ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι μύθοι γύρω από την ταινία «Εξορκιστής» και η απάντηση του Βατικανού

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JIM LO SCALZO

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Γουίλιαμ Φρίντκιν, ο δημιουργός του "Εξορκιστή" (1973) αποκάλυψε ότι πρόσφατα "κινηματογράφησε και φωτογράφισε" έναν πραγματικό εξορκισμό στο Βατικανό, κάτι που "δεν είχε κάνει κανείς μέχρι τώρα".

"Είναι η πρώτη φορά που το λέω δημοσίως. Προκλήθηκα από τον εξορκιστή του Βατικανού να κινηματογραφίσω και να φωτογραφίσω έναν πραγματικό εξορκισμό, κάτι που κανείς δεν έχει κάνει μέχρι τώρα και ελάχιστοι άνθρωποι έχουν δει", δήλωσε ο 80χρονος Φρίντκιν από τις Κάννες όπου βρίσκεται.

"Σας μιλώ για έναν εξορκισμό της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη και το συγκλονιστικό ήταν το πόσο έμοιαζε με εκείνον στην ταινία μου. Έμεινα έκπληκτος και πιστεύω ότι δεν θα είμαι ξανά ποτέ ο ίδιος μετά από αυτήν την εμπειρία", είπε ο σκηνοθέτης.

Ο Φρίντκιν αναφέρθηκε επίσης στον εξορκισμό από τον οποίο εμπνεύστηκε τη διάσημη ταινία, που βασίστηκε σε ένα μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Μπλάτι. Η υπόθεση του βιβλίου είχε βασιστεί στην περίπτωση ενός νεαρού για τον οποίο είχε ακούσει ο συγγραφέας να μιλάνε το 1950, όταν ήταν ακόμη φοιτητής, αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Στην ταινία όμως ο δαίμονας είχε κυριεύσει ένα νεαρό κορίτσι, τη Ρίγκαν Μακνίλ και δύο ιερείς προσπαθούν να την εξορκίσουν.

"Έκανε πολλές έρευνες για την περίπτωση (του νεαρού). Συνέβη το 1949 και είμαι πεπεισμένος ότι ήταν αυθεντική. Ήταν ένα 14χρονο αγόρι και όχι κορίτσι. Ο αρχιεπίσκοπος της Ουάσινγκτον ζήτησε από τον συγγραφέα, τον Ουίλιαμ Μπλάτι να γράψει για κορίτσι για να μην πέσει η προσοχή του κοινού στον νεαρό", εξήγησε ο σκηνοθέτης. "Διάβασα τις σημειώσεις, όχι μόνο του ιερέα που είχε αναλάβει την υπόθεση αλλά επίσης και των γιατρών, των νοσοκόμων και των ασθενών του νοσοκομείου Αλέξιαν Μπράδερς, στο Σεντ Λούις του Μισούρι (όπου είχε εισαχθεί ο 14χρονος) και είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει άλλη εξήγηση" παρά μόνο ο δαιμονισμός, συμπλήρωσε.

"Όταν ξεκίνησα να γυρίζω την ταινία, σκεφτόμουν ότι θα σκηνοθετούσα μια ταινία τρόμου, αλλά όταν ο ιερέας μου διάβασε τις σημειώσεις του κατάλαβα ότι δεν ήταν ταινία τρόμου, ήταν μια πραγματική περίπτωση εξορκισμού", κατέληξε ο βραβευμένος σκηνοθέτης.

Στις τολμηρές αυτές δηλώσεις απάντησε το Βατικανό.

Συγκεκριμένα, η Αγία Έδρα, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, υπογράμμισε ότι "δεν έχει εξορκιστή" και ότι "δεν απηύθυνε τέτοιου είδους πρόσκληση". "Οι άνθρωποι συχνά συγχέουν κάποια πρωτοβουλία, έναν Καθολικό οργανισμό ή ένα πρόσωπο με το Βατικανό", συμπλήρωσε.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ορίζει έναν ιερέα-εξορκιστή σε κάθε επισκοπή ενώ τα Ρωμαιοκαθολικά Πανεπιστήμια οργανώνουν τακτικά επιμορφωτικά εκπαιδευτικά σεμινάρια περί εξορκισμού.

Ήταν αληθινή η ιστορία του Εξορκισμού που συγκλόνισε τη δεκαετία του '70; Ντοκουμέντα έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς στο διαδίκτυο στηρίζοντάς τη ιστορία, ωστόσο η εκκλησία φαίνεται να διαφωνεί. Από ότι φαίνεται βασίζεται στην κρίση του καθενός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης