ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο δολοφόνος που ενέπνευσε μια εξαιρετική μαύρη κωμωδία

Ο δολοφόνος που ενέπνευσε μια εξαιρετική μαύρη κωμωδία
Σκηνή από την ταινία «The Young Poisoners Handbook». C/FP Distribution

Η πλειονότητα των ταινιών που αντλούν την έμπνευσή τους από έναν πραγματικό δολοφόνο τείνουν να είναι σκληρά, έντονα και κάπως κοινότυπα εγκληματικά θρίλερ, αλλά ο σκηνοθέτης Benjamin Ross αποφάσισε ότι ένας διαβόητος δολοφόνος θα ήταν η ιδανική ευκαιρία για μία κλασική βρετανική κωμωδία.

Ο Hugh O'Connor ηγείται του καστ στην ταινία The Young Poisoners Handbook, υποδυόμενος έναν έφηβο στο Λονδίνο της δεκαετίας του 1960 που αγαπά τη χημεία όσο μισεί τη θετή του μητέρα. Έτσι, αποφασίζει να επινοήσει μία συνωμοσία για να την δολοφονήσει με δηλητήριο.

Κρίνεται ένοχος για τον θάνατό της και βρίσκεται έγκλειστος σε μια ψυχιατρική εγκατάσταση, όπου ένας γιατρός πείθεται όλο και περισσότερο ότι τα προβλήματά του είναι απολύτως ιάσιμα. Ωστόσο, όταν απελευθερώνεται και πάλι στην κοινωνία, καταλήγει να ξαναπέσει στους παλιούς του τρόπους και να σκοτώνει ακόμη περισσότερους ανθρώπους με την ίδια χημική ουσία που είχε χρησιμοποιήσει για να δολοφονήσει τη μητριά του.

Αν και ο χαρακτήρας και η ιστορική φιγούρα ονομάζονται και οι δύο Graham Young, υπάρχουν κάποιες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται. Στην ταινία, ο πρωταγωνιστής παρουσιάζεται ως εμμονικός με την επιστήμη και με μία τάση να τερματίζει τις ζωές των ανθρώπων που αντιμετωπίζεται ως υποπροϊόν της γοητείας του με τη χημεία, ενώ αναπτύσσει επίσης έντονο ενδιαφέρον για μια φανταστική δημιουργία που ονομάζεται «Newton's Diamond», που πήρε το όνομά του από τον σκύλο του Sir Isaac.

Στον πραγματικό κόσμο, ο Young ήταν ερωτευμένος με τη μαύρη μαγεία, τον Αδόλφο Χίτλερ και τον ναζισμό, και δηλητηρίασε τη θετή του μητέρα στα τέλη του 1961, συνελήφθη γι' αυτό, και έγινε ένας από τους νεότερους κρατούμενους στο Broadmoor σε ηλικία μόλις 14 ετών. Πέρασε οκτώ χρόνια στο ίδρυμα, αλλά δεν σταμάτησε εκεί.

Δηλητηρίασε ένα άτομο ενώ εργαζόταν ως βοηθός σε εργαστήριο και τελικά σκότωσε άλλους δύο. Δικάστηκε και καταδικάστηκε για δύο κατηγορίες ανθρωποκτονίας, δύο κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας, τέσσερις περιπτώσεις χορήγησης δηλητηρίου με πρόθεση τραυματισμού και τέσσερις εναλλακτικές κατηγορίες χορήγησης δηλητηρίου με πρόθεση πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του πίσω από τα κάγκελα πριν πεθαίνει το 1990 σε ηλικία 42 ετών.

Με πληροφορίες από: ‘The Young Poisoners Handbook’: The murderer who inspired a black comedy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ