ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Eurovision 2024: Με μια «Ζαριά» η Μαρίνα Σάττι πέρασε στον τελικό - Οι πρώτες δηλώσεις της

Eurovision 2024: Με μια «Ζαριά» η Μαρίνα Σάττι πέρασε στον τελικό - Οι πρώτες δηλώσεις της

Η Μαρίνα Σάττι 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το «ZARI» ήταν ανάμεσα στις χώρες που απέσπασαν μία θέση για τον Τελικό της Eurovision 2024, την μεγάλη «γιορτή» της μουσικής που θα διεξαχθεί το Σάββατο 11 Μαΐου, στο Μάλμε, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας.

Η Σάττι ξεσήκωσε τα πλήθη στο Μάλμο Αρένα, «νικώντας» την φαρυγγίτιδα και τον υψηλό πυρετό που την ταλαιπωρούσε και απέσπασε ένα δυνατό χειροκρότημα από το κοινό, το οποίο χόρευε στους ρυθμούς του τραγουδιού.

Οι υπόλοιπες χώρες που θα βρεθούν μαζί με την χώρα μας είναι η Λετονία η Αυστρία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Ισραήλ, η Εσθονία, η Ελβετία, η Γεωργία και η Αρμενία.

H «Number one» Έλενα Παπαρίζου πραγματοποίησε μία μοναδική εμφάνιση στην σκηνή του Μάλμε ντυμένη με μία ολόσωμη δημιουργία δια χειρός Βρεττού Βρεττάκου διακοσμημένη με 1.000.000 κρύσταλλα, σχεδόν 20 χρόνια από την πρωτιά που χάρισε στην Ελλάδα.

Μαζί της η Τουρκάλα τραγουδίστρια και συνθέτρια Σερτάμπ Ερενέρ (Sertab Erener) και η Σουηδή καλλιτέχνις Σαρλότε Περέλι (Charlotte Perrelli).

Οι πρώτες δηλώσεις της Μαρίνας

«Αυτό που κάνουμε εδώ είναι πιο αγχωτικό από το να είσαι επάνω στη σκηνή, νιώθω ότι πρέπει να πω κάτι έξυπνο. Νιώθω αγχωμένη αλλά και ενθουσιασμένη ταυτόχρονα για το τι πρόκειται να συμβεί. Εάν μας είδατε στα παρασκήνια, χορεύαμε σαν τρελοί. Θα βρούμε τον χρόνο να αποφορτιστούμε», ανέφερε αρχικά η Μαρίνα Σάττι στη συνέντευξη Τύπου των 10 χωρών που προκρίθηκαν.

Σε ερώτηση που της έκανε η Τούρκος δημοσιογράφος είπε: «Αυτό είναι αλήθεια, αγαπάμε την Τουρκία. Είχα έναν δάσκαλο που μου μάθαινε τραγούδια από την Ανατολή, από την Τουρκία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν… και αναρωτιόμουν πώς γίνεται να έχον τόσες ομοιότητες με την ελληνική μουσική. Και τότε ο δάσκαλος μου είπε κάτι που δεν θα το ξεχάσω: ότι η ηλικία αυτών των πολιτισμών είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των συνόρων ανάμεσα στις χώρες αυτές».

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να εμφανιστούμε με τον τρόπο μας, τη γλώσσα μας και να μοιραστούμε τον πολιτισμό και τους χορούς μας. Χαιρόμαστε που η Ευρώπη χόρεψε μαζί μας», τόνισε η Μαρίνα Σάττι και πρόσθεσε ότι «το τραγούδι δεν έχει τουριστική χροιά αλλά το βίντεο κλιπ έχει. Θέλαμε να δείξουμε με χιούμορ τα στερεότυπα που κυριαρχούν γύρω από την εικόνα της Ελλάδας. Για μένα είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία που βρίσκομαι εδώ για να αναδείξω και την άλλη μας πλευρά».

Τη μουσική του τραγουδιού, που παντρεύει σύγχρονα, παραδοσιακά και έθνικ στοιχεία, συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister.

Creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Τι δείχνουν τα στοιχήματα για τον τελικό

Στην πρώτη δεκάδα για τον τελικό της Eurovision κατέτασαν την Μαρίνα Σάττι, με το «Zari» τα τελευταία προγνωστικά, λίγο πριν τον ημιτελικό.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Κροατία θεωρείται φαβορί με το «Ram tim tagi dim», στην δεύτερη θέση ακολουθεί η Ελβετία με το «The Code», στην τρίτη η Ουκρανία με το «Teresa & Maria».

Η Ελλάδα εμφανίζεται στην ένατη θέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ