ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Διάσημα ονόματα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής «ρίχνουν άγκυρα» στα νησιά μας

Διάσημα ονόματα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής «ρίχνουν άγκυρα» στα νησιά μας

Το καλοκαίρι η γεύση ταξιδεύει στους αγαπημένους μας νησιωτικούς προορισμούς με καταξιωμένα ονόματα της ελληνικής εστιατορικής σκηνής να μας περιμένουν εκεί με τα συναρπαστικά τους projects. 

Έχουμε πει πως το καλοκαίρι είναι η πιο hot σεζόν για εστιατορικά, γαστρονομικά και ξενοδοχειακά νέα με τα καινούρια projects και τις συναρπαστικές συνεργασίες να μη σταματούν να ανακοινώνονται. Σήμερα συγκεντρώσαμε έξι διάσημα ονόματα που θα συναντούμε φέτος στα πιο όμορφα locations στα αγαπημένα μας νησιά σε Ιόνιο και Αιγαίο.

CookoovayaAntiparos18.jpg

Η Cookoovaya στις Κυκλάδες

Ήδη εδώ και λίγες ημέρες ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά και αθηναϊκά εστιατόρια, η Cookoovaya του Περικλή Κοσκινά έχει αποκτήσει δεύτερο «σπίτι» στο διάσημο Beach House της Αντιπάρου, το οποίο και πέρασε πλέον στα χέρια της Αθανασίας Κομνηνού (βλ. The Rooster Antiparos). Περίπου 8χλμ μακριά από το λιμάνι της Αντιπάρου, η θερινή Cookoovaya εγκαθίσταται σε έναν ανανεωμένο, ανεπιτήδευτο και γεμάτο φως χώρο ακριβώς πάνω από την απάνεμη παραλία, έτοιμη να προσφέρει τη σοφή κουζίνα της. Φυσικά, όπως και στην Αθήνα, πρωταγωνιστούν η στοχαστική επιλογή της πρώτης ύλης, η αναζήτηση της ισορροπίας, η εφαρμογή της γνώσης που αναδεικνύει την ποιότητα των υλικών, απλά και με σοφία.

Koloxtypa.jpg

Ο Περικλής Κοσκινάς και η ομάδα του εμπνέονται ένα μενού σταθερά ελληνικό, βασισμένο στην απλότητα και την αφαίρεση, δημιουργώντας πιάτα με ουσία και γεύση. Κατά την παράδοση του εστιατορίου της Αθήνας, τα πιάτα μοιράζονται στο τραπέζι και κανείς μπορεί να γευτεί και στην Αντίπαρο μερικά από τα ήδη αγαπημένα των Αθηναίων: ωμά ψάρια carpaccio με λεμόνι, θυμάρι, ελαιόλαδο ή με γύρη άγριου μάραθου και λεμόνι, χταπόδι με τη φάβα, τριμμένη ντομάτα και κάπαρη, μαραθόπιτα στα κάρβουνα.

bianco.jpg

Η απόλυτη εφαρμογή του «Wise Cuisine» όμως βρίσκεται στα ψάρια και τη διαχείρισή τους. Ψάρι μπουρδέτο, στα κάρβουνα αλλά και το εμβληματικό μπιάνκο σήμα κατατεθέν της κουζίνας της Cookoovaya, απολαμβάνονται με την ιδανικότερη θέα των Κυκλάδων. Ο chef - patron Περικλής Κοσκινάς και η ομάδα του μας περιμένουν στην Αντίπαρο από τις 7 Ιουνίου σε έναν χώρο με ειλικρινή φροντίδα, έτοιμο να τον αισθανθούμε δικό μας και να συνδεθούμε με τους αγαπημένους μας πάνω από αληθινές γεύσεις. Απλά, λιτά και ουσιαστικά.

Vassilainas_006.jpg

Το Vassilenas Blue αλλάζει «σπίτι»

Μένουμε στην Αντίπαρο και στις κορυφαίες ελληνικές γεύσεις, αυτή τη φορά στο νέο location του Vassilenas Blue πάνω στη θάλασσα. Το αγαπημένο αθηναϊκό εστιατόριο λοιπόν μετακόμισε σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού, στο φιλόξενο και πανέμορφο Kouros Village Hotel, με τη θέα του να απλώνεται σε όλο το γραφικό σαν ζωγραφιά λιμάνι. Εκεί σε μία από τις πιο προνομιακές «αυλές/βεράντες» της Αντιπάρου, με την εντυπωσιακή πισίνα του ξενοδοχείου από τη μία και τη θάλασσα από την άλλη, το Vassilenas Blue ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του.

ATK_6832.jpg

Στο ξενοδοχείο Kouros Village, εκεί που η Αντίπαρος ζει τον καλύτερό της εαυτό, δίπλα στην πόλη της αλλά όχι μέσα στη βοή της, μπροστά στη θάλασσα, το εστιατόριο Vassilenas Blue Antiparos ανοίγει τις πόρτες του από το πρωί με τον σεφ Βασίλη Παπαδόπουλο να φροντίζει για το λαχταριστό «χειροποίητο» και αυθεντικό πρωινό, που ακολουθείται από το brunch με τα ολόφρεσκα αυγά και τα προζυμένια ψωμιά, αλλά και τις ποικίλες gluten free και vegie προτάσεις, για να φθάσουμε ασφαλώς στις μεγάλες στιγμές του ψαριού και της αληθινής μαγειρικής. Εννοείται πως τα cocktails δεν λείπουν από την εξίσωσή, ενώ ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος τα απολαμβάνουμε με το πιο όμορφο φόντο.

ATK_8475.jpg

Και στην Αντίπαρο, πάντως, η zero waste λογική θα είναι και πάλι παρούσα. Η πρακτική που τηρούσε με τον δικό του τρόπο ο ιδρυτής του αθηναϊκού εστιατορίου πριν 100 χρόνια, διαμορφώνεται πλέον από τον Θανάση Βασίλαινα με σχεδιασμό του σεφ Μανώλη Γαρνέλη στη μοναδική Ηead-to-Tail εμπειρία, που αξιοποιεί κάθε πολύτιμο κομμάτι του ψαριού. «Πανδαισία» γεύσεων μα και έκπληξης αφού ποτέ δεν ξέρεις με ποιο φρέσκο ψάρι θα καταπιαστούν και πώς ακριβώς θα το διαχειριστούν οι masters του. Στα must-order η διάσημη ταραμοσαλάτα, το ιδιαίτερο αυγό, το τραγουδιστό γιουβέτσι γαρίδας, οι νέες χρωματιστές σαλάτες και πολλά ακόμη.

Papaioannou-Restaurants_02.jpg

Ο Παπαϊωάννου πάει Μύκονο

Αυτό το καλοκαίρι, το εστιατόριο Παπαϊωάννου ταξιδεύει εκτός Αθηνών, αποκτώντας ένα νέο σπίτι στη Μύκονο, στην παραλία του Αγίου Στέφανου. Το Παπαϊωάννου Μύκονος σε συνεργασία με την Doğuş Group, κορυφαίο όμιλο παγκοσμίως στον κλάδο της φιλοξενίας και συνιδιοκτήτρια διεθνών brands, όπως τα Zuma, Coya, Amazonico, θα υποδέχεται τους επισκέπτες του σε μια από τις πιο exclusive τοποθεσίες του νησιού με θέα στο μαγικό ηλιοβασίλεμα, εκφράζοντας την ελληνική παράδοση και εστιάζοντας σε κλασικά ελληνικά υλικά, όπως το ελαιόλαδο, τα φρέσκα λαχανικά, τα αρωματικά βότανα και, φυσικά, τα θαλασσινά, που αποτελούν τον πυρήνα του μενού και της φιλοσοφίας του.

Papaioannou-Restaurants_03.jpg

Γνωστός για την αγάπη του στα φρέσκα ψάρια, ο executive chef και ιδρυτής του εστιατορίου, Γιώργος Παπαϊωάννου, προμηθεύεται μόνο υψηλής ποιότητας υλικά και έχει άρρηκτους δεσμούς με ντόπιους ψαράδες, με τους οποίους συνεργάζεται εδώ και χρόνια. Οι signature προτάσεις περιλαμβάνουν μια ποικιλία από ωμά πιάτα, όπως tartare, ceviche και crudo, καλαμάρια στη σχάρα και σφυρίδα στον ατμό, επιλογές ζυμαρικών με θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού κριθαρότου με καραβίδες, αλλά και τη θρυλική ταραμοσαλάτα. Το μενού της Μυκόνου θα προσφέρει, επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του εστιατορίου, πιάτα με βάση το κρέας, όπως Black Angus Beef Tenderloin και Tomahawk Steak, με στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες των διεθνών επισκεπτών.

George-Papaioannou.jpg

Στο τιμόνι του σχεδιασμού του Παπαϊωάννου Μύκονος βρίσκεται το Stones & Walls, ένα από τα διασημότερα interior design studio της Αθήνας, που μεταξύ άλλων έχει επιμεληθεί τα Nobu Hotel Santorini, Beefbar Mykonos και Παπαϊωάννου Κηφισιά. Οι εσωτερικοί χώροι του εστιατορίου, διαμορφωμένοι σε τρία επίπεδα, χαρακτηρίζονται από καθαρές γραμμές και σύγχρονο σχεδιασμό, παραμένοντας πιστοί στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του νησιού και ενσωματώνοντας τις χαρακτηριστικές αποχρώσεις του λευκού και του γαλάζιου.

1000000918.jpg

Ο Ασημάκης Χανιώτης στη Κεφαλονιά

Υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ Ασημάκη Χανιώτη, το ολοκαίνουργο εστιατόριο Térre Mouikis στο Αργοστόλι υπόσχεται ένα ταξίδι στα αληθινά χρώματα και αρώματα της Κεφαλονιάς. Τοπικά υλικά της εποχής, σεβασμός στη επτανησιακή γαστρονομική ιστορία, ένας επικεφαλής σεφ από το hall of fame της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής και ένα περιβάλλον, όπου η αριστοκρατική αύρα του παρελθόντος παντρεύεται με τη σύγχρονη αστική αισθητική.

1000000922.jpg

Εδώ δοκιμάζουμε ιδιαίτερα γαστρονομικά πιάτα, όπως η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα μιλφέιγ, οι σουπιές τσιγαρίδια, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά (και με χαβιάρι), η παραδοσιακή ριγανάδα ή το παρφέ γιαουρτιού με μάντολες. Κάθε μία πρόταση από το μενού εκτελείται από την ταλαντούχα σεφ Γιώνα Χαϊνταράι και αντανακλά το πλούσιο terroir του νησιού.

1000000928.jpg

Μία εσωτερική κατάφυτη αυλή και μία υπερυψωμένη βεράντα μας καλωσορίζουν σε μία απαράμιλλη γευστική εμπειρία, ενώ το περιβάλλον αντανακλά τα χρώματα της γης σε όλες τις εκδοχές και εποχές της, αναφορές - υπαινιγμοί στο κομψό αρχιτεκτονικό παρελθόν της περιοχής και μοντέρνα στοιχεία επίπλωσης και διακόσμησης που αποδίδουν στο έπακρο την απαιτούμενη σύγχρονη μητροπολιτική αίσθηση.

NOuS-Santorini-ELIO'S-Carne-Cruda-Piemontese.jpg

Αέρας Νέας Υόρκης στη Σαντορίνη

Το Elio’s επιστρέφει στο NOŪS Santorini και υπόσχεται μια ιδιαίτερη εμπειρία φαγητού που συνδυάζει την cool ατμόσφαιρα μιας νεοϋορκέζικης τρατορίας με την κλασική ιταλική κουζίνα και τα εξαιρετικά τοπικά υλικά της Σαντορίνης και των Κυκλάδων. Το ουσιαστικά Italian American Chophouse σχεδιάστηκε από την Green Garlic Studios και τον Άρη Βεζενέ. Στο μενού μπορεί κανείς να βρει πιάτα που ξυπνούν μνήμες, από τα κλασικά antipasti και τα πιάτα με ζυμαρικά έως τις old time favourite επιλογές, όπως το μοσχάρι saltimbocca και το κοτόπουλο cacciatore.

NOuS-Santorini-ELIO'S-Cocktail.jpg

Η προσεκτικά δομημένη λίστα κρασιών του Elio's συμπληρώνει την εμπειρία του φαγητού, προτείνοντας επιλογές που αντιπροσωπεύουν τις κυριότερες περιοχές της Ιταλίας και της Ελλάδας. Στο μπαρ, απολαμβάνουμε signature cocktails αλλά και πολλά classics, καθώς και εξαιρετικά αποστάγματα. Οι μουσικές επιλογές είναι εναρμονισμένες με το ύφος των ιταλικών τρατοριών της Νέας Υόρκης, με κομμάτια από τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70.

NOuS-Santorini-ELIO'S-Italian-American-Chophouse.jpg

Από την ήσυχη – σχεδόν privé – βεράντα του Elio’s η θέα στην πισίνα του ξενοδοχείου και τη θάλασσα είναι μαγευτική και στους εσωτερικούς χώρους κυριαρχούν τα φυσικά υλικά όπως το ξύλο και το μάρμαρο σε αποχρώσεις που φέρνουν στο νου τις διάσημες παραλίες της Σαντορίνης. Ένα αμερικανοιταλικό concept λοιπόν με την εμβληματική υπογραφή του Άρη Βεζενέ μας περιμένει στο νησί του ηφαιστείου και εμείς λέμε «ναι» από την πρώτη στιγμή.

DSC_9257.jpg

Ο Μιχάλης Μάρθας στο Anhydrous

Παραμένουμε στο νησί του ηφαιστείου και στις γευστικές εμπειρίες που προσφέρονται στα διάσημα οινοποιεία του. Φέτος λοιπόν το οινοποιείο Anhydrous λανσάρει ένα νέο μενού με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Μιχάλη Μάρθα γνωστού για την ιδιαίτερη αγάπη του στη θαλασσινή κουζίνα και τα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα. Με εμπειρία σε σημαντικά εστιατόρια του εξωτερικού και της Ελλάδας έχει αποκτήσει τη δική του ταυτότητα, αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που επιλέγει.

DSC_8240.jpg

Για το εστιατόριο του οινοποιείου Anhydrous ο σεφ δημιούργησε ένα μενού με έμπνευση από τη Σαντορίνη και την κουζίνα του Αιγαίου με γεύσεις που συνδυάζονται αρμονικά με τα κρασιά του οινοποιείου και φυσικά το μοναδικό terroir του νησιού. Έτσι ακριβώς όπως είχε ονειρευτεί ο οινοποιός Απόστολος Μούντριχας όταν αποφάσισε το 2012 να οινοποιήσει Ασύρτικο στη Σαντορίνη κάνοντας πράξη το όραμά του να προσφέρει μια ολοκληρωμένη οινική και γευστική εμπειρία στους επισκέπτες του νησιού μέσω του οινοποιείου του.

DSC_9143.jpg

Φέτος το εστιατόριο του Anhydrous Winery έχει δημιουργήσει ένα μενού a la carte, καθώς και τρία degustation μενού γευσιγνωσίας με βάση την κυκλαδίτικη γαστρονομική παράδοση και στόχο να συνδυάσει και αναδείξει επιλεγμένα κρασιά του οινοποιείου. Tα degustation menu έχουν διαμορφωθεί με βάση το σχεδιασμό του λογότυπου του οινοποιείου. Τα στοιχεία της φύσης όπως η Γη, το Ηφαίστειο και η Θάλασσα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία των μενού Terra, Volcano και Mare.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ