ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η αυτοκτονική Sinead O'Connor ήταν ο περίγελος του Twitter

Η τοξικότητα των κοινωνικών δικτύων είναι ενοχλητική, κυρίως όμως, είναι ανησυχητική. Καθώς η Ιρλανδή τραγουδίστρια με την περίεργη ζωή και την ειλικρινή -πολλές φορές ακραία, πάντα όμως ντόμπρα- γνώμη, ήταν αγνοούμενη οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου έδειξαν το (πολύ άσχημο) πρόσωπο τους.

“Θα ψάχνετε τη Sinead O'Connor για καιρό ακόμη. Ήδη σκίζει τις αφίσες 'Αγνοείται' που αναρτώνται στο δρόμο της” γράφει ένας χρήστης υπενθυμίζοντας το περιστατικό στο Saturday Night Live των 90s, όταν σε ζωντανή εμφάνιση της η Ιρλανδή καλλιτέχνιδα έσκισε μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ φωνάζοντας “πολεμήστε τον πραγματικό εχθρό” απαιτώντας από τον κόσμο να παλέψουν τον πραγματικό εχθρό - ένα σχόλιο της για τα σκάνδαλα με κακοποιημένα παιδιά στους κύκλους της Καθολικής Εκκλησίας.

“Ψάχνετε τη Sinead O'Connor; Θα τα λέει με τον Αρσένιο Χολ” ανάρτησε κάποιος άλλος αναφερόμενος στη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της τραγουδίστριας δύο εβδομάδες πριν ο Αμερικανός κωμικός μετά την καταγγελία της ότι εκείνος ήταν ο άνθρωπος που έμπλεξε τον Prince στον μοιραίο κύκλο των ναρκωτικών ουσιών.

“Μα τι δουλειά είχε να κάνει ποδηλατάδα στο Chicago; Δεν έπρεπε να είναι κλεισμένη σε κάνα ψυχιατρείο της Ιρλανδίας;” αναρωτιέται κάποιος τρίτος. “Την έφαγε η Miley” σχολιάζει κάποιος άλλος, αναφερόμενος στην κόντρα της τραγουδίστριας από το Δουβλίνο με την ενζενί της ποπ όταν προσπάθησε να τη συνετίσει γράφοντας ανοιχτή επιστολή.

Ο κόσμος του Twitter βρίσκει αφορμή να αλιεύσει αναδημοσιεύσεις λοιδορώντας μία διάσημη με αυτοκτονικό ιδεασμό.

Η μία πλευρά του νομίσματος

Ευτυχώς, την ίδια στιγμή που η τοξικότητα προελαύνει, μια ορδή από υποστηρικτικά tweets ευχήθηκαν στην αυτοκτονική τραγουδίστρια να είναι καλά. “Η αναλογία των καλών σχολίων έναντι των κακών είναι 300 προς 3” γράφει ένας χρήστης -ίσως κάπως περισσότερο αισιόδοξος από όσο θα έπρεπε.

Η Sinead O'Connor είχε απασχολήσει ξανά το διαδίκτυο τον Νοέμβριο του 2015 όταν προειδοποιούσε ότι θα αυτοκτονήσει γιατί δεν αντέχει τη δικαστική διαμάχη για την κηδεμονία του μικρότερου γιου της. Δεν το έκανε.

Στο παρελθόν η 49χρονη καλλιτέχνιδα έχει εξομολογηθεί ότι είχε διαγνωσθεί με διπολική διαταραχή και ότι είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας 16 χρόνια πριν.

Σε άρθρο της η Guardian υπενθυμίζει το σχόλιο της Ιρλανδής για την αυτοκτονία του κωμικού Ρόμπιν Ουίλιαμς μετά από την πάλη του με την κατάθλιψη. “Έκανε μια πολύ κακή επιλογή” είχε πει η O'Connor. “Εκεί όμως καταλήγεις όταν πάσχεις από ψυχικό νόσημα. Όταν το εξομολογηθείς, σου φέρονται σαν σκουλήκι” συμπλήρωσε.

“Θα μπορούσα να έχω πεθάνει εδώ και εβδομάδες και κανείς δεν θα το είχε καταλάβει. Γιατί προφανώς είμαι ένα ρεμάλι και το αξίζω να με εγκαταλείψουν και να μου συμπεριφέρονται άσχημα ακριβώς την ώρα που αφαιρώ τη μήτρα και τις ωοθήκες μου και το παιδί μου είναι πολύ άρρωστο” έγραφε τον Νοέμβριο του 2015. Tρία χρόνια πριν, ζητούσε βοήθεια ψυχιάτρου με ανάρτηση της στο Facebook. “Δεν είμαι καλά – κινδυνεύω”, έγραφε όταν δεν έλεγε ότι έχει ακόμη μια αποστολή, να σώσει τον Θεό από τη θρησκεία.

Περίεργη, ιδιαίτερη, θαρραλέα και για αρκετές ώρες, αγνοούμενη η Sinead O'Connor βρέθηκε σε πείσμα των troll.

Το ίδιο 24ωρο που στη Βρετανία έχουν Mental Health Awareness Week, η αυτοκτονική Sinead O Connor έγινε ο περίγελος του διαδικτύου. “Η Sinead O'Connor έγινε Sinead O'Goner” γράφει ένας. “Μου αρέσουν τα μαλλιά της περισσότερο από οτιδήποτε άλλο” γράφει κάποιος άλλος.

RIP Sinead O'Connor; Όχι ακριβώς.

RIP humanity; Αυτό ακριβώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης