O Μπεν Στίλερ στην Ουκρανία: «Αναφαίρετο το δικαίωμα όλων στην ασφάλεια»
Ανανεώθηκε:
Στην Ουκρανία βρέθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο ηθοποιός Μπεν Στίλερ.
Ο 56χρονος ηθοποιός πήγε το Σάββατο 18/6 στην Πολωνία και επισκέφθηκε τη μεθοριακή πόλη Ζέσουφ, όπου συνομίλησε με εργαζομένους στην ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Στίλερ χαρακτήρισε αναφαίρετο το δικαίωμα όλων στην ασφάλεια.
Ο Στίλερ, ο οποίος είναι πρέσβης Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), επισκέφθηκε ακολούθως την Ουκρανία, δύο ημέρες αργότερα, κατά την Παγκόσμια Ημέρας Προσφύγων.
Σε βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Αμερικανός ηθοποιός λέει: «Είμαι ο Μπεν Στίλερ και βρίσκομαι στην Ουκρανία. Συναντώ ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο και μαθαίνω πώς άλλαξε τις ζωές τους».
Ο χολιγουντιανός σταρ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον οποίο είχαν μια μακρά συνομιλία.
«Ο πόλεμος και η βία καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές σε όλον τον κόσμο. Κανείς δεν επιλέγει να εγκαταλείψει το σπίτι του», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας αναφαίρετο το δικαίωμα όλων στην ασφάλεια.
Ο Aμερικανός ηθοποιός άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε Γερμανία, Ιορδανία, Γουατεμάλα και Λίβανο για να βρεθεί στο πλευρό προσφύγων.
Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, o πρωταγωνιστής των ταινιών «Zoolander» και «Μια νύχτα στο Mουσείο» δήλωσε: «Βρίσκομαι εδώ και συναντώ ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Ορισμένοι μοιράστηκαν ιστορίες για το πώς ο πόλεμος άλλαξε τη ζωή τους, πώς έχασαν τα πάντα και ανησυχούν για το μέλλον τους.
Τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να συναντήσω πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από διάφορα μέρη του κόσμου: από τη Συρία, την Κεντρική Αμερική, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τώρα την Ουκρανία. Σε τόσες πολλές περιοχές του κόσμου, ο πόλεμος και η βία καταστρέφει ανθρώπινες ζωές και προκαλεί τραυματικές εμπειρίες. Όπου και όποτε συμβαίνει, κανείς δεν επιλέγει να εγκαταλείψε το σπίτι του.
Η αναζήτηση ασφάλειας είναι δικαίωμα αναφαίρετο για όλους. Η προστασία των εκτοπισμένων αποτελεί παγκόσμια συλλογική ευθύνη. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα, οπουδήποτε».