ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το «Hitler and the Nazis: Evil on Trial» εξηγεί το Ολοκαύτωμα στην Gen Z

Το «Hitler and the Nazis: Evil on Trial» εξηγεί το Ολοκαύτωμα στην Gen Z

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ του Netflix, «Hitler and the Nazis: Evil on Trial».

Netflix

Παρά τα αμέτρητα ντοκιμαντέρ, ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και βιβλία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 63% των millennials και της Gen Z δεν γνωρίζουν ότι 6 εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με έρευνα του 2020 που διεξήχθη από τη Διάσκεψη για τις εβραϊκές υλικές αξιώσεις κατά της Γερμανίας.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 48% δεν μπορούσε να κατονομάσει ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή ένα γκέτο.

Το Netflix φαίνεται να θέλει να το αλλάξει αυτό με το «Hitler and the Nazis: Evil on Trial», ένα φιλόδοξο νέο ντοκιμαντέρ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που απευθύνεται σε νεότερο κοινό. Σε έξι επεισόδια, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία και τα σημαντικά ορόσημα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ενώ το ντοκιμαντέρ καλύπτει πολλά ήδη γνωστά ζητήματα, στόχος του είναι να αφηγηθεί την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με έναν νέο ελκυστικό τρόπο για το νεότερο κοινό. Για παράδειγμα, εκτός από συνεντεύξεις με ακαδημαϊκούς και αρχειακό υλικό που είναι χαρακτηριστικό των ντοκιμαντέρ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, περιλαμβάνει ηθοποιούς που αναδημιουργούν βασικές στιγμές της ιστορίας του πολέμου, δίνοντας στη σειρά την αίσθηση βωβής ταινίας.

Η προσωπική ιστορία του Χίτλερ απεικονίζει την εικόνα κάποιου που ήθελε να γίνει διάσημος από πολύ νεαρή ηλικία. Γεννημένος στην Αυστρία, ονειρευόταν να γίνει καλλιτέχνης. Αλλά απορρίφθηκε από το κορυφαίο ινστιτούτο καλών τεχνών της Βιέννης επειδή μπορούσε να ζωγραφίσει μόνο τοπία και δεν μπορούσε να ζωγραφίσει ανθρώπους πολύ καλά.

Η κοσμοθεωρία του διαμορφώθηκε κατηγορώντας άλλους ανθρώπους για την ατυχία του και τον λυσσασμένο αντισημιτισμό που υπήρχε στη Βιέννη εκείνη την εποχή.

Η σειρά επωφελείται επίσης πολύ από την εξάρτησή της στα κείμενα του αείμνηστου William L. Shirer, ενός από τους λίγους Αμερικανούς ανταποκριτές που έκανε ρεπορτάζ από τη Γερμανία κατά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και στα πρώτα στάδια του πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ