από την πόλη

Νέα εστιατόρια με ανατρεπτικά concepts και άλλα γευστικά νέα από την πόλη

Ο Χριστόφορος Πέσκιας τυλίγει χειροποίητο χοιρινό γύρο, το Soil εξελίσσεται γαστρονομικά, η Hytra αλλάζει σπίτι, το Sense μας συστήνει στο καλοκαιρινό του μενού και πολλά ακόμη νέα.

 

Το καλοκαίρι όλοι ονειρευόμαστε νησιά, παραλίες και διακοπές, ταυτόχρονα όμως βγαίνουμε στην πόλη περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, αφού οι βόλτες στην Αθήνα μας μας κάνουν να νιώθουμε πως «παραθερίζουμε» και εμείς μαζί με τους τουρίστες σε μία από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου. Άλλωστε η γαστρονομική και μπαρ σκηνή μας είναι από τις πιο δυνατές της Ευρώπης και εμείς την έχουμε κυριολεκτικά μέσα στα πόδια μας. Ας δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα νέα που μάθαμε αυτές τις ημέρες, και εννοείται πως θα επανέλθουμε με νέο update μόλις έχουμε περισσότερα να μοιραστούμε μαζί σας.

1719399051736-465945988-_55A8925.jpg

Ο Χριστόφορος Πέσκιας άνοιξε σουβλατζίδικο

Και όχι δεν αστειευόμαστε, αφού ο πολυβραβευμένος σεφ μόλις άνοιξε μαζί με τους στενούς και χρόνια συνεργάτες του την Κάψα, ένα σύγχρονο σουβλατζίδικο δίπλα στον δημοφιλέστατο Dopios στην συμβολή Πραξιτέλους και Σκουλενίου. Εδώ απολαμβάνουμε κλασσικά τυλιχτά, αλλά φυσικά και signature δημιουργήματα του σεφ, όπως το τυλιχτό με χειροποίητο γύρο χοιρινό, αβοκάντο, τομάτα και γιαούρτι.

_55A8891.jpg

Η πολύ καλή πρώτη ύλη πρωταγωνιστεί, οι αληθινές τηγανητές πατάτες κόβονται στο χέρι, οι πίτες είναι χειροποίητες, τα κρέατα είναι όλα εξαιρετικά και το πιο χαρακτηριστικό της νέας Κάψας είναι πως εδώ όλα ψήνονται στα κάρβουνα, ακόμη και ο γύρος, ο οποίος ψήνεται σε μία custom-made κατασκευή. Παίρνουμε λοιπόν θέση στα τραπεζάκια στον πεζόδρομο και απολαμβάνουμε το πιο αληθινό και αυθεντικό ελληνικό street food με την υπογραφή ενός εκ των καλύτερων Ελλήνων σεφ, ή παραγγέλνουμε μέσα από τις γνωστές μας πλατφόρμες παραγγελιών. (Σκουλενίου 4, Αθήνα, ανοικτό καθημερινά 12.30-00.30)

9Q6A3267.jpg

Γιαγιά Κούκου από την Κύθνο στην Αθήνα

Το επιτυχημένο restaurant project της Κύθνου με το παιχνιδιάρικο όνομα αποκτά αδελφάκι και στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Ένα παλιό υφασματάδικο απο τις χρυσές εποχές του εμπορίου υφασμάτων μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο ελληνικό εστιατόριο με χαρακτήρα και σεβασμό στην ελληνική κουζίνα. Η διακόσμηση θυμίζει παλιό Αθηναϊκό σπίτι από άλλες δεκαετίες, με την αρχοντική του σκάλα, τη φλοράλ ταπετσαρία, τα vintage στοιχεία, τα κεντήματα στα κάδρα και τα παλιά συλλεκτικά πιάτα.

9Q6A3513-1.jpg

Το μενού δια χειρός Νίκου Ευσταθίου είναι βασισμένο στην παράδοση και σερβίρει παπουτσάκι μελιτζάνας με αρνακι σιγομαγειρεμένο, αρσενικό Νάξου και τσιπς πατάτας, σουπιά τσιγαρέλι με αρμυρίκια , φρέσκα μυρωδικά και τραγανή αγκινάρα Ιερουσαλημ, φαγκρί μπουρδέτο με αρμυρίκια και παστιτσάδα με κοτόπουλο ελληνικής εκτροφής, στριφτάρια, αποξηραμένο προσούτο και Π.Ο.Π τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου μεταξύ πολλών άλλων επιλογών. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει 40 ετικέτες αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς. ( Παναγή Σκουζέ 4, πλατεία Αγ. Ειρήνης)

DSC_5176.jpg

Η Hytra πάει Fuga

Το βραβευμένο με αστέρι Michelin Hytra restaurant & bar μας υποδέχεται για αυτό το καλοκαίρι στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Δίπλα στο εστιατόριο Fuga, που ανοίγει τους θερινούς του κήπους, διαμορφώνεται ένας ξεχωριστός χώρος και θα αποτελεί πλέον το θερινό «σπίτι» του Hytra. Ο σεφ Γιώργος Φελεμέγκας μαζί με όλη την ομάδα του εστιατορίου υπόσχονται να μας προσφέρουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία με θέα στον πιο όμορφο κήπο της Αθήνας κάτω από τον έναστρο Αττικό ουρανό. Παράλληλα, ο νέος -μόνιμος- χώρος του Hytra που ετοιμάζεται πυρετωδώς θα ανακοινωθεί σύντομα. (Πέτρου Κόκκαλη 1, Μέγαρο Μουσικής, 210 331 6767. H πρόσβαση στα εστιατόρια γίνεται ανεξάρτητα από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον κήπο το Μέγαρο Μουσικής)

SKG_9247.jpg

Το Sense εμπνέεται από τα Ελευσίνια Μυστήρια

Το Sense, του AthensWas Hotel, μας προσκαλεί σε ένα ακόμη γαστριμαργικό ταξίδι με το νέο μενού γευσιγνωσίας του, όπου η σύγχρονη δημιουργική ελληνική κουζίνα συναντά την αρχαία παράδοση, στην πιο ιδανική και ταιριαστή τοποθεσία. Με έμπνευση από τα Ελευσίνια Μυστήρια και με σύμμαχο την αστείρευτη ελληνική γη, ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος και η ταλαντούχα ομάδα του δημιούργησαν μια ξεχωριστή εμπειρία, υπό το βλέμμα της Ακρόπολης.

SKG_8965.jpg

Τα Ελευσίνια Μυστήρια αποτελούν την αρχαιότερη και πιο σεβάσμια μυστηριακή λατρεία με τη διαδικασία της Μύησις να είναι ίσως η πιο σημαντική και να τελείται υπό άκρα μυστικότητα. Στο Sense λοιπόν η «μύησις» στην ελληνική κουζίνα γίνεται με τρόπο φανερό αλλά με μια τελετουργία που στόχο έχει την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Τα δύο μενού γευσιγνωσίας – «Μύησις» και «Εποπτεία»- αποτελούνται από 9 στάδια με ανατρεπτικούς συνδυασμούς, φαινομενικά και αταίριαστους, που δημιουργούν νέα ερεθίσματα γεύσης. Το μενού απογειώνεται με την εμπειρία olive oil pairing με εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, διαφορετικών ποικιλιών από όλη την Ελλάδα. (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Αθήνα, 210 9200240, καθημερινά 18:30 – 00:00)

20240618_201603.jpg

Το Giacomo ανανεώνεται

Το πανέμορφο ιταλικό της Κηφισιάς με την προσήλωση στην αυθεντική κουζίνα της γείτονος, πάντα φυσικά με τα μικρά και απαραίτητα twists του σεφ Θάνου Κουλτούκη, υποδέχθηκε τη νέα σεζόν με ανανεωμένο μενού, από το οποίο φυσικά δεν λείπουν τα κλασσικά αγαπημένα πιάτα για τα οποία ερχόμαστε ξανά και ξανά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Cacio e Pepe, η οποία είναι χωρίς αμφιβολία η καλύτερη στην Αθήνα. Το εστιατόριο έχει «μεγαλώσει» τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας και τον πίσω χώρο, που κάποτε φιλοξενούσε το Royal Monkey, και δημιουργώντας μία ολάνθιστη «αυλή» που μας περιμένει για γευστικές αναζητήσεις με ιταλικό πρόσημο από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.

20240618_231238.jpg

Στο μενού ξεχωρίσαμε φυσικά την Cacio e Pepe με στην εντέλεια βρασμένο bucatini, αλλά και το Vitello Tonnato σε πιστή εκτέλεση, το εξαιρετικό Carpaccio λαβράκι με πιπεριά τσίλι και αχινό, τη σαλάτα Caprese με ποιοτική mozzarella, ζελέ τομάτας, μαριναρισμένες φράουλες και βασιλικό, τα paccheri amatriciana με τσιπς από τραγανή πανσέτα και πολλά ακόμη. Η πίτσα έρχεται με υπέροχο χειροποίητο ζυμάρι αργής ωρίμανσης που δεν πανιάζει, ενώ το κριθαρώτο με φρέσκιες καραβίδες και τα μοσχαρίσια φιλετίνια με την κομψή σως λεμονιού είναι must-order. Τα γλυκά φέρουν την υπογραφή του γνωστού pastry chef Θανάση Σταμούδη και το εικονιζόμενο Semifredo σοκολάτας με αμαρένα και παγωτό φιστίκι Σικελίας είναι not to be missed. (Λεβίδου 11, Κηφισιά, 2108014007)

Soil_01.jpg

Το Soil συστήνει νέες εμπειρίες

Πιστό στη γαστρονομική του φιλοσοφία αλλά και το όραμα για βιωσιμότητα, το Soil (βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin και 1 Green Star) με την υπογραφή του σεφ Τάσου Μαντή, συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσφέρει στους επισκέπτες του μία σειρά από νέες γευστικές εμπειρίες, που μαζί με την αφοσίωση της ομάδας του έχουν συμβάλλει στις διεθνείς διακρίσεις που λαμβάνει το εστιατόριο, όπως η κατάταξή του ανάμεσα στα είκοσι κορυφαία παγκοσμίως εστιατόρια στα δεύτερα ετήσια “Global Tastemakers Awards” του αμερικανικού περιοδικού Food & Wine, και μάλιστα αποτελώντας τη μόνη ελληνική παρουσία.

Soil_02.jpg

Tο Soil φέτος συστήνει και το ανανεωμένο Chef’s Table. Σε μία ανακαινισμένη και exclusive αίθουσα, το Chef’s Table μας προσκαλεί σε ένα «διάλογο» με τον σεφ Τάσο Μαντή και πρωταγωνιστή τη φιλοσοφία του εστιατορίου. Κατά τη διάρκεια της εμπειρίας βλέπουμε πιάτα να δημιουργούνται μπροστά τα μάτια μας και δοκιμάζουμε νέες προτάσεις, πριν αυτές ενταχθούν στο μενού του εστιατορίου, προσφέροντας μας έτσι ένα sneak peek πίσω από τις κουρτίνες της κουζίνας.

Soil_11.jpg

Παράλληλα, το Soil μας υποδέχεται στην ανανεωμένη αυλή του νεοκλασικού του στο Παγκράτι. Με tailor made έπιπλα, κατασκευασμένα από φυσικά υλικά και μασίφ ξύλο, που τηρούν το ήθος και τη δέσμευση στην αειφορία, η αυλή αυτή αποτελεί έναν προορισμό γεύσης, συντροφιά με τα βότανα που καλλιεργεί εκεί η ομάδα του εστιατορίου, αλλά και το μικρό βοτανολόγιο που δημιουργήθηκε και προσφέρεται ως δώρο στους επισκέπτες για να γνωρίσουν ουσιαστικά τη γήινη φιλοσοφία του. (Φερεκύδου 5, Παγκράτι, 2107513505)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ