ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όταν τα θαλασσινά συνάντησαν το Ασύρτικο γεννήθηκε η κορυφαία pairing εμπειρία

Όταν τα θαλασσινά συνάντησαν το Ασύρτικο γεννήθηκε η κορυφαία pairing εμπειρία

Ένα ιδιαίτερο ψαροφαγικό εστιατόριο στο Νέο Ηράκλειο σερβίρει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά απευθείας από τη διαδραστική μαρμάρινη ψαριέρα του και τα ταιριάζει με τα καλύτερα κρασιά.

Γράφει η Νέλλη Καλαμαρά

Μία Δευτέρα βράδυ, αμέσως μετά το γραφείο, υπήρχε έντονη διάθεση για μία χαλαρή βραδιά με καλό φαγητό και ωραίο κρασί, ώστε να ξεκινήσει καλά η εβδομάδα. Οι ιδέες πολλές, αλλά όλοι θέλαμε κάτι διαφορετικό, κάτι λίγο off-the-beaten-track, και σίγουρα κάτι ανάλαφρο και κάπως fun. Έτσι όταν κάποιος πρότεινε το Αφρόψαρο στο Νέο Ηράκλειο, η ομοφωνία ήταν δεδομένη, αφού το ανατρεπτικό ψαροφαγικό αυτό στέκι φημίζεται για την ολόφρεσκη πρώτη ύλη του, τη δημιουργική διάθεση της κουζίνας του, αλλά και για τη μεγάλη συλλογή από ετικέτες τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς αμπελώνα, που το έμπειρο προσωπικό ξέρει να ταιριάζει αριστοτεχνικά με τις γεύσεις της παραγγελίας σου. «Θαλασσινά και Ασύρτικο Σαντορίνης», σκέφτηκα και αμέσως ακολούθησα χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Δευτέρα βράδυ λοιπόν και μαγαζί ήταν γεμάτο, αφού εμείς βρήκαμε το τελευταίο τραπέζι ανάμεσα σε ευδιάθετες παρέες φίλων, μοντέρνες οικογένειες αλλά και μερικά επαγγελματικά τραπέζια που συζητούσαν σε χαλαρό κλίμα. Στην όμορφη γειτονιά του Νέου Ηρακλείου με τα χαμηλά της σπίτια δίπλα στις πολυκατοικίες και τα δέντρα στη σειρά, παράλληλα με τις γραμμές του ηλεκτρικού, ο χώρος με την πρώτη ματιά δεν σου θυμίζει και τόσο ψαροεστιατόριο. Αλλά με το που περνάς την πόρτα και βλέπεις τη μαρμάρινη ψαριέρα με τα καλούδια της ημέρας με τα ταμπελάκια τους –«οι πιο όμορφες σφυρίδες, ροφοί κούκλοι»- στον πάγο, τα οποία αξιοποιούνται από κεφάλι ως την ουρά (head to tail) σε διαφορετικές παρασκευές, όπως sashimi, αχνιστά, ψητά, τηγανητά, μαγειρευτά, μαζί με τα πολλά θαλασσινά πιάτα που πάνε κι έρχονται στην όμορφη σάλα, μπαίνεις αμέσως στο κλίμα.

Όταν πήραμε το μενού στα χέρια μας, όλοι άρχισαν να κοιτούν τα πιάτα και να μπαίνουν σε διλήμματα ανάμεσα σε ωμά και ζεστά, θαλασσινά και ψαρικά, εγώ όμως είπα να μην ασχοληθώ τόσο με αυτό, όσο με την εκτενή λίστα των κρασιών. Το μάτι μου φυσικά έπεσε κατευθείαν στον ελληνικό αμπελώνα και εκεί εντόπισα μία Καλλίστη Reserve Boutari. «Παραγγείλτε ό,τι θέλετε, εγώ κανένα θέμα. Αλλά το κρασί θα το επιλέξω εγώ, αν δεν σας πειράζει», είπα χαριτωμένα, γιατί ήξερα πως η επιλογή μου θα με βγάλει ασπροπρόσωπη. Η Καλλίστη Reserve Boutari αποτελεί την κορυφαία εκδοχή της ποικιλίας Ασύρτικο σε βαρέλι, καθώς το Ασύρτικο είναι από τις ελάχιστες λευκές ποικιλίες που παλαιώνουν όμορφα, στρογγυλεύουν και ξεδιπλώνουν στο βαρέλι όλα τους τα χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα ρίχνουν τους τόνους από άποψη οξύτητας, δημιουργώντας τελικά ένα υπέροχο κρασί. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης ετικέτας τώρα, το οινοποιείο Boutari, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες δυνατότητες της ποικιλίας Ασύρτικο, εφάρμοσαν καινούργιες μεθόδους οινοποίησης, πρωτοπορώντας για ακόμη μία φορά και δημιουργώντας ένα εξαιρετικό λευκό κρασί παλαίωσης με πολύπλοκο χαρακτήρα και έντονη αρωματική επίγευση.

Η Καλλίστη Reserve Boutari στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων σχεδόν με όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε, και ήταν πολλά, αλλά εκεί που πραγματικά ανέδειξε στην εντέλεια όλα της τα χαρακτηριστικά ήταν στο ταίριασμα με το ολόφρεσκο Ταρτάρ με γαρίδες Κοιλάδος μαριναρισμένες σε σόγια και yuzu, με ξύσματα εσπεριδοειδών, φρούτα του δάσους και μαγιονέζα με μελάνι σουπιάς. Το πλούσιο και λιπαρό αυτό κρασί με την άρτια δομή και την έντονη οξύτητα ήρθε και έδεσε τέλεια με την citrusy μαρινάδα των γαρίδων, αγκαλιάζοντας ταυτόχρονα τη λιπαρότητα της μαγιονέζας. A match made in heaven, τολμώ να πω, που κανένας λάτρης των σαντορινιών Ασύρτικων δεν πρέπει να χάσει!

Info: Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο, 2102723000

www.boutari.gr/ FB: @boutariwines/ Instagram: @boutariwines