ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

H Gisele μια θαλάσσια χελώνα για τα Ηνωμένα Έθνη

Κάτω από την πασαρέλα της μόδας και μπροστά στα φώτα του ακτιβισμού, η Ζιζέλ Μπούντχεν ακολουθεί τα χνάρια του πρώην της, Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, και υπερασπίζεται ένα καλύτερο κόσμο για όλους. Κυρίως για τα άγρια ζώα, στόχος του παράνομου εμπορίου που σφαγιάζει είδη και φέρνει την καταστροφή στην πανίδα του πλανήτη.

Η 35χρονη καλλονή που απαιτεί από την ίδια και την οικογένεια της μια υγιεινή ζωή στις διατροφικές της αξίες ανάμεσα σε άλλα έκανε ανοιχτή πρόσκληση στους ακολούθους της στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και όποιον της δίνει την ελάχιστη σημασία, να υποστηρίξουν την εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία της άγριας ζωής, Wild For Life.

“Πρόσφατα ενημερώθηκα για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλά από τα σπάνια είδη ζώων εξαιτίας του παράνομου εμπορίου”, έγραψε η ίδια. “Αυτή η επαίσχυντη πράξη του εμπορίου έχει φέρει πολλά είδη στο χείλος της εξαφάνισης” συμπληρώνει και μοιράζεται μαζί μας μια ιστορία που τη συγκίνησε

Το δράμα του Παγκολίνου

Την 35χρονη επαγγελματία της ομορφιάς ευαισθητοποίησε αυτό το ελάχιστα γνωστό πλάσμα με την πλέον διαδεδομένη παράνομη διακίνησή του. “Ως αποτέλεσμα της απληστίας μπορεί, δυστυχώς, αυτό το θηλαστικό να εξαφανιστεί πριν οι περισσότεροι από εμάς μάθουμε καν το όνομά του ή δούμε ένα από αυτά. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα που δεν μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον τους”, λέει.

“Ας ενωθούμε όλοι μαζί για να βοηθήσουμε να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να βοηθήσουμε ώστε να σταματήσει ο αφανισμός της άγριας ζωής από την ανθρώπινη απληστία. Στόχος μου είναι να μοιραστώ τις γνώσεις μου και να σας εμπνεύσω για να με βοηθήσετε στην ανάληψη δράσεων και στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και τελικά να καταφέρουμε να δώσουμε ένα τέλος στην παγκόσμια κρίση που περνάει η άγρια ζωή”, πρόσθεσε η Ζιζέλ Μπούντχεν που είναι μια θαλάσσια χελώνα στον ωκεανό των φωνών που υπερασπίζονται τη διάσωση των άγριων ζώων, τη διάσωση του κόσμου μας.

Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, τέταρτο πιο επικερδές στον κόσμο

“Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής είναι μια μάστιγα για πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας, αλλά και μια κερδοφόρα επιχείρηση που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη” αναφέρει στην ιστοσελίδα της η WWF. “Κάθε χρόνο, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παγκοσμίως ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια φυτά και ζώα, ενώ ο τζίρος από τις παράνομες δραστηριότητες υπολογίζεται σε περίπου 22 δις δολάρια, καθιστώντας το εμπόριο άγριας ζωής ως το τέταρτο πιο επικερδές παράνομο εμπόριο.

Ορισμένα «διάσημα» είδη εξοντώνονται μαζικά για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για παράνομα αναμνηστικά. Στην Αφρική, κάθε χρόνο 30.000 ελέφαντες φονεύονται για τους ελεφαντόδοντές τους. Όμως, τα πλοκάμια του παράνομου εμπορίου δεν απλώνονται μόνο στα «διάσημα» είδη (κυρίως τις τίγρεις, τους ελέφαντες και τους ρινόκερους) αλλά και σε είδη όπως οι χελώνες και οι παπαγάλοι, που προορίζονται για κατοικίδια.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη και την Ελλάδα;

Στην πρόσφατη παγκόσμια αστυνομική επιχείρηση COBRA III που διοργανώθηκε με τη συνδρομή της Interpol και της Europol μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν 90 κιλά κοράλλια και περισσότερα από 50 κιλά από μέρη ζώων στην Ισπανία, 50 κιλά ελεφαντόδοντο στη Γαλλία, αλλά και 400 ζωντανές χελώνες στην Αγγλία.

Πρόσφατα καταγράφηκε και το πρώτο περιστατικό παράνομης διακίνησης πουλιών στον Έβρο. Στο τελωνείο των Κήπων, ένα αρπακτικό πουλί βρέθηκε σε αυτοκίνητο που διερχόταν από την Τουρκία στην Ελλάδα με τελικό προορισμό την Αγγλία. Ο ταξιδιώτης κατείχε μια Αετογερακίνα (Buteo rufinus), χωρίς τα απαραίτητα δαχτυλίδια και τα έγγραφα που να αποδεικνύουν τη νόμιμη κατοχή του πουλιού. Η Αετογερακίνα κατασχέθηκε και ο διακινητής τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή.

“Αν σκεφτούμε ότι το κέρατο ενός ρινόκερου που σκοτώνεται στην Αφρική φτάνει σε λιγότερο από 48 ώρες στις αγορές της Ασίας, καταλαβαίνουμε ότι το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αποτελεί μια παγκόσμια αλυσίδα. Για να σπάσει, κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει τη δράση που της αναλογεί. Στην Ελλάδα, έχουμε είδη, όπως ο Ασπροπάρης, που γνωρίζουμε ότι σε άλλες χώρες αποτελούν στόχο του παράνομου εμπορίου”, δήλωσε ο Άλκης Καφετζής ερευνητής του WWF Ελλάς.

“Για πολλά χρόνια, το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων δεν λαμβανόταν σοβαρά υπόψη διεθνώς, με αποτέλεσμα τόσο οι ποινές όσο και τα μέσα ανίχνευσής του να είναι ελάχιστα. Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει, καθώς πια συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα παράνομα κυκλώματα, μετά τα ναρκωτικά και την εμπορία ανθρώπων (trafficking). Ελπίζουμε τα εργαλεία που προσφέραμε να βοηθήσουν τους Έλληνες τελωνειακούς υπαλλήλους στο δύσκολο έργο της αντιμετώπισης αυτού του εγκλήματος”, δήλωσε η Victoria Saravia, Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE+ για τον Ασπροπάρη, για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε πλαίσιο δράσης της WWF Ελλάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης