ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Design - Γιατί να θέλει κάποιος να φτιάξει ένα «μεθυσμένο» σπίτι; Επειδή έχει φαντασία

Οι Πολωνοί το λένε Krzywy Domek (Κζίβι Ντόμεκ) που σημαίνει στραβωμένο σπίτι, όμως το χαϊδευτικό του είναι «μεθυσμένο σπίτι», καθώς πράγματι η κατασκευή αυτή, που δεν είναι σπίτι, αλλά ένα μικρό εμπορικό κέντρο στο Σόποτ της βόρειας Πολωνίας, δείχνει μεθυσμένη. Ή, όταν τη βλέπεις σκέφτεσαι ότι ήταν μεθυσμένος ο αρχιτέκτονας.

Δεν ξέρουμε αν ήταν μεθυσμένος ο αρχιτέκτονας από βότκα, από δημιουργικότητα πάντως ήταν.

Το κτίριο δεν το έφτιαξε ένας άνθρωπος, αλλά δύο. Οι αρχιτέκτονες Ζοτίντσι και Ζαλέσκι, οι οποίοι δούλευαν πάνω στην ιδέα από το 2001. Τελικά η κατασκευή ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χρόνο, το 2004.

Το κτίριο άνοιξε αμέσως για το κοινό και μετατράπηκε σε ένα από τα βασικά αξιοθέατα του Σόποτ, την εποχή που η μικρή πολωνική πόλη στις ακτές της Βαλτικής μετατρεπόταν σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της βόρειας Ευρώπης.

Κέρδισε πολλά βραβεία και σήμερα είναι ένα από τα «επτά θαύματα» της περιοχής των τριών πόλεων, του Γκντανσκ, της Γκντίνια και του Σόποτ.

Έμπνευση από τα παραμύθια

Οι δύο αρχιτέκτονες εμπνεύστηκαν την κατασκευή του κτιρίου από τις εικονογραφίσεις του Πολωνού Γιαν Μάρτσιν Σάντσερ, ο οποίος έφτιαχνε εικόνες για παραμύθια, αλλά και τα σουρεαλιστικά σχέδια του Σουηδού Περ Ντάλμπεργκ. Το κτίριο έχει ομοιότητες και με τον καταλανικό μοντερνισμό του Γκαουντί.

Το αποτέλεσμα θυμίζει παραμορφωτικό εφέ σε καθρέπτη ή σε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων. Στην πραγματικότητα είναι ένα απλό σπίτι που το έχεις περιστρέψει.

Το βασικό αρχιτεκτονικό στιλ του δεν διαφέρει από το παραδοσιακό της περιοχής, όμως, εάν δεν ήταν έτσι παραμορφωμένο, θα ήταν ένα ακόμη από τα κτίρια στον κύριο εμπορικό δρόμο του Σόποτ, την οδό Μόντε Κασίνο.

Το Σόποτ, στις ακτές της Βαλτικής, αποτέλεσε το ιδανικό σημείο για τη δημιουργία του «μεθυσμένου σπιτιού».

Στο εσωτερικό του, συνολικού εμβαδού 4.000 τ.μ. βρίσκονται γραφεία, καφέ και ένα κλαμπ, ενώ υπάρχει κι ένας τοίχος στον οποίο υπογράφουν οι διάσημοι επισκέπτες του.

Το Κζίβι Ντόμεκ παραμένει μοναδικό στο είδος του, καθώς στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργήσουν ένα «διαφορετικό» κτίριο. Και όχι μια ολόκληρη μεθυσμένη πολιτεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης