ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σαράντα χρόνια μετά το Stairway to Heaven, οι Led Zeppelin δικάζονται για λογοκλοπή

Σαράντα χρόνια μετά το Stairway to Heaven, οι Led Zeppelin δικάζονται για λογοκλοπή
Wikipedia

Aντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη θα βρεθούν ο τραγουδιστής των Led Zeppelin Ρόμπερτ Πλαντ και ο κιθαρίστας του εμβληματικού συγκροτήματος της ροκ Τζίμι Πέιτζ προκειμένου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστή, Γκάρι Κλάουσνερ.

Ο Κλάουσνερ θα κρίνει εάν και εφόσον οι δημιουργοί του Stairway to Heaven έχουν δανειστεί, δλδ. κλέψει, σημεία στη μελωδία του ύμνου τους από το ορχηστρικό τραγούδι Taurus του συγκροτήματος Spirit.

Το κομμάτι των Spirit γράφτηκε τέσσερα χρόνια πριν το τραγούδι που καθιέρωσε τους Led Zeppelin στο θυμικό των θιασωτών του κλασικού ροκ το 1971.

Σύμφωνα με τον δικαστή Κλάουσνερ του Λος Άντζελες συγχορδίες του ορχηστρικού κομματιού των Spirit του 1967 παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με τη σύνθεση του εκλιπόντος Ράντι Γουλφ, γνωστός και ως Randy California.

Η αγωγή ασκήθηκε από τον Μάικλ Σκίντμορ, διαχειριστή των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού και κιθαρίστας των Spirit. Για τον Σκίντμορ, ο Πέιτζ εμπνεύστηκε το Stairway to Heaven για τους Led Zeppelin αφού άκουσε μια εκτέλεση του Taurus κατά τη διάρκεια της περιοδείας των Spirit στην Αμερική το 1968.

Σύμφωνα με τη Guardian οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι ο Γουλφ ήταν ένας τραγουδοποιός επί μισθώσει οπότε και δεν μπορούσε να αξιώσει πνευματικά δικαιώματα. Επιπλέον "οι συγχορδίες είναι πολύ κλισέ για να προστατεύονται από οποιοδήποτε πνευματικό δικαίωμα" ισχυρίστηκαν.

Ωστόσο ο δικαστής τους απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ειδική επιτροπή μετά την ακρόαση των δύο πρώτων λεπτών του Stairway to Heaven και του Taurus.

Ως άλλος μουσικοκριτικός, ο δικαστής Κλάουσνερ, δικαιολογεί την απόφασή του ως εξής: “Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια κοινή σύμβαση που αφθονεί στη μουσική βιομηχανία και έχει να κάνει με τη χρωματική εξέλιξη τεσσάρων νοτών. Στην περίπτωση μας ωστόσο, οι ομοιότητες ξεπερνούν τη δομή του μουσικού αυτού πυρήνα” είπε για την απόφαση του ο Κλάουσνερ.

Εάν δικαιωθεί ο διαχειριστής του Γουλφ, μπορεί να διεκδικήσει το 50% της προβλεπόμενης αποζημίωσης.
Ο Γουλφ έχει ήδη ξεκινήσει τη νομική διαδικασία το 1997 ωστόσο ο θάνατος του από πνιγμό στον Ειρηνικό Ωκεανό στην προσπάθεια του να σώσει το γιο του, τερμάτισε απότομα το νήμα της ζωής του.

Οι Led Zeppelin, η ροκ μπάντα που έκανε τον κόσμο να παραληρεί από τα 70s μέχρι και σήμερα, θα κριθούν 40 χρόνια μετά για το κατά πόσο έκλεψαν ή όχι έναν ύμνο που έντυσε μουσικά μια ολόκληρη εποχή όταν και συμπεριλήφθηκε στο tracklist του τέταρτου studio album τους.

LED ALBUM

Η δίκη έχει προγραμματιστεί για τις 10 Μαΐου.