Σας προβληματίζει η τεχνητή νοημοσύνη; Ταινίες για να νιώσετε καλύτερα (ή να φρικάρετε εντελώς)
Ανανεώθηκε:
Ανάλογα με το με ποιον μιλάτε, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είτε θα σώσει τον κόσμο είτε θα τον καταστρέψει.
Με το Χόλιγουντ να βρίσκεται εν μέσω μεγάλης απεργίας των σεναριογράφων, ένας από τους λόγους της οποίας είναι η ανησυχία τους για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, συγκεντρώσαμε μια λίστα με μερικές από τις ταινίες που μπορείτε να παρακολουθήσετε για να σας υπενθυμίσουν κάποια από τα θετικά στοιχεία, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους της τεχνολογίας.
«WALL-E»
Ας ξεκινήσουμε με μία επιλογή που συγκινεί. Αυτή η ταινία animation της Pixar από το 2008 συνδυάζει την επιστημονική φαντασία και τον ρομαντισμό για να αφηγηθεί την ιστορία ενός μοναχικού ρομπότ που η δουλειά του είναι να συλλέγει τα σκουπίδια στη Γη του 22ου αιώνα, η οποία έχει αποδεκατιστεί από τη ρύπανση και έχει ερημώσει. Στην πορεία ο WALL-E συναντά και ερωτεύεται ένα άλλο ρομπότ, σε μία feel-good ταινία για όλη την οικογένεια (που επίσης μας θυμίζει να στρέφουμε πιο συχνά το βλέμμα μακριά από τις οθόνες).
«Οι Μίτσελ και η Εξέγερση των Μηχανών»
Μιλώντας για διασκέδαση για όλη την οικογένεια, αυτή η ταινία κινουμένων σχεδίων του Netflix, παραγωγής 2021, έχει θέμα της μια δυσλειτουργική οικογένεια που προσπαθεί να σώσει τον κόσμο από μια επανάσταση των ρομπότ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο. Ο ορισμός της καλοκαιρινής ταινίας.
«Minority Report»
Εδώ τα πράγματα «σκοτεινιάζουν» λίγο. Αυτό το μπλοκμπάστερ του 2002, με σκηνοθέτη τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ, διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία μπορεί να προβλέψει τους φόνους προτού συμβούν και να συλλάβει τους δολοφόνους προτού γίνει η πράξη. Καλό δεν είναι αυτό; Ή μήπως όχι; Θα μπορούσε να ήταν καλό, αλλά… (η συνέχεια επί της οθόνης).
«The Matrix»
Μία από τις γνωστότερες και πιο αγαπητές ταινίες αυτής της λίστας, που το 1999 έδωσε το έναυσμα για μια σειρά ταινιών με πρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς ως προγραμματιστή υπολογιστών που γίνεται σωτήρας της ανθρωπότητας, σε έναν κόσμο όπου εν αγνοία μας κυριαρχούν οι μηχανές. Μπορεί εδώ η τεχνητή νοημοσύνη να είναι ο «κακός», αλλά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι στην ταινία έχει μερικές πολύ εντυπωσιακές εφαρμογές…
«Παιχνίδια πολέμου»
Η τεχνολογία που μας φέρνει στα πρόθυρα της πυρηνικής καταστροφής είναι ένα άλλο κοινό θέμα πολλών ταινιών (εκτός από πολύ βάσιμη ανησυχία της αληθινής ζωής). Σε αυτό το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του 1983, ο Μάθιου Μπρόντερικ πρωταγωνιστεί ως χάκερ που βρίσκει τον τρόπο να μπει σε έναν υπερυπολογιστή για να τον εμποδίσει να ξεκινήσει πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση.
«Από Μηχανής»
Ένας νεαρός ταλαντούχος προγραμματιστής (Ντόναλ Γκλίσον) επιλέγεται από έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία-εφευρέτη (Όσκαρ Άιζαακ) για να γίνει ο αποκλειστικός μάρτυρας ενός πρωτοποριακού πειράματος. Απομονωμένος μαζί του σε ένα μυστικό εργαστήριο, πρέπει να αξιολογήσει την Έιβα (Αλίσια Βικάντερ), ένα θηλυκό ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που παρά τους σκοτεινούς τόνους του, αποδεικνύοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ερωτεύσιμη…
«Δικός της»
Αυτό κι αν είναι ρομάντζο τεχνητής νοημοσύνης… Και μάλιστα πολύ κοντά στα δικά μας, σημερινά τεχνολογικά δεδομένα. Στο «Her» του 2013 o Χοακίν Φίνιξ ερωτεύεται μια ψηφιακή βοηθό που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και του μιλάει με τη φωνή της Σκάρλετ Γιόχανσον (λογικό; Λογικό, γιατί όχι). Η οποία μάλιστα τον βοηθάει να γίνει πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος. Είδατε; Δεν είναι πάντα «κακή» η τεχνητή νοημοσύνη.
«M3GAN»
Χμ, εδώ σίγουρα δεν θα μετριαστούν οι ανησυχίες σας για την τεχνητή νοημοσύνη. Στην πρόσφατη (2022) ταινία τρόμου, μια κούκλα με τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί τα πολύ ανθρώπινα συναισθήματα της ζήλιας και του θυμού για να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε πιστεύει ότι μπαίνει ανάμεσα σε αυτήν και τον παιδί στο οποίο ανήκει. Το είδος της επιστημονικής φαντασίας τρόμου είναι διπλός μπελάς ή διπλή απόλαυση, ανάλογα με το κοινό.
«Ο Εξολοθρευτής»
Καμία λίστα ταινιών για την τεχνητή νοημοσύνη που σέβεται τον εαυτό της δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τον «μπαμπά» όλων (και λέμε «μπαμπά», γιατί ως «παππού» θα επιλέγαμε το «Metropolis» του Φριτς Λανγκ από το 1927). O Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ πρωταγωνιστεί ως σάιμποργκ δολοφόνος που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, προκειμένου να σκοτώσει μια γυναίκα που αργότερα θα γεννήσει τον σωτήρα της ανθρωπότητας από μια εχθρική μορφή τεχνητής νοημοσύνης.
Με πληροφορίες από: Artificial intelligence got you freaked out? Watch these movies to feel better (or totally validated) by Lisa Respers France, CNN