ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σκάρλετ Γιόχανσον: Δηλώνει σοκαρισμένη και θυμωμένη με chatbot που μιμείται την φωνή της

Σκάρλετ Γιόχανσον: Δηλώνει σοκαρισμένη και θυμωμένη με chatbot που μιμείται την φωνή της

Η Σκάρλετ Γιόχανσον

AP Photo/John Locher

«Σοκαρισμένη» και «θυμωμένη» με την εταιρεία OpenAI, που κυκλοφόρησε ένα chatbot με μια «παρόμοια» φωνή με τη δική της, δήλωσε η ηθοποιός, Σκάρλετ Γιόχανσον.

Η ηθοποιός σε δημόσια δήλωσή της είπε ότι είχε απορρίψει μια προσπάθεια της εταιρείας να την προσεγγίσει με σκοπό να χρησιμοποιήσει την φωνή της για το νέο chatbot που ήθελε να δημιουργήσει, το οποίο διαβάζει δυνατά κείμενο στους χρήστες.

Το chatbot αυτό, που ονομάζεται Sky, έκανε το ντεμπούτο του την περασμένη εβδομάδα, με διάφορους να συγκρίνουν τη φωνή του chatbot και της Γιόχανσον στην ταινία Her του 2013.

Το OpenAI σε σχετική του ανακοίνωση τη Δευτέρα (20/5) ανέφερε ότι θα αφαιρέσει τη φωνή, αλλά επέμεινε ότι δεν σκόπευε να δημιουργήσει μια «απομίμηση» της σταρ.

Ωστόσο, ο Γιόχανσον κατηγόρησε την εταιρεία και τον ιδρυτή της Σαμ Άλτμαν ότι αντιγράφουν σκόπιμα τη φωνή της.

«Όταν άκουσα το νέο chatbot που κυκλοφόρησε, σοκαρίστηκα».

«Ο κ. Άλτμαν υπαινίχθηκε μάλιστα ότι η ομοιότητα ήταν σκόπιμη, γράφοντας στο Twitter την λέξη «Her», που θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ήταν μια αναφορά στην ταινία στην οποία υποδύθηκα τη Σαμάνθα».

Η ηθοποιός είπε ότι αρχικά είχε δεχθεί πρόταση από τον κ. Άλτμαν να «ενσαρκώσει» τη φωνή της για το νέο chatbot τον Σεπτέμβριο.

Είπε, δε, ότι έχει στείλει δύο νομικές επιστολές στην εταιρεία, για να διαπιστώσει πώς δημιουργήθηκε η φωνή του chatbot.

«Σε μια εποχή που όλοι παλεύουμε με τα deepfakes και την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, της δουλειάς μας, της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που αξίζουν απόλυτη σαφήνεια» έγραψε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ