ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

H Tζένιφερ Λόπεζ είναι φεμινίστρια; Όχι ακριβώς

Ήταν μια πολύ παραγωγική εβδομάδα για τη μουσική βιομηχανία. Η νέα γατούλα Ariana Grande έβγαλε single, όπως και ο Justin Timberlake, όπως και η Alicia Keys, όπως και ο James Blake ενώ όλοι υποκλίθηκαν στην επιστροφή των Radiohead που αύριο κυκλοφορούν το ένατο album τους. Κάπου ανάμεσα σε όλους η Τζένιφερ Λόπεζ έβγαλε το δικό της κομμάτι, στο κλείσιμο της Παρασκευής και η πλειονότητα των media αναφώνησε: “Α, ένας ύμνος στο φεμινιστικό κίνημα που επιτέλους μπορείς να χορέψεις”.

Το Ain't Your Mama χαιρετήθηκε από όλους ή σχεδόν όλους ως ένας ποπ ύμνος στα δικαιώματα των γυναικών, ένα χτύπημα κάτω από τη ζώνη στην πατριαρχία που ζει και βασιλεύει και το σεξισμό που βρωμάει παντού. Θα θέλαμε να αποστασιοποιηθούμε.

Το Ain't Your Mama ξεκινάει υποσχόμενο πολλά. Ακούμε ηχητικά αποσπάσματα από τον λόγο της Χίλαρι Κλίντον πίσω στο 1995 όταν φώναζε ότι τα δικαιώματα των γυναικών, είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, από το κατηγορώ για την μισθολογική ανισότητα στο Χόλιγουντ που είπε η Πατρίσια Αρκέτ στη βραδιά των Oscars κάποια χρόνια πριν, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι από τα όσα είπε η Γκλόρια Στάινεμ, εμβληματική φιγούρα του φεμινιστικού κινήματος, το 1971.

Η Τζένιφερ Λόπεζ απευθύνεται στις γυναίκες και κάνει την επανάσταση της, ή μάλλον, καλεί σε μια επανάσταση. Το ότι το κάλεσμα φέρει τοποθέτηση εμπορικού προϊόντος (ένα app για smartphone) είναι βολικό.

Στη συνέχεια το video εξιστορεί την ιστορία της γυναίκας. Η Jlo φοράει περούκες, περνάει από δεκαετία σε δεκαετία, είναι μια νοικοκυρά στα 50s που σταματάει να μαγειρεύει και να πλένει στον άντρα της, είναι μια γραμματέας ενός αφεντικού που θα ήθελε να είναι Ντον Ντρέιπερ αλλά πίνει vodka Βeluga (τοποθέτηση εμπορικού προϊόντος, χμ και χμ) και είναι μια εργάτρια στα 70s. Στη δεκαετία του 80 η Λόπεζ φοράει βάτες, είναι μια αποτελεσματική γυναίκα στέλεχος που της κλείνουν την πόρτα των meeting rooms στα μούτρα και εκείνη αποφασίζει ότι φτάνει. Λύνει τον κύβο του Ρούμπικ σε κλάσματα δευτερολέπτου, πηδάει επάνω στο γραφείο και κλωτσάει ένα μάτσο από χαρτιά. Άλλωστε στην αρχή του τραγουδιού η Λόπεζ, μητέρα, ελεύθερη, ερωμένη ενός άντρα μικρότερου σε ηλικία και βασίλισσα του θεάματος (δίκαια, να το λέμε αυτό) απαιτεί από τις γυναίκες να χειραφετηθούν γιατί έχουν πρόβλημα. Οπότε καλεί σε οργή.

Οπότε ναι, η γυναίκα που αρνείται να μαγειρεύει, να πλένει, να καθαρίζει, είναι επαναστάτρια. Όλα αυτά θα ήταν πολύ ωραία, θεμιτά, οι πηχιαίοι τίτλοι που μιλάνε για φεμινιστικό ύμνο δικαιολογημένοι αν ήμασταν κάποιες δεκαετίες πίσω, όταν οι μητέρες μας, εαν και εφόσον ήταν στο τιμόνι, έπρεπε να απαντάνε σε όσους τους έλεγαν να πάνε να πλύνουν κάνα πιάτο στην κουζίνα.

Ανάλογες παροτρύνσεις υπάρχουν και σήμερα, όταν όμως τις αναπαράγεις σαν κλισέ, τους δίνεις πεδίο για να υπάρχουν ακόμη. Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι αν και το ερώτημα "τι είναι φεμινισμός;" δεν βρίσκει εύκολα μια και μόνο απάντηση, η γυναίκα του 2016 ξέρει ότι δεν είναι χειραφέτηση όταν αδειάζει φαγητό στα μούτρα του άλλου, ούτε όταν μαζεύεται με τις φίλες της σε έναν άδειο δρόμο του Μπρούκλιν χορεύοντας σε σχηματισμό το τόσο βολικά χαριτωμένο Αin't Your Mama -στην περίπτωση της Τζένιφερ Λόπεζ με τις περίεργες μπότες που έβγαλε η Rihanna σε συνεργασία με τον Manolo Blahnik στην παραγωγή.

Το Ain't Your Mama με κάποιον περίεργο τρόπο κατάφερε να ξεγελάσει τους πάντες ότι είναι ένα τραγούδι για τις γυναίκες που αξιώνουν τη δικαιοσύνη στη ζωή τους. Σε αντίθεση με την Beyonce που κατάφερε να καλέσει σε ένα άλλο σχηματισμό τη δική της στρατιά από γυναίκες στο πολιτικοποιημένο Formation, η Τζένιφερ Λόπεζ εκμεταλεύεται το trend που λέγεται φεμινισμός στον δημόσιο λόγο, βγάζει το single που είναι παραγωγή του Dr. Luke (ο άνθρωπος που η Kesha κατηγόρησε για λεκτική και σεξουαλική κακοποίηση, χωρίς να δικαιωθεί) δύο ημέρες πριν από την Ημέρα της Μητέρας και εαν κάποιος εκεί έξω θέλει ακόμη να πιστεύει ότι το Ain't Your Mama είναι ένα τραγούδι για τη γυναίκα που εναντιώνεται στην πατριαρχία ας το κάνει.

Αρκεί να μπορεί να χορεύει στο ταψί όπως η Jlo τα media του σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης