ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πώς θα φωτογραφίσετε στις διακοπές σας, για να αισθανθείτε καλύτερα!

Αν είστε από αυτούς που θεωρούν ότι το να τραβούν πολυάριθμες φωτογραφίες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους -και όχι μόνο- έχει ως αποτέλεσμα να χαλάει η συνολική εμπειρία, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Και ενδεχομένως να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε περισσότερο την κάμερα του smartphone σας ή τη φωτογραφική μηχανή σας κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Ο λόγος είναι μία μελέτη που πραγματοποίησε μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) με τη συμμετοχή 2000 ατόμων έδειξε ότι όταν τραβάμε φωτογραφίες αισθανόμαστε καλύτερα! Ιδίως όταν τραβάμε φωτογραφίες για κάτι που μας ευχαριστεί όπως είναι οι διακοπές, μία βόλτα στο μουσείο ή απλά την ώρα του φαγητού. Η μελέτη έγινε με αφορμή το γεγονός ότι η αύξηση της δημοτικότητας των smartphones και των social media έχει ως αποτέλεσμα μόνο στο Facebook να δημοσιεύονται ημερησίως δύο δισ. φωτογραφίες (!), ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές του USC, το 2017 εκτιμάται ότι θα τραβήξουμε πάνω από 1,3 τρισ. φωτογραφίες!

Η μελέτη πραγματοποίησε εννέα πειράματα εντός και εκτός εργαστηρίου με διάφορα θέματα και ρωτώντας τους συμμετέχοντες πως αισθάνονται μετά τη λήψη μίας φωτογραφίας αλλά και για το αισθάνονται αν δεν τράβηξαν μία φωτογραφία. Το συμπέρασμα ήταν ότι αισθάνθηκαν πολύ καλύτερα όποτε τραβούσαν φωτογραφίες.

Βέβαια, στην εντυπωσιακή άνοδο της χρήσης των καμερών έχουν συνεισφέρει και η βελτίωση που υπάρχει στις συσκευές που χρησιμοποιούνται για φωτογραφίσεις και ειδικά για τις πιο απλές, ερασιτεχνικές λήψεις. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν smartphones όπως το Samsung Galaxy S7, το Huawei P9 ή το Sony Xperia X, οι κάμερες των οποίων δίνουν τη δυνατότητα για εξαιρετικές φωτογραφίες ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως είναι τη νύχτα. Αυτού του είδους τα smartphones έρχονται διαθέτοντας διπλούς φακούς αλλά και εργαλεία και εφαρμογές που επιτρέπουν τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των φωτογραφιών. Και το αποτέλεσμα που έχει ο χρήστης στα χέρια του είναι τόσο υψηλής ποιότητας που τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα για το τι φωτογράφισε, όπως, βέβαια, βοηθά και στο να διατηρεί τις καλύτερες δυνατές αναμνήσεις από τις διακοπές του ή από άλλες ευχάριστες στιγμές της ζωής του που έσπευσε να φωτογραφίσει.

Σημειωτέον πως πλέον και τα μικρότερης αξίας smartphones ενσωματώνουν κάμερες με δυνατότητα για λήψη εξαιρετικών φωτογραφιών, κάτι που μπορείτε να δείτε και μόνοι σας αρκεί να επισκεφθείτε τα καταστήματα μίας αλυσίδας προϊόντων τεχνολογίας, όπως, για παράδειγμα, τα Public, όπου τα smartphones είναι διαθέσιμα για να τα δοκιμάσετε. Βέβαια, σε καταστήματα όπως το Public έχει τη δυνατότητα να βρείτε και «κλασικές» φωτογραφικές μηχανές, όπως είναι, για παράδειγμα, τα μοντέλα της Leica, τα οποία θυμίζουν λιγότερο παλαιότερες εποχές, αλλά προσφέρουν κορυφαία ποιότητα φωτογραφίας. Όπως επίσης μπορείτε να βρείτε και φωτογραφικές μηχανές, όπως αυτές της Polaroid, που σας επιτρέπουν να εκτυπώνετε κυριολεκτικά στη στιγμή τις φωτογραφίες που μόλις τραβήξατε!

8 tips για να βγάλεις τη σωστή φωτογραφία με το κινητό σου

Δεν σας υποσχόμαστε ότι θα γίνετε breson της φωτογραφίας κινητών αλλά με δυο tip ίσως έχετε πλέον στις βιβλιοθήκες σας μερικές... λιγότερες υπό φωτισμένες η καμένες εικόνες. Αρχικά, φίλε αναγνώστη, πρέπει να καταλάβεις ότι όσο και αν πλήρωσες για το smartphone σου, όσα megapixel κι αν λέει ότι έχει η κάμερα, δεν θα έχεις ποτέ τις δυνατότητες μιας dslr. Η νέα τεχνολογία στα κινητά, ωστόσο, σου δίνει άπειρες δυνατότητες και επιλογές για όμορφες εικόνες που να φυλακίζουν για πάντα εκείνη την αξέχαστη παραλία στην Ανάφη η ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα στην Κουρούτα ή ακόμα περισσότερο μια σέλφι με τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη...

1. Διαβάζουμε το φως

Φωτογραφία σημαίνει φως! Όσο κι αν σου άρεσε εκείνη η χρωματιστή βαρκούλα στην παραλία, αν έχει λάθος φωτισμό δεν πρόσκειται ποτέ να το αλλάξεις αυτό... Οπότε, επιλέγεις τα σημεία που θα φωτογραφίζεις να τα λούζει το φως και να μην έχουν σκιερά μέρη. Αν η φίλη σου, για παράδειγμα, φοράει ένα μεγάλο ψάθινο καπέλο, καλό θα ήταν να της πεις να σηκώσει το κεφάλι της για να τη φωτίσει ο ήλιος, αλλιώς θα έχεις ένα σκοτεινό πρόσωπο. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε εδώ, είναι ότι θέλουμε ήλιο ή σκιά, ο συνδυασμός είναι που κάνει έντονες αντιθέσεις και χάνουμε σημεία της εικόνας.

2. Spot φωτομέτρηση

Εδώ θα σου πω ότι υπάρχει μια ωραία λειτουργία, η σποτ φωτομέτρηση. Στα νέα spartphone πατάς πάνω στην οθόνη επάνω στο σκοτεινό πρόσωπο και σου βγάζει έναν «ήλιο» με έναν κέρσορα. Ανεβάζεις τον κέρσορα και στην ουσία φωτίζεις τη σκοτειν περιοχή. Αυτό κάνει τα σκοτεινά φωτεινά και τα φωτεινά ακόμα πιο φωτεινά. Κράτησε μια ισορροπία, ώστε να μην κάψεις το φόντο. Το ίδιο γίνεται και αν έχεις σκοτεινό φόντο και πολύ φωτισμένο πρώτο πλάνο. Απλά πατάς πάνω στη φωτισμένη περιοχή και η μηχανή αυτόματα το φέρνει στα επίπεδα που χρειάζεται για να μην είναι καμένο. Την επιλογή του κέρσορα την προτείνω για να έχετε εσείς τον έλεγχο.

3. Η τέλεια selfie στο σκοτάδι

Αν δεν έχεις κινητό που να διαθέτει φλας για selfies, πάρε ένα δεύτερο κινητό και φώτισε τα πρόσωπά σας ενώ κάποιος άλλος θα τραβάει τη selfie. Κάπως έτσι θα έχεις φωτισμένη selfie σε σκοτεινά μέρη. Επίσης υπάρχουν gadget σελφοφλάς, τα οποία τοποθετείς στη θύρα φόρτισης του κινητού και φωτίζουν τις σκοτεινές σας selfies.

4. Πειραματίσου με τα gadget

Υπάρχουν στην αγορά δεκάδες σετ φακών τα οποία μπορούν να μπουστάρουν την απόδοση του κινητού σου ως φωτογραφική μηχανή και να σου δώσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε όλη τη γκάμα (ευρυγώνιες και ζουμ λήψεις).

5. Οριζόντιο κάδρο

Ένας νόμος που υπάρχει στα μεγάλα πρακτορεία είναι ότι ποτέ δεν φωτογραφίζουμε κάθετα κάδρα. Αν και μπορείς να κανείς όμορφες κάθετες συνθέσεις το οριζόντιο πάντα κερδίζει το μάτι. Τα κάθετα προτείνονται κυρίως για πορτρέτα. Αφιέρωσε χρόνο στην εικόνα πριν τη λήψη και φτιάξε μια ισορροπημένη σύνθεση.

6. Less is more

Δεν χρειάζεται ότι βλέπει το μάτι σου να υπάρχει μέσα στο καρέ, απομόνωσε και σύνθεσε ώστε να είναι πιο ευανάγνωστη η εικόνα σου. Λειτούργησε αφαιρετικά και τα αποτελέσματα θα σε ανταμείψουν.

7. Do it underwater

Με λίγα χρήματα μπορείς να αγοράσεις μια υποβρύχια θήκη για το κινητό σου και να έχεις λήψεις κάτω από το νερό καλύτερες ακόμα και από πανάκριβες action cams.

Last but not least

8. H σωστή χρήση του φλας

Υπάρχουν στιγμές που εμείς οι φωτογράφοι χτυπάμε άπειρα face palm όταν βλέπουμε κάποιον να προσπαθεί να φωτογραφίσει ένα νυχτερινό τοπίο χρησιμοποιώντας το φλάς του κινητού. Όταν φωτογραφίζετε ένα νυχτερινό τοπίο βάλτε το κινητό στη νυχτερινή λήψη, σταθεροποιήστε το κάπου και αν γίνεται ενεργοποιήστε την αντίστροφη μέτρηση έτσι ώστε να μην το κουνήσετε κατά τη διάρκεια πατήματος του κουμπιού. Όταν έχετε να φωτογραφίσετε ένα πρόσωπο ενεργοποιήστε το αλλά και πάλι μην περιμένετε να έχετε την εικόνα σας το σκοτεινό τοπίο από πίσω φωτεινό. Οι παραπάνω συμβουλές είναι για τοπία που έχει ήδη σκοτεινιάσει. Αν υπάρχει έστω φως δύσης πίσω, κάντε το όπως το κάνατε, φλασάκι κι άγιος ο Θεός!

Δεν θα κάνουμε μάθημα φωτογραφίας δυο tip είπαμε... Να είστε αυθόρμητοι και να κυνηγάτε τη στιγμή. Αυτή είναι η συμβουλή για την τέλεια φωτογραφία. Να προσέχετε και να μην φτάνετε σε ακρότητες.

Τωρα που μάθατε πώς να βγάζετε ωραίες φωτογραφίες με το κινητό σας στείλτε στο CNN Greece μέσα από την νέα υπηρεσία icontact όπου μπορείτε να δείξετε τι σας εντυπωσίασε, ενόχλησε, ξάφνιασε, εξέπληξε, έθλιψε...

Καλές διακοπές με πολλές τρελές λήψεις που θα σας θυμίζουν για πάντα το άρωμα που είχαν οι διακοπές σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης