ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κινηματογραφικά δυστυχήματα: Εκατό τρόποι να πεθάνεις -στ' αλήθεια- σε ένα γύρισμα (vids)

Κινηματογραφικά δυστυχήματα: Εκατό τρόποι να πεθάνεις -στ' αλήθεια- σε ένα γύρισμα (vids)
imdb

Το τραγικό δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη ο Άλεκ Μπάλντουιν, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος στο κινηματογραφικό πλατό, δεν είναι το μόνο και δεν είναι το σοβαρότερο στην ιστορία του θεάματος.

Από το 1990, 45 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε παρόμοια δυστυχήματα και περισσότεροι από 150 έχουν υποστεί πολύ σοβαρές σωματικές βλάβες κατά τη διάρκεια γυρισμάτων.

Και βέβαια, πριν από το 1990, ο αριθμός είναι πραγματικά ανυπολόγιστος, καθώς στα πρώτα χρόνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας, τα μέτρα ασφαλείας ήταν σχεδόν ανύπαρκτα. Και με το δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη ο Μπάλντουιν, αποδεικνύεται ότι ακόμη δεν είναι αρκετά...

Παρά τους αρκετά αυστηρούς κανόνες που ισχύουν πλέον, η παραγωγή ταινιών εξακολουθεί να είναι μια επικίνδυνη αποστολή για ηθοποιούς, κομπάρσους, κασκαντέρ, αλλά και για σκηνοθέτες.

Πέρα απ' αυτό, όλοι οι θάνατοι ή οι τραυματισμοί έχουν οδηγηθεί σε χρονοβόρες δικαστικές διεκδικήσεις, οι οποίες συνήθως οδηγούν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και αποζημιώσεις εκ μέρους των πανίσχυρων και πάμπλουτων κινηματογραφικών στούντιο.

Πόσοι τρόποι υπάρχουν να πεθάνεις σε ένα γύρισμα;

Πολλοί και κατά κανόνα πολύ παράξενοι.

Πόσες πιθανότητες έχεις, ας πούμε, στον πραγματικό κόσμο να σε ποδοπατήσουν άλογα, να σκοτωθείς σε αρματομαχία ή να πνιγείς στον Κατακλυσμό του Νώε; Προφανώς όχι πολλές, όμως στο Χόλιγουντ όλα γίνονται.

Το «Μπεν Χουρ», του 1925, παίζεται ακόμη, κυρίως λόγω των εντυπωσιακών σκηνών στην αρένα. Κι αυτό φαίνεται ότι έχει την εξήγησή του, ο ρεαλισμός των σκηνών δεν ήταν ψεύτικος. Επίσημα οι απώλειες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν μερικά άλογα και ένας κασκαντέρ, ενώ ο αστικός μύθος στα κινηματογραφικά πλατό λέει ότι στην περίφημη σκηνή της αρματομαχίας η κατάσταση είχε ξεφύγει από τον έλεγχο και τίποτα δεν ήταν πλέον φτιαχτό.

«Θέαμα που σκοτώνει» ήταν και η σκηνή του κατακλυσμού στην ταινία «Η κιβωτός του Νώε», του 1928. Εν προκειμένω, τρεις κομπάρσοι πνίγηκαν από τα νερά και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Έκτοτε άλλαξαν πολλά, αλλά αυτό που κυρίως άλλαξε είναι ότι τα δυστυχήματα παίρνουν δημοσιότητα. Και ότι κάποιος είναι υπόλογος γι αυτά, κάτι που δεν ίσχυε κατ΄ανάγκη έναν αιώνα νωρίτερα.

Το δυστύχημα που άλλαξε πολλά στον τρόπο με τον οποίο γυρίζονται οι ταινίες, ήταν ένα από τα πιο παράξενα στην ιστορία της κινηματογραφικής βιομηχανίας:

Το 1955, ο Ντικ Πάουελ γυρίζει για λογαριασμό του παραγωγού και μεγιστάνα Χάουαρντ Χιούζ, την ταινία The Conqueror, στην έρημο της Νεβάδα. Πρωταγωνιστής είναι ο Τζον Γουέιν και στα γυρίσματα εργάζονται 220 άνθρωποι.

Στις αρχές της δεκαετίας του '80, 91 από τους ανθρώπους αυτούς παθαίνουν καρκίνο. Ανάμεσά τους ο Τζον Γουέιν και ο ο Ντικ Πάουελ. Το ποσοστό είναι τεράστιο και πάντως πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο. Ήταν πολύ αργά για να διερευνηθούν οι συνθήκες, όμως όλα «έδειξαν» ως ένοχο την υψηλή ραδιενέργεια στην οποία εκτέθηκε το συνεργείο, καθώς στη συγκεκριμένη έρημο γίνονταν (και γίνονται) πυρηνικές δοκιμές.

Ο Χιούζ, ο οποίος δεν έστεκε και πολύ στα καλά του, έκρινε ότι η ταινία ήταν κακή, πλήρωσε 12 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει όλες τις κόπιες της και ένας ακόμη μύθος του Χόλιγουντ λέει ότι έβλεπε την ταινάι κάθε βράδυ για να αυτοτιμωρηθεί που συμμετείχε σε κάτι τόσο κακό.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν έκανε καμία άλλη κινηματογραφική παραγωγή. Τα κακά νέα είναι ότι έστειλε, πιθανώς από αβλεψία, ένα σωρό κόσμο στον τάφο.

Μπράντον Λι: Τραγική μοίρα ενός τραγικού ονόματος

Δεν έχουμε κάποιον ιδιαίτερο λόγο να ξεχωρίζουμε το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του Μπράντον Λι, στα γυρίσματα της ταινίας Το Κοράκι το 1994, πέρα από το γεγονός ότι ο Μπράντον ήταν γιος ενός θρύλου του κινηματογράφου, του Μπρους Λι.

Στα μέσα του 1992, ο Μπράντον Λι δέχεται πρόταση να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Αυστραλού σκηνοθέτη Άλεξ Πρόγιας, «Το Κοράκι». Η ταινία ήταν βασισμένη στο ομώνυμο κόμικ του Τζέιμς Ό Μπαρ, το οποίο με τη σειρά του βασίστηκε στο ομώνυμο έργο του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Ο πρωταγωνιστής και η αρραβωνιαστικιά του δολοφονούνται -λίγο πριν το γάμο τους- από μία συμμορία. Εκείνος επιστρέφει από τους νεκρούς για να εκδικηθεί αυτούς που τους δολοφόνησαν.

Ο ρόλος του Έρικ υποτίθεται ότι θα οδηγούσε τελικά τον Μπράντον στην πολυπόθητη επιτυχία, θα τον αναδείκνυε ως ένα νέο ανερχόμενο σταρ, αλλά τελικά τον οδήγησε στο θάνατο.

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 1993. Στις 31 Μαρτίου 1993, είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί. Εκείνη τη νύχτα μαγνητοσκοπούσαν μία σκηνή στο στούντιο Καρόλκο, στο Γουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνα, όπου ο πρωταγωνιστής Eric Draven πυροβολείται από τον Funboy, τον οποίο υποδυόταν ο ηθοποιός Μάικλ Μάσι.

Ο γιος του Μπρους Λι, Μπράντον, ήταν ένας πολλά υποσχόμενος ηθοποιός. και τέτοιος έμεινε... @AP Photo

Ο Λι καταρρέει και αρχικά το συνεργείο και οι λοιποί ηθοποιοί υπέθεσαν ότι υποδυόταν. Σύντομα συνειδητοποιήσαν ότι δεν πρόκειται για υποκριτική καθώς ο ηθοποιός είχε τραυματιστεί σοβαρά στην κοιλιά και την σπονδυλική στήλη από μία σφαίρα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και υποβλήθηκε σε εξάωρη επέμβαση. Λίγες ώρες μετά, σε ηλικία 28 ετών, έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Αποκεφαλισμός από ελικόπτερο

Ίσως ο πιο παράξενος και συνάμα ο πιο τραγικός τρόπος με τον οποίο τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας The Twilight Zone, το 1983.

Παραγωγός της ταινίας ήταν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και σκηνοθέτης ο Τζον Λάντις.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ένα ελικόπτερο που πετούσε πολύ χαμηλά, μόλις στα 8 μέτρα από το έδαφος, δεν μπόρεσε να αποφύγει τα εκρηκτικά που υπήρχαν στο πλατό, τα ακούμπησε, ακολούθησε έκρηξη, η ουρά του αποκόπηκε και όπως έπεσε στο έδαφος αποκεφάλισε τον πρωταγωνιστή Βίκ Μόροου και την μόλις επτά ετών Μίκα Ντιν Λι. Όταν έπεσε και το υπόλοιπο ελικόπτερο, πλάκωσε την εξάχρονη Σιν-Γι Τσεν, η οποία επίσης έχασε τη ζωή της.

Οι παραγωγοί της ταινίας, ανάμεσά τους και ο Σπίλμπεργκ, βρέθηκαν υπόλογοι για το δυστύχημα και ήταν η αφορμή για να αλλάξουν οι κανόνες για την παιδική εργασία στον κινηματογράφο.

Ο Λάντις, ο οποίος επέμενε να κάνει γυρίσματα με πραγματικά πυρομαχικά, δεν ξαναμίλησε ποτέ με τον Σπίλμπεργκ, ο οποίος τον θεώρησε υπαίτιο του δυστυχήματος.

Κασκαντέρ: Ένα πολύ επικίνδυνο επάγγελμα

Υπάρχουν αρκετά ακόμη δυστυχήματα, γνωστά ή λιγότερο, στα οποία άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κυριολεκτικά ή και όχι τόσο. Η γυναίκα που ντουμπλάρισε τη Μίλα Γιόβοβιτς στο «Resident Evil: Το τελευταίο κεφάλαιο», η Ολίβια Τζάκσον, σε μία σκηνή καταδίωξης με μοτοσυκλέτα συγκρούστηκε με μία κάμερα που την κατέγραφε με συνέπεια να χάσει το αριστερό της χέρι. Στην ίδια ταινία ο Ρικάρντο Κορνέλιους έχασε τη ζωή του όταν σε μία σκηνή το αυτοκίνητο που επέβαινε έπεσε από μία περιστρεφόμενη πλατφόρμα.

Ο Αρτ Σολ ήταν ένας από τους πιο διάσημους πιλότους όλων των εποχών και οι αεροφωτογραφίες του με τους πιο τολμηρούς ελιγμούς έχουν συμπεριληφθεί σε δεκάδες ταινίες. Η συμμετοχή του στο Top Gun το 1986, ήταν η τελευταία, καθώς το αεροσκάφος του συνετρίβη στη θάλασσα.

Ο Τομ Κρουζ επιμένει ως σήμερα να γυρίζει μόνος του τις επικίνδυνες σκηνές του και κανείς δεν ξέρει εάν αυτό συμβαίνει εξ αιτίας εκείνου του δυστυχήματος. Και βέβαια, έχει τραυματιστεί πολλές φορές ο ίδιος.

Οι κασκαντέρ είναι γενικώς εκείνοι οι οποίοι έχουν στις τάξεις τους τις περισσότερες απώλειες, κάτι όχι παράξενο, καθώς κατά κανόνα εκτελούν πολύ επικίνδυνες σκηνές.

Ο αντικαταστάτης του Χιθ Λέτζερ στην ταινία «Ο Σκοτεινός Ιππότης», Κόνγουεϊ Γουκλάιφ έχασε τη ζωή του κατά την πρόβα της σκηνής στην οποία το Batmobile δέχεται επίθεση από τις ρουκέτες του Τζόκερ. Ο Γουκλάιφ, έβγαλε το κεφάλι του από το αυτοκίνητο για να πυροβολήσει, όμως έχασε τον έλεγχο του οχήματος, αυτό έπεσε σε ένα δέντρο και ο κασκαντέρ σκοτώθηκε.

Όπως και ο κασκαντέρ του Βιν Ντίζελ στα γυρίσματα της ταινίας «XXX» του 2002, Χάρι Λ. Ο’ Κόνορ, ο οποίος για τις ανάγκες μιας σκηνής, έπρεπε να προσγειωθεί από ένα αερόστατο σε ένα υποβρύχιο, με τη βοήθεια ενός σκοινιού. Ο Ο’ Κόνορ άργησε να κατέβει, χτύπησε πάνω σε μια γέφυρα και σκοτώθηκε ακαριαία. Ο θάνατός του έχει απαθανατιστεί στην κάμερα και ο σκηνοθέτης Ρομπ Κόεν αποφάσισε να συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη σκηνή στην ταινία, χωρίς όμως τις τελευταίες στιγμές.

Δεν είναι η μόνη σκηνή που έχουμε δει σε ταινίες και ο τραυματισμός ήταν πραγματικός. Είναι πολλές και πολύ διάσημες αυτές οι σκηνές. Και οι σκηνοθέτες αποφασίζουν να τις περιλάβουν στο τελικό μοντάζ. Δείτε κάποιες από αυτές και θα εκπλαγείτε:

Αυτό είναι τελικά το Χόλιγουντ και δίνει αυτό ακριβώς που υπόσχεται:

Όλα για το θέαμα, με κάθε κόστος...