ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Tetris» υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί της ταινίας έκλεψαν το έργο του

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Tetris» υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί της ταινίας έκλεψαν το έργο του
Ο συγγραφέας του βιβλίου «The Tetris Effect: The Game That Hypnotized the World» Νταν Άκερμαν instagram/ Dan Ackerman

Ο Νταν Άκερμαν συγγραφέας του βιβλίου «The Tetris Effect: The Game That Hypnotized the World» κατέθεσε αγωγή υποστηρίζοντας ότι ο τεχνολογικός γίγαντας Apple και η Tetris Co., παραγωγοί της νέας ταινίας του Τάρον Έτζερτον «Tetris» διασκεύασαν την ιστορία του χωρίς να ζητήσουν άδεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Post», ο 49χρονος Άκερμαν κατηγορεί την Apple και την Tetris Co. για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αθέμιτο ανταγωνισμό και παράνομη παρέμβαση στις επιχειρηματικές του σχέσεις.

Η ταινία «Tetris» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου SXSW στις 15 Μαρτίου.

Η ταινία αφηγείται το πώς ο Χενκ Ρότζερς, Ολλανδο-Αμερικανός επιχειρηματίας, κατάφερε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα για το παιχνίδι για την έκδοση του στο Nintendo Game Boy τη δεκαετία του 1980 - κάνοντας το παιχνίδι παζλ ένα από τα πιο γνωστά βιντεοπαιχνίδια σε όλο τον κόσμο.

Ο Άκερμαν υποστηρίζει ότι το 2016, έστειλε ένα προδημοσιευμένο αντίγραφο του βιβλίου του στην Tetris Co., η οποία αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια για την πνευματική ιδιοκτησία και φέρεται να απέτρεψε άλλους παραγωγούς που ενδιαφέρονταν για το πρότζεκτ.

Στη συνέχεια, όπως ο συγγραφέας δηλώνει, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Μάγια Ρότζερς -και αργότερα ο σεναριογράφος Νόα Πινκ- άρχισαν να αντιγράφουν το έργο του το 2017 και τον απείλησαν ότι θα τον μηνύσουν εάν επιχειρούσε να προωθήσει άλλες ταινίες ή τηλεοπτικά spinoff.

Ο Κέβιν Λαντάου, δικηγόρος του Άκερμαν δήλωσε στο Reuters ότι η αγωγή «στοχεύει να διορθώσει ένα λάθος και να εξασφαλίσει σεβασμό και δικαιοσύνη στο έργο, την επιμέλεια και την ιδιοκτησία κάποιου που δικαιούται τέτοιου είδους σεβασμό και αναγνώριση βάσει του νόμου».